Annons:
Etiketterglasyrerartikelengober
Läst 22329 ggr
LenaR
2006-01-05 20:12

Engobevariation

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur man blir lycklig tillsammans med sin elugn Kapitel 2: engobe+glasyr (eller tvärtom!)

Som ni ser av datumet så har den här artikeln några år på nacken. Den är nästan lika gammal som sajten Keramik iFokus, skrevs under det första året. Det betyder inte att den inte kan vara intressant och inspirerande för det. //Ulla


I det här kapitlet tänkte jag skippa avdelningen 'Hur man dekorerar med engobe', för i vilken keramikbok som helst kan man läsa sig till olika sätt att måla, doppa, hälla, göra relief med bollspruta, använda sgraffitotekniker, lägga på engobe och kavla in, ringla upp engobe på gipsskiva och använda som dekor, und so weiter, und so weiter. Det jag tänker ägna mig åt är engobers påverkan på glasyrer.

Det enklaste sättet att variera sina glasyrers utseende är att arbeta med en färgad lera (gul-, röd- eller svartbrännande spelar ingen roll), + vit engobe, + vilken glasyr som helst.

På bilderna bredvid och nedanför ser man hur en rosa och en blågrön glasyr ser ut på porslin och på porslinsengoberad mörk skärv. De engoberade ytorna blir betydligt mer skiftande. Tydligast syns det när man jämför skålen med de engoberade muggarna. (Man får liknande resultat när man arbetar med infärgade engober, dvs man får fler skiftningar förutom att glasyrens färg påverkas.)

Tips 2: reaktiv engobe. En reaktiv engobe kan man enklast beskriva som en glasyr med så högt lerinnehåll så att man kan glasera läderhårda krukor. (Gränsen mellan keramik & glas är som ni säkert vet flytande. Ett bra exempel är väl lergodslera som vid en bränntemperatur blir till keramik och vid en annan till glas - vilket gör den till en bra reaktiv engobe i stengodstemperatur!)

Efter skröj ser den reaktiva engoben fortfarande ut som en engobe och beter sig som en - dvs man kan lägga en glasyr över precis som vanligt. När krukan högbränns smälter både engobe & glasyr ut och reagerar med varann på olika sätt, därav namnet reaktiv.

Samma gula glasyr på alla flaskor, men på 5 av dem dessutom en reaktiv engobe

Bifogar recept på reaktiv engobe här och här. Man kan göra fler genom att blanda lera i någon glasyr och se vad som händer!

Och nu till det roligaste: engobe på glasyr… Som ni ser på bilderna kan man få vildsinta effekter genom att lägga en engobe på en glasyr. Det är inte alla engober som samarbetar om så naturvidriga påhitt, man får prova sig fram. Men man kan göra på två sätt: antingen lägger man på glasyr och engobe samtidigt på en skröjad kruka, eller så lägger man engoben på en kruka som redan är glaserad och bränd. Man får mindre konstiga effekter med den första metoden, så är t ex den gula  "vattkoppsflaskan" gjord. De gröna flaskorna nedanför, där det blåsat iväg ordentligt, är ombrända med engobe. Som ni ser kan blåsorna spricka och flaga av, så man får tänka på hur godset ska användas.

Gröna flaskor

flaska

Det var allt för denna gången! Har ni gjort fler roliga engobeexperiment? Berätta genast vad ni gjorde och hur!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

  • Redigerat 2021-01-29 09:24 av Ulla
Annons:
EvaRittsel
2006-02-25 18:59
#1

EN HÄRLIG BESKRIVNING AV HUR MAN KAN ARBETA OKONVENTIONELLT.

Jag gillar den här typen av handfasta råd och erfarenheter som man delar med sig till oss andra. Vi tackar och bugar . Och jag ska så fort jag kan testa och pröva.

Eva Rittsel

LenaR
2006-03-05 23:19
#2

Skrattande

Tala gärna om hur det går sen Eva, jag är lika nyfiken på att se vad andra gör!

mvh /Lena


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

monica.k
2006-10-02 13:23
#3

Jag har hört att man kan använda porslinsengobe till stengodsföremål, detta för att få fram en klarare färg. Är det någon som testst detta?

Ansan
2006-12-03 22:43
#4

Tack! vilken otroligt rolig insädare jag vill bara rusa iväg och prova..

lerskapare
2007-02-04 19:19
#5

#3 Ja, det går! ´Funkar bäst på vit stengodslera om det är porslinslystern man är ute efter, för man måste lägga engoben väldigt tjockt om inte skärvens färg ska lysa igenom.

#4 Kul!

//Lena

En testanvändare på keramiksajten.

P
2020-10-05 13:45
#6

#5: Hej!
Det låter som att du har kunskap om engobe så jag skulle vilja passa på att fråga - vet du om det går att fukta upp stengods som torkat (ej skröjbränt) för att måla med engobe? Eller är det försent med engobe när godset väl torkat?
Mvh Pernilla

Annons:
Ulla
2020-11-16 22:45
#7

Hej Pernilla!
Ser att du har fått svar i en annan tråd.
https://keramik.ifokus.se/discussion/1484908/engobe-fraga!?postId=19310755

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

  • Redigerat 2020-11-16 22:55 av Ulla
gunnels
2021-01-22 15:40
#8

#6: Jag skulle hellre måla engoben på torrt gods. Om man gör engoben lite tunnare så går det.

Upp till toppen
Annons: