Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 16744 ggr
pyromanen
12/16/09, 12:57 PM

Keramikhistorian del 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Medeltid 1000 - ca 1520.

Under medeltiden sker ett flertal stora förändringar, t.ex. kommer drejskivan till Sverige (4000 år senare än i mellanöstern), man börjar bränna keramiken i ugnar, glasyr börjar användas och keramikern bytar kön!

Import och inspiration utifrån

Under medeltiden ökade importen av keramik och ibland är det inte helt lätt att veta om ett föremål är tillverkad i Sverige eller importerat eftersom vi inspirerades av importkeramiken och tog till oss de nya tekniker, former och dekorer.

Inspirationen och importen i Södra Sverige kom tidigt under medeltiden främst från slaviskt område ("Östersjökeramik") och senare mer från Västeuropa.  Hur det såg ut i Norrland har jag tyvärr inte lyckats hitta någon information om.

gammalt.jpg

svart.jpg

Drejat svartgods från tidig medeltid.  Drejränder som dekoration är vanligt. Foto: Ulla & LenaR

Östersjökeramik

Östersjökeramik, tillverkades i södra Sverige på tidig medeltid och hade typiskt flat botten, byggdes upp med korvteknik och formades och dekorerade därefter på kavalett. Östersjökeramiken är ofta dekorerat med vågband, linjer och olika typer av intryck.

Östersjökeramik hade inte piper, hänker eller ben och brändes antingen reducerane i grop eller oxiderande i öppet bål.

Bränning i ugn, drejskiva, rödgods, engobe och glasyr!

Runt 1200 börjar man bränna keramiken i ugnar, vilket bland annat innebar att föremålen blev mer jämnt brända. Samtidigt börjar man tillverka såkallad "rödgods", som ibland dekoreras med importerad vitlera (engobe). Rödgodset tillverkas på drejskiva.

Samtidigt som man börjar använda drejskiva sluter man magra leran med krossat sten (den som prova dreja kan gissa varförSkrattande) och övergår till att magra leran med sand eller använder natuligt magrat lera.

Glasyr baserat på blyoxid börjar också förekomma. Först (på 12-1300-talet) som dekor på utsidan av rödgods, senare (1400-1500 talet) börjar man glasera kärlen heltäckande på insidan för att få täta kärl. Innan hade man tätat kärlen med fett.

invändigt glaserat ulla.jpg

_Medeltida skål engoberat med vitlera och invändigt glaserat med blyglasyr. Foto: Ulla & LenaR
_

Kärlformerna förändras också runt 1200 och man tillverkar mer specialiserade föremål för olika ändamål med fötter, hänklar av olika slag, pipar mm. Det blir skillnad på köksgeråd och kärl för servering av mat och dryck. Ett typiskt exempel är trebensgrytan med rund botten och rörskaft.

Kannor och krus blir vanliga under 1200-talet och får sin karakteristiska bottenrand som görs vågig med hjälp av tumning.

extranyggt högt kurs mindre.jpg

Extra snyggt dekorerat krus, hittat i Kalmar slottsfjärd. Karakteristisk tummad bottenrand. Foto: Historiska museet

kanna o salvekrus ula.jpg

Serveringskrus/kanna av blyglaserat röd lergodslera.  Salvekrus av glaserat stengods. Foto: Ulla & LenaR

vreta kloster trefot mindre.jpg

Trefotsgrytan började tillverkas i stort antal på medeltiden. Detta exemplar är från Vreta kloser. Foto: Historiska museet

krus kop kalmar mindre.jpgäggkopp glimmingehus mindre.jpg

skål glimmingehus mindre.jpg

Många nya specialiserade kärlformer tillkom under medeltiden. Här en kopp från Kalmar slottsfjärd,  äggkopp och skål från Glimmingehus i Skåne. Det ser väl ut ungefär likadant 2010 eller? Foto: Historiska museet.

Mot slutet på medeltiden (sent 1400-tal) görs även stekpannor med 3 ben och vid övergången från medeltid till nyare tid (1500-tal) börjar man göra flacka fat för uppläggning och servering av mat.

Keramikern bytar kön.

Från att ha varit en hushållssyssla för främst kvinnor att tillverka keramikkärl för eget behov (kanske nåt extra att sälja på marknad) så övergår under medeltiden hantverkat till att bli verkstadsproduktion inriktat på försäljning och som kräver investeringer i verkstad, utrustning (drejskiva, ugn mm) och kunskaper om hur dessa används. Yrkeskeramikerna är män.

Tegel och kakel

Tillverkning av murtegel och takpannor började också under medeltiden. I Sverige sannolikt från slutet på 1100-talet och blev under medeltiden något som tillverkades i stora mängder till slott, borgar, kyrkor och kloster. Även golvplattor (kakel) användes i dessa byggander och troligen har den första tillverkning av golvplattor i Sverige ägt rum under tidigt 1200-tal. Några av landets äldsta golvplattor är hittade i Herrevadskloster, Riseberga i Skåne. Dessa är från 1200-talet, har ett pressad relieffmönster och är glaserade med blyglasyr i gul-grön-bruna färger.

engobefat ulla.jpg

Vid medeltidens slut börjar man göra fat för uppläggning av mat, dekorerade med engobe och _glaserat med blyglasyr. foto: Ulla & LenaR
_

Källor/litteraturtips:

Wahlöö, Claes 1976: Keramik 1000-1600 i Svenska fynd

Lindahl, A, Olausson, D & Carlie, A 2002: Keramik i Sydsverige

Annons:
[rolnor]
6/4/10, 5:50 PM
#1

Intressant, hur är det idag egentligen, vad jag minns så är merparten keramiker idag kvinnor (åtminstone i Sverige, har vi inte haft nån undersökning om det här??) Sen kan man ju undra, finns det fler "hobbykeramikerkvinnor" än manliga sådana, samt fler yrkeskeramiker som är män? Ungefär som det varit med kockar? (vet inte om det är så nu, får intrycket att många män ofta lagar mat hemma dagligen, kanske är fel???)

Tack för en intressant artikel!

[rolnor]
6/4/10, 7:30 PM
#2

En fråga är hur "vacker" den gamla keramiken var, speciellt kanske den drejade där det finns möjlighet att forma mer precist, men det var väl då som nu att det fanns krukmakare med formkänsla och dom med mindre sådan…?

Fin detalj att tumma kanten nedtill, har sett en del sådant här på forumet, snyggt!!

LenaR
6/4/10, 9:33 PM
#3

Fin artikel, pyro! Jag tycker också det är lustigt att se att många bruksföremål ser likadana ut idag som då. Det måste bero på att bruksgods får sin form av användningsområdet?

Jag kan tillägga att vi (Ulla och jag) fick låna handskar för att kunna känna på en del av föremålen. Och sablar vad fint drejat det var! Lätta fina tillbringare var det, vackert drejade skålar. Hantverksskickligheten var det inget fel på!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

pyromanen
6/4/10, 9:51 PM
#4

Ja aningen orättvist är det ju att ni har fått vältra er inne på historiska museets"hemliga avdelning"! hade jag som Harry potter kunnat förflytta mig med spöktransferens hade jag hängt med!  Fina bilder ni fixat!

[rolnor]
6/5/10, 2:08 AM
#5

Ja, en del är riktigt snyggt, en del lite klumpigare.

[rolnor]
6/8/10, 3:25 PM
#6

Vore kul att göra mat över öppen eld i en sån där trefoting, helst ute i vildmarken, krydda med det man hittar i skogen, enbär kanske? Har en stark längtan till det primitiva.

Annons:
pyromanen
6/8/10, 9:53 PM
#7

Bara att sätta igång o dreja en trefoting då!Flört

Upp till toppen
Annons: