Annons:
Etiketterråvarorartikel
Läst 10966 ggr
LenaR
11/19/05, 12:57 PM

Vägen till vansinne, del 3

Om att blanda sin egen lera

Min kompis berättade i våras om porslinsleran de gör på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk). Där blandar de egen lera efter egna recept, helt suveränt, mycket billigare än att köpa den färdig. Bara att blanda från kalifältspat, kaolin, kvarts och bentonit, torka upp den och tally ho!

Ah, tänkte jag, det där låter bra, kan inte vara så svårt, har sett Soldnermixern i Ceramics Monthly, en sådan har jag inte men stavmixer har jag ju! 

Sagt är gjort: jag provblandar 2 kg torra material enligt ett recept som stammar från Shoji Hamada, japanska keramikgurun, via David Leach - han engelsmannen som gick i lära, ja, ni vet. Mixar ihop det ordentligt, torkar upp det på gipsskiva, provdrejar, provbränner.

Succé! Finfin Porslinslera, inte lika vit som, säg, Keramikexperternas Limoge, men transparent och passar utmärkt till mina glasyrer.

Alltså: jag köper in material till 100kg lera (dumt att ta mer innan man provat i stor skala, eller hur?), blandar till 20 kg för mer ryms inte i de två plastbadkaren i verkstan, lämnar det att torka.

Torkningen tar lååång tid. Efter 3 veckor kan jag äntligen ta upp leran på gipsskiva, sedan går jag där och vänder den i omgångar tills jag slutligen kan knåda upp den.

Då kommer den första riktiga motgången. Vissa material har klumpat ihop sig på vägen, jag tror det är bentoniten som inte blandat sig med resten.

Så jag slår leran, jag knådar den, om och om igen för att försöka få den slät, en process som förlängs av att jag försöker dölja för mina kollegor i verkstan vilken jävla förbannad idiotidé det var att blanda sin egen lera "åh, det är så bra, mycket billigare att blanda sin egen lera, stavmixer har jag ju" håll käften.

Då får vi en lerkvarn. Vi får en lerkvarn till verkstan! Det är inte möjligt att tro på slumpen, någon vakar över oss! Jag kvarnar leran i några omgångar och till sist blir den jämn och fin.

Stärkt av denna framgång tar jag itu med resterande 80kg. 20 kg i taget: blandar på kvällen sedan kollegorna gått hem eftersom det dammar hysteriskt att handskas med så stora mängder torrt material. (Word to the wise: naturligtvis lägger man genast allt pulver i vatten, och sörjer för god ventilation, men hela lokalen blir disig ändå.) Häller av överskottsvatten dan därpå och mixar igenom leran flera gånger.

Vääääntar - det tar en evig tid innan leran torkat så pass att jag kan ta upp den på gipsskivor. Lägger allt i plast för att kvarna alla 80 kilona på en gång. Ger upp efter tredje omgången.

Det ska fan till att blanda sin egen lera. De stackars HDK:arna kommer att få en ful chock när de kommer ut i verkligheten bortom gigantmixrar och jätteugnar. Men man lär så länge man lever, och jag kommer helt klart att vara mycket lärd när jag blir gammal keramiker. Dessutom har jag en massa kaolin kvar, den ska jag göra molochite av, det är jätteenkelt, och mycket billigare än att köpa färdigt!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

  • Redigerat 9/8/20, 11:54 PM av Ulla
Annons:
Tom
12/13/05, 9:56 PM
#1

Tack snälla för en fantastiskt rolig artikel!

Jag vet inte vad hälften av det du skriver om är men jag gillar verkligen ditt sätt att skriva.

 Tack!

   Tom

Staffan
12/14/05, 1:20 AM
#2

Samma här - jag tyckte också jättemycket om din artikel!

Tack // Staffan

Ulla
12/14/05, 12:29 PM
#3

Jag skrattade högt när jag läste. Kunde verkligen se dig jobba i smyg med mixerstaven.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

L.A.E
2/11/06, 9:45 AM
#4

  Bra artikel, när man har bentonit eller ball clay i en lerblandning ,så måste dom alltid torr blandas med några andra ämnen först.

LenaR
3/5/06, 11:23 PM
#5

#3 Ahmen det funkar ju i glasyrer!?

Fast min kompis på HDK sa likadant, man måste torrblanda först. Men det kunde hon ju sagt tidigare tyckte jag :(


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

L.A.E
3/7/06, 1:13 PM
#6

När man blandar glasyr så ska även det torrblandas ,om man har bentonit eller ball clay .Det går då  mycket bättre  att sikta igenom glasyren.

Annons:
LenaR
3/11/06, 2:45 PM
#7

Det fungerar bra ändå, jag har aldrig problem med att sikta glasyrer och jag kör doktorns order: 1-5% bentonit i alla glasyrer och 1 äpple om dan!

Fast jag har upptäckt att det fungerar bäst när man börjar med bentoniten, så nuförtiden skriver jag alltid bentonithalten överst i alla recept. Då är det faktiskt inga problem. Jag vill inte blanda torrt för jag tycker det dammar så mycket mer?

Men torrblandning eller inte så lär det dröja innan jag blandar egen lera igen Glad


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

zzaga
4/17/06, 9:42 PM
#8

He he he:)

Det här påminner om de där inredningsprogrammen de kör på tv. De som inspirerar en till att riva ner den där väggen som man alltid retat sig på, och enligt programmet ska det bara ta ett par timmar. I verkligheten visar sig väggen vara bärande, betong och i övrigt fullständigt omöjlig att flytta på. Det man har kvar är en lätt bucklig tapet:/

Jag tycker iaf att det är coolt att du gjort egen Porslinslera en gång!

Maja-LenaH
4/20/06, 1:57 PM
#9

Tack för en roande artikel om det svåra med "gör-det-själv-lätt".

Jag känner igen mig - "har man tagit f-n i båten ror man honom i land", fastän det vore mycket enklare att ge upp. Nå all erfarenhet är bra erfarenhet sade en pedagogik-guru en gång,  sedan finns det ju bättre underlag för att välja att låta bli att göra själv.

Har du inga andra experiment att berätta om?

Maja

lejaslera
4/28/06, 8:04 PM
#10

Hej

Underbar artikel och dessutom roliga kommentarer.
Även om du nästan nådde vansinnets gränser så tänk…egen Porslinslera :-)

Leja

ramjambam
10/10/10, 12:20 AM
#11

Jag brukar blanda bentoniten med fältspat och kvarts. Det måste blandas torrt. Jag har sett någon recept där bentonit blandas ner i hett vatten, men jag har aldrig testad.

Har du testad sy ihop benen på ett par gamla jeans, hänga upp dem, och hälla blandningen i benen så att vatten kan rinna av? Finns en tendens att det blir torrt på utsidan och rinande på insidan, men åtminstone så blir man av med en del vatten.

Det som man riktigt behöver till lerblandning, förutom en lerkvarn, är en degblandare av industriellt mått. Inte riktigt industriellt, men med en kapacitet av sisådär 150 liter. Även bättre kvalitet på leran får men med våtblandning och en filterpress, men sådan utrustning kräver mer utrymme än de flesta har…

LenaR
10/10/10, 12:42 AM
#12

#11 Oj, det var en gammal artikel du hittade! Tungan ute

Jag har gjort försöket bara en gång, och jag betalar numera så gärna så för att få min drejbara Porslinslera hemkörd till verkstan…

LAE som blandar leror själv(a) har beskrivit i en tråd hur man gör det mer professionellt. De utnyttjar samma princip som jeansbyxorna, fast på större skala.

Degblandare skulle också underlättat… Flört

Blandar du din egen lera, rambamjam?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Vanja-K
10/10/10, 11:45 AM
#13

Oj, oj! Sitter och läser denna lite äldre roliga artikel samtidigt med morgonfikat.  Vilket jobb med att göra porslinsleran! Tack för artikel!

Men tänker då på de många i Nord-syd Amerika som gör sin lera själva. med ännu mindre redskap än det vi har. Kolla på you tube om ni är intresserade. Jag blir lika facinerad varje gång jag ser detta.

Annons:
abbis
10/10/10, 11:47 AM
#14

Denna artikel hade jag missad (före min tid)men himla roligSkrattande

För egen del skulle jag aldrig ödsla tid på att blanda lera då tiden är så dyrbar.Tar inte ens reda på restleran när jag beskickarGuld i mun

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

[rolnor]
10/10/10, 2:53 PM
#15

#14 Då måste du dreja tunt, eller?? (Såklart..)Glad

abbis
10/10/10, 8:58 PM
#16

Flört

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

stefanandersson
10/11/10, 11:24 PM
#17

jag tror man kan se på bentonit som potatismjöl…

jag kanske har haft tur men jag har blandat bentonit med lite vatten till en trög sörja och sen pytsat i det i en jobbig glasyr.

mangobango
10/11/10, 11:54 PM
#18

Du har ett underbart sinne för humor LenaR och jag gillar din energi i hur du tar dig an och blir entusiasmerad

Glad

LenaR
10/12/10, 1:09 AM
#19

#18 Åh, tack!! Glad


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

[rolnor]
10/12/10, 2:54 PM
#20

Jag tycker också att du är rolig!Skrattande

Annons:
LenaR
10/12/10, 11:09 PM
#21

Skäms


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Upp till toppen
Annons: