Annons:
Etiketterglasyrerglasering
Läst 3889 ggr
Ulla
12/7/05, 10:49 PM

Dödar fiskar?

I verkstaden har vi vid något tillfälle diskuterat olika ämnens giftighet. Ett ämne som vi funderade över var silvernitrat som förekommer i en del rakuglasyrer. Någon hade hört att en mycket liten mängd (en enda droppe?) av ämnet kunde förgifta en hel sjö.

För ca en vecka sedan kunde man läsa om en tvättmaskinstillverkare som fått dra tillbaka/uppskjuta lanseringen av en ny revolutionerande tvättmaskin, som på något sätt använde sig av silver. Miljövänner hade protesterat eftersom tvättvattnet kunde vara farligt att släppa ut även om det rörde sig om mycket små mängder silver.

Undrar hur det ligger till med den saken? Och kan silvernitrat vara giftigt på något annat sätt i hanteringen?

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
ThomasH
12/7/05, 11:23 PM
#1

Nej, Silvernitrat är inte giftigt. Man ska inte dricka det men det använd i mycket stor utsträckning inom biotekniken det finns inga restriktioner om hur det används. Silver och Silvernitrat är olika ämnen, och Silver är inte giftigt, varför skulle en tvättmaskin använda Silver?

Ulla
12/7/05, 11:37 PM
#2

Det missade jag, men det var väldigt nytt och väldigt bra (enligt reklamen) och man drog tillbaka maskinen för vidare forskning.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

AndersE
12/9/05, 8:10 PM
#3

#1 Thomas, har du inte sett reklamen? Ett par silverstavar ska döda alla bakterier. Glömmer man tvätten ett par dagar i maskinen efter tvätt ska det inte vara något problem. Strumpor som tvättats i den maskinen ska lukta fräscht trots dagar av användning…

Om nu stavarna dödar bakterier så effektivt kan det väl döda annat också…?

Fredholm
12/9/05, 9:59 PM
#4

Silvernitrat är mycket giftigt för miljön. En mycket lite kvantitet kan slå ut det biologisak livet i en sjö. Jag avråder helt från att använda nitratet om man inte har full kontroll över hur men hanterar det. Jag har helt slutat använda det under kurser men däremot använder jag det själv, eftesom jag tycker att kan kontrollera mitt sätt att använda det.

mvh anders

Arbez
4/6/12, 11:33 PM
#5

Hej Anders!  Och tack för en bra Rakukurs på KKV i höstas…Var hittar jag silvernitrat? Hört att det måste vara någon licens för att kunna få köpa…

Arbez

Leramani
4/9/12, 1:05 PM
#6

#1  Du har nog inte uppdaterat kemikursen. Silvernitrat, Nitric Acid,  är mycket giftigt, både för oss och särskilt för alla vattenlevande organismer som fisk.

(Orsakar ögonskador, kan ge lungödem vid inandning, frätande på huden och i mag-tarmkanalen.)

Mycket av det vi använder rutinmässigt i keramiken är giftigt att släppa ut i miljön. Jag häller allt spill i en dunk som jag lämnar in som giftigt avfall, även små slattar glasyr och penseltvätt.

/Leramani

De Lapsus Resurgam

Annons:
[rolnor]
4/9/12, 1:11 PM
#7

#6

Måste gnälla, silvernitrat är inte samma sak som nitric acid, nitric acid är salpetersyra på engelska.Glad

[perlennart]1
4/9/12, 1:22 PM
#8

Klart att vi skall PROVA att följa med i tiden, många kemikalier kan man kanske vara utan!

Leramani
4/9/12, 3:03 PM
#9

#7 Silvernitrat är salpetersyrans silversalt, därav synonymen Nitric Acid. AgNO3 är formeln,  silver löst i salpetersyra.

#8 Det är inte nödvändigt att vara utan några kemikalier, bara nödvändigt att lära sig att hantera dem enligt deras farlighet. Lite baskunskaper i kemi skadar inte heller.

#1 Silver i avloppet kan lätt hitta någon lämplig syra att bilda salt med.
Mycket olämpligt att släppa ut metaller i tvättvatten. Bra tänkt men fel.

/Leramani

De Lapsus Resurgam

pyromanen
4/9/12, 4:44 PM
#10

#9 Njaa, Din kemi är visst bättre än din engelska Flört. Nitric acid betyder som (kemisten) Rolnor nämner i #7 salpetersyra och inget annat.

Leramani
4/9/12, 6:50 PM
#11

#9 Nitric acid nämns som synonym till Silver nitrate,  inte min idé. Kan ju vara slarvigt förkortat av Nitric Acid Silver salt, vilket ju är slarvigt gjort på ett säkerhetsblad om silvernitrat.

/Leramani

De Lapsus Resurgam

pyromanen
4/9/12, 7:28 PM
#12

Mycket konstigtFörvånad! Såg på säkerhetsdatabladet att det inte var något du hittat på, men det är ju inte desto mindre fel!

[perlennart]1
4/9/12, 8:05 PM
#13

#9 Det finns ju kemikalier som man inte kan få tag på även om man vill! och så är det nog så att det inte finns möjlighet i en vanlig keramikverkstad att ta hand om farliga vattenlösliga kemikalier på ett försvarbart sätt. Angående databladet så undrar jag om ni läst det på rätt sätt?

Annons:
Leramani
4/10/12, 8:02 AM
#14

Ja, vi kan väl i alla fall enas om att Silvernitrat är farligt, dels har det hög risk för den som hanterar det,  det krävs skyddsutrustning,  dels är det starkt miljöfarligt och ska inte släppas ut ur verkstaden, utan omhändertas som farligt avfall.

De Lapsus Resurgam

Upp till toppen
Annons: