Annons:
Etiketterformadekoreraartikel
Läst 14434 ggr
LenaR
2/21/06, 12:32 AM

Riva färg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur man river sin egen över-/underglasyrfärg

Att riva färg är inte svårt. Man får vara noggrann med konsistensen för att få bra 'flyt', så att man varken fastnar med penseln när man målar eller får flottiga öar i färgen… Hemligheten är rätt mängd glycerol till mängden torrt material. (Det är just glycerolen som gör att man får flyt i färgen.)

För att riva sin egen överglasyrfärg behöver man  följande: valfri metalloxid (eller färgkropp), glycerol (eller glycerin) och vatten, en vit tallrik (eller glasskiva eller spegel), och en palettkniv.

Börja med att ta upp lämplig mängd oxid på tallriken. (Kanske en tsk till ett litet test.)

Droppa över glycerol, och blanda ihop med palettkniven. Konsistensen ska vara som tjära, precis så mycket glycerol så det inte finns torrt pulver kvar.

Blir det för torrt tar du mer glycerol. Blir det för fet konsistens, så att blandningen börjar likna sockerkakssmet, strör du över mer pulver.

När du är färdig blandar du i så mycket vatten som du vill ha.

För att riva underglasyrfärg kan man dessutom använda ballclay. Ta upp oxid och ballclay på tallriken, ungefär 50-50 upp till två tredjedelar oxid brukar vara lagom.

Blanda ihop de torra materialen, sedan droppar du över glycerol och fortsätter som ovan. Det ska bli samma konsistens på glycerolblandningen.

För att få den perfekta över-/underglasyrfärgen är det egna experiment som gäller. Om du använder en oxid som flussar mycket kan du lägga till kvarts i blandningen för att den ska hålla sig på plats.

Har man motsatt problem, att överglasyrfärgen inte smälter ner i glasyren utan blir kvar som en sträv yta, är det fluss som gäller. Prova med de flusser du har i materialskåpet, annars finns det speciella blandningar att köpa i fackhandeln.

För att få en speciell nyans kan man blanda sina oxider och färgkroppar i lämplig mängd, eller lägga till någon fluss som drar oxidens färg åt rätt håll (som magnesium drar kobolt åt lila t.ex, eller som Barium drar koppar åt det turkosa hållet).

För den som förtvivlar över att man alltid måste väga allt så himmelens nog kan jag komma med det glada budet att här kan man höfta med gott resultat! Gör man inte alltför komplicerade experiment brukar man kunna återupprepa dem utan problem.

Låter det alldeles för enkelt? Det är enkelt! Berätta gärna om era tester och resultat, och fråga gärna om något är oklart!

Lycka till!

Vid pennan Lena, bakom kameran Ulla.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Annons:
EvaRittsel
3/18/06, 8:23 PM
#1

Vilken bra instruktion! Tack så jättemycket för den. Visste inte allas att oxider som magnesium och Barium hade dessa effekter. Det ska jag in och pröva också vid glasgjutning. Dör använder jag ofta kobolt och kopparoxid.

Som tack för detta ska jag bjuda på min lilla hemlis - som kanske många gör. När jag vill ha en metalliknande yta på min keramik - detta är mitt vanligaste arbetssätt - så sprutar jag en blandning av vatten och kopparoxid över den läderhårda ytan dvs när föremålet torkat ngt dygn. Sen bränner jag detta till max 1020 grader och det ser ut som svärtjärn.

LenaR
3/18/06, 10:39 PM
#2

Tack för den hemlisen, det ska jag prova, och jag lovar att inte föra den vidare!

// Hemlis


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Ulla
8/28/07, 3:27 PM
#3

Sol, här har du en artikel som visar hur man kan bereda sin egen underglasyrfärg. Kan den vara något för dej?

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Ulla
12/29/08, 1:34 PM
#4

En gammal artikel ur arkivet, men ändå aktuell.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

maraMaria
2/21/12, 7:38 PM
#5

Så mycket bra jag hittade här!! Det är alltid lika kul, inspirerande och lärorikt att titta in på keramik iFokus. Tackar!

TACK! maraMaria

Upp till toppen
Annons: