Annons:
Etikettermedlem-ifokusartikel
Läst 15021 ggr
pyromanen
2010-11-30 18:18

Stefan Andersson ifokus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nästa ifokusmedlem vi här får lära känna lite mer är Stefan Andersson

1. Hur länge har du hållit på med keramik?

Jag började som assistent hos Jan-Åke Andersson, keramiker tillika farbror. Han fick mig att söka till Leksands fhsk från vilken jag studerade vidare på HDK, Göteborg. I år är det generöst räknat 10 år som keramiken varit mitt fokus med fyra tongivande lärare. Som barn slog jag tydligen sönder sekunda krukor och drällde runt ugnen hos min farbror men det minns jag just inget av.

2. Vad var det som fick dig att börja?

Det är tyvärr ganska oromantiskt. Jag studerade fornnordisk grammatik på högskolan och flydde till keramiken. Det var ingen kärlek vid fösta ögonkastet utan ett val som tillgodosåg många av mina behov: jag fick vara kreativ, teknisk, arbeta med min kropp och bestämma över min egen tid.

3. Några ord som beskriver dig själv.

Jag vill tro att jag är noggrann och disciplinerad.

Quartet b

4. Är keramiken hobby eller jobb för dig?

Jobb.

5. Var håller du till? Egen verkstad eller annat?

Har en liten verkstad i källaren på 20 kvadrat. Lågt i tak och små kisande fönster men det är, bokstavligt talat, som hemma. Där finns en drejskiva och en 16-litersugn.

f.jpg

6. Är du med i något kollektiv?

Jag är gästmedlem på Blås & Knåda, Stockholm.

7. Var får du din inspiration ifrån?

Jag inspireras mycket av mitt eget köksskåp. I efterhand inser jag återkommande att vad jag gjort är en egen version av en kastrull eller något glas. Jag strävar inte efter att vara nyskapande men jag tror det är omöjligt att inte bidra med nya element precis som det är omöjligt att göra något helt nytt. En dammig bok med recept och tekniker är på ett nördigt vis inspirerande och med åren har jag insett att det är en av mina styrkor. Skolornas referensbibliotek har varit min skattkammare och ett fält som vedbränning en guldgruva. Jag har läst allt jag hittat, byggt ugnar, testat, byggt om och läst om. Att vara lärare är också inspirerande. Elevernas energi smittar och man får förmånen att följa och lära sig av deras kreativitet.

Quartet d.jpg

8. Vilka är dina förebilder?

På vägen har många inspirerat. Först en generation äldre män men numera tittar jag hellre på det jag tror dom inspirerades av och vad som händer i samtiden. Om jag ska nämna någon så är det Norah Braden. Hennes krukor är inte på väg mot skulptur utan hon arbetar med de enkla elementen som finns i en krukmakares skål eller vas. Varje linje är avvägd och massproduktionen känns lågt borta. Hon valde att sluta tidigt, tydligen på grund av självkritik. Om det är sant vet jag inte men noggrann det är jag övertygad om att hon var.

9. Vad är det roligaste med keramiken?

Roligast är det egna skapandet men variation förnöjer och jag tror man kan göra mycket med keramikkunskap. Jag ansökte tex. till en doktorandtjänst på HDK och har skissat på större projekt med Love Jönsson. Inget av det har blivit något konkret men kanske i framtiden.

10. Något du "brinner" för?

Jag vill göra tillvaron som professionell konsthantverkare lite mer dräglig vad det gäller pengar.

Quartet a.jpg

11. Är det någon del av arbetet som du inte gillar?

Jag ogillar ofta det som är ostimulerande. En lösning jag hittat är att försöka göra de delarna mer kreativa. Som exempel var beskickning tråkigt tills det blev en viktig del av min formgivning. En annan förändring, sedan tidigare, är att jag är mer intresserad av målet än av vägen. Lite arbetsglädje försvinner av det men jag minskar också motsatsen (det som är tråkigt).

12.Jobbar du med lergods, stengods eller Porslinslera?

Stengods och porslin.

13.Vilka bränningsmetoder använder du.

Alla jag kommer över. Alla har sina uttryck och en glasyr skiftar mycket mellan el-, gas-, ved- och salt-ugnar och minst lika mycket till med olika bränningsförlopp. Såvitt jag förstår har alla uttryck en användning i rätt sammanhang. Däremot har min ingång i keramiken gjort att en av de exklusivaste teknikerna (ved-bränning) blivit den mest tillgängliga.

tekanna.jpg

14. Vad intresserar dig mest i arbetet - form, glasyr, dekor…

Helheten är viktigast och om något börjar formgivning ta mer plats.

15. Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?

Det är svårt att ge något generellt råd till nybörjare. Det är ett fält där varje person kan hitta sin väg. Som lärare kan man stötta men jag har blivit medveten om det vanskliga med råd och svar då de sällan är någon genväg.

16. Ett starkt minne

Ett minne som sitter fast i mig är när min bror somnar raklång, på gruset, i värmen av ugnen. Det är efter bränningens sista nattpass och ugnen har fått sitt sista pålägg ved. Nätterna när vi två har arbetat tillsammans är alla fina minnen.

_DSC0037.jpg

17. Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?

Jag börjar gärna tidigt; jag vill tro att halva dagens arbete är det man gör innan frukost. Tills jag hämtar min dotter klockan två kan jag vara i verkstaden. På kvällen när hon somnat kan jag vid behov gå ner och råglasera något som får torka till beskickningen nästa morgon. I nuläget har jag släppt alla tankar på kvantitet utan arbetar med målet att få fram enskilda pärlor.

18. Hur gör du för att utvecklas?

Jag tror på arbete. Jag är inte bekväm med radikala sätt där man skall göra tvärt om, använda ”Oblique Strategies” och brainstorma. Inget dåligt ljus på de sätten men jag är övertygad om att arbeta med små, fasta, steg ger ett annat resultat. Ännu har inte idétorkan infunnit sig utan jag har snarare fått utveckla sätt att sålla i överflödet av dåliga idéer.

19.Vad har du för planer för framtiden?

I vinter arbetar jag inför några samlingsutställningar (Collect 2011, Röhsska). Collect är extra viktig för mig och jag hoppas kunna åka till London när det går av stapeln. Den närmaste tiden planerar jag delaktighet i två anagama-bränningar och några veckors arbete vid folkhögskolor och universitet. Bland annat en sommarkurs där vi ska bygga en liten vedugn.

P1010065.jpg

20.Framtidsdrömmar?

Vad roligt att jag fick den frågan just nu. Jag har en familj, en verkstad och arbete så nu är jag ganska drömförfylld (är det ens ett ord?). Men jag kommer nog drömma om att flytta norr över i framtiden.

Jag tror det är mycket värdefullt med ett levande virtuellt keramikforum här i avlånga Sverige. Ett stort tack till sajtarbetarna – utan er ingen sida. Jag undrar vad detta kommer utveckla sig till i takt med att tekniken ökar våra möjligheter.

Annons:
[rolnor]
2010-11-30 21:41
#1

Tack för rolig läsning, läckra saker!Glad

Ulla
2010-11-30 22:36
#2

Trevligt att lära känna dig litet bättre, Stefan. Dessutom fina bilder på fin keramik.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Vanja-K
2010-11-30 23:45
#3

Intressant att få läsa om dig. Mycket vackert gods du skapar. Bilderna från Ceramic process var verkligen njutbara att se.

Lycka till med ditt skapande!

LenaR
2010-11-30 23:55
#4

Det här var en intervju med en äkta konst-hantverkare. Ett bevis (om någon hade tvivlat) på att man kan skapa konst genom att ägna sig åt ett hantverk.

Underbart vacker keramik! Jag blir helt lyrisk av att se bilderna. Tusen tack för att du delar med dig, Stefan!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

pyromanen
2010-12-01 08:58
#5

Mycket vackert!

(Har du varit i Japan?)

lotta2
2010-12-01 09:03
#6

Mycket intressant att ta del av dina funderingar och dina vackra föremål. Underbara bilder, jag kommer på mej själv med att nästan dregla över laptopen! Fantastiskt vackra set, alltså boxarna med teskålarna, dom är verkligen utsökta!

Annons:
L.A.E
2010-12-01 15:48
#7

Intressant och finna bilder.

stefanandersson
2010-12-01 18:49
#8

Tackar. Det var roligt att ni inte tyckte jag prata för mycket.Tyst

#5: Jo, har varit en kort sväng i Japan. Men för egen del talar jag hellre om min resa till Korea med HDK.

Jag vet inte hur det ser ut hos er men bilderna på kvartettern (seten med fyra koppar) är utdragna på höjden på min skärm så om ni tyckte de var snygga kanske ni får ta tillbaka det i verkligheten. Skrattande

Tack igen!

candycandye
2010-12-05 00:15
#9

Vackra saker!Och väldigt trevlig läsning!

rakuLotta
2011-01-16 13:11
#10

Inspirerande läsning! Din keramik tilltalar mig!

stefanandersson
2011-01-17 20:46
#11

Det är såklart jätteroligt att du funnit läsningen inspirerande Lotta; tack och varsågod! ;)

Surfa in på min sida: www.ceramics.se..

nennes
2011-01-17 21:27
#12

Så vackra saker du skapar! jätteroligt att få ta del av ditt arbete!

Bregotta
2011-02-17 22:36
#13

Inspirerande! Jättefin keramik!

Annons:
AnnieH
2011-05-03 22:27
#14

Tack för fin läsning!

stefanandersson
2011-05-04 22:29
#15

Tack alla!

imorgon åker jag till COLLECT. Har en viss resfeber. Önska mig lycka till.

Ulla
2011-05-04 22:30
#16

Lycka till! Glad

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

lotta2
2011-05-05 08:18
#17

Härligt! Lycka till! :D

LenaR
2011-05-05 11:40
#18

Varmt lycka till! =)


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

solveigh
2011-05-16 10:51
#19

Har sett dina alster, vackra pjäser. jag är nybörjare i att tillverka föremål i keramik, är en äldre dam(70) som faktiskt hållit på med keramik för ungefär 30 år sedan.

Jag är mkt intresserad skulle vilja vara i keramik verkstan dygnet runt.

Går en nybörjar kurs nu igen, men jag vill äntligen kunna gå vidare, nu när jag är pensionär och har tid.

Lycka till Stefan!

stefanandersson
2011-05-16 19:14
#20

tack!

Inget slår en intensiv period om man vill gå vidare eller motsatsen om man jobbat för mycket.

Lycka till solveigh!

Annons:
[avly]
2011-05-30 22:32
#21

Så vackert!

ingirv
2012-03-27 10:26
#22

Intressant Intervju! Så duktig du är och jättefina bilderSkrattandeSjälv är jag en hobbykeramiker och självlärd. Går på en kamratcirkel där vi lär av varandra. Jag läser också böcker om keramik och har en egen liten verkstad här hemma. Leran har verkligen gett mig en guldkant på ålderns höst. Måste få fråga dig vad "råglasera" betyder har inte stött på det ordet och det låter intressant?

Tack på förhand från en vetgirig nybörjare!Skrattande

stefanandersson
2012-03-27 11:22
#23

Tack och tack! Råglasera är när man lägger på glasyr på obränt gods (dvs innan skröj). På samma sätt som du kanske lägger engobe. Om man råglaserar kan man skippa en separat skröjbränning och sparar därigenom tid men för mig är det ett smidigt sätt att arbeta där krukorna kan bli "klara" ganska omgående. Vissa hävdar att glasyrerna får ett särskilt uttryck då de är mer förenade med leran under. Nackdelen är att du måste tajma glaseringen till den punkt då godset har passande torrhet och att det kan vara bökigt att genomföra utan att skada godset. Lycka till med keramiken!

[perlennart]1
2012-03-27 12:06
#24

Hur menar du med mera förenade med leran under?

ingirv
2012-03-28 09:49
#25

Tack Stefan! Låter intressant ska testa det!

stefanandersson
2012-03-28 12:37
#26

#25: alla glasyrer kan inte råglaseras. Så prova försiktigt. En enkel start är att ta en lergodslera som glasyr utanpå en stengodslera. #24: jag hänvisade till andras åsikter på området; en vanlig förklaring de ger är att språngskicktet mellan glasyr och lera blir annorlunda men det vet jag inte om (har aldrig använt mikroskop som krukmakare :) ). Jag ser däremot flera andra effekter främst av de organiska föroreningar jag har i mina leror. Glasyren täcker dem på ett annat sätt och det blir en särskild reduktion under glasyren då de brinner upp. Vissa leror med chamotte i sig glaseras väldig intressant då chamotten suger annorlunda än den läderhårda leran.

Upp till toppen
Annons: