Annons:
Etiketterartikelmedlemmar
Läst 18973 ggr
Ulla
2015-08-10 18:32

MaudSkobyKrukmakeri i fokus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det har gått ganska lång tid sedan vår senaste medlemsintervju, men nu är det dags att lära känna vår nya medarbetare Maud Andersson, MaudSkobyKrukmakeri, litet närmare.

Hur länge har du hållit på med keramik?
Jag hade först haft lite keramik och skulptur på schemat på ett par konstskolor och hade sedan min första keramikpraktikplats 1992.

Vad var det som fick dig att börja?
Det var själva verkstan som lockade mig att söka praktikplatsen. Det verkade så kul att få jobba i en verkstad. Verkstäder och ateljéer har alltid lockat mig. Man blir sugen att göra något i de miljöerna. Älskade tex min fasters syateljé när jag var liten.

Keramiken är ett så stort område, det finns alltid något nytt att lära sig om man vill. Det tror jag är en stor orsak att det blev just lera för mig. Men det hade kunnat bli textil också. Där finns samma stora mångfald i tekniker och uttryck.

Några ord som beskriver dig själv.
Social, konstnärlig, rörlig, landsortsbo är några ord som kan sammanfatta mig tror jag.

Är keramiken hobby eller jobb för dig?
Keramiken är mitt arbete. Det har faktist aldrig varit min hobby. Jag jobbar minst heltid med keramiken, men behöver oftast ett extrajobb också.

Var håller du till? Egen verkstad eller annat?
Jag har en egen verkstad sedan 1998 på min egen gård, Skoby Gård 15 km norr om Arlanda.

Är du med i något kollektiv?
Hantverket i Öregrund är ett kooperativ jag just gått med i. Jag är också aktiv i Märsta Kulturförening och vi driver Kulturstugan i Märsta tillsammans.

Var får du din inspiration ifrån?
Inspiration är svårt att ringa in tycker jag. Den kan komma helt plötsligt, när som helst i form av en ny ide' och då kan det vara svårt att säga vart man fick den där idén ifrån. Inspirationen kan komma när jag är ute och går i naturen. På en skogspromenad får jag nästan en överdos av intryck. Där finns allt. Mönster, strukturer, färger, linjer, former. Andras keramik kan ge inspiration liksom konst, foto, slöjd, arkitektur, musik, illustration.

Vilka är dina förebilder?
Jag har ingen speciell förebild. Jag tycker om mycket och mycket olika saker.

Vad är det roligaste med keramiken?
Det roligaste med keramiken är att den är så mångsidig.

Något du "brinner" för?
Det jag brinner för att göra är det som känns rätt för just mig vad gäller keramiken, något som jag kan stå för och säga "det här är bra gjort". Vad gäller som kursledare är det att få eleverna att känna friheten som finns i keramikens mångfald, det finns inte så mycket rätt och fel.

Är det någon del av arbetet som du inte gillar?
En del med arbetet som jag inte gillar är att det är så svårt att sälja keramik.

Jobbar du med lergods, stengods eller Porslinslera?
Jag jobbar med lergods, men har inget emot att jobba med stengods och porslin.

Vilka bränningsmetoder använder du.
Jag bränner i elugn, oxidation.

Vad intresserar dig mest i arbetet - form, glasyr, dekor…
Det som intresserar mig mest är att arbeta med keramiken på ett sätt där form, dekor och glasyr samspelar med varandra.

Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?
Att vara envis och nyfiken.

Ett starkt minne
När jag stod inför att avsluta min utbildning på keramiklinjen på Leksands Folkhögskola för 20 år sedan och var när jag vid ett tillfälle var ledsen, och orolig för att jag kanske inte skulle kunna ha möjligheten att få arbeta med lera. Min lärare, Mats Svensson sa då till mig "Om du verkligen vill arbeta med lera så kommer du se till att göra det". Det gav mig tröst och tillit till min egen inre styrka.

Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?
Den är ofta fylld med ett moment under en hel dag. Tex drejning, eller hänkling eller glasering. Sen kan den kanske avslutas med en kvällskurs.

Hur gör du för att utvecklas?
Just nu går jag en utbildning på distans som heter Kreativt Entreprenörskap på Leksands Folkhögskola för att kunna utvecklas som företagare. Den innefattar allt utom själva produktionen kan man säga (och det är inte lite…). Jag ska börja mitt andra år med det nu. Vad gäller utvecklingen med keramiken så arbetar jag fram en ny serie just nu och även nya glasyrer. Ibland går jag själv en kurs, läser böcker och tidningar. Jag tittar väldigt mycket på keramik på Pinterest och Instragram (två olika sorters sociala medier). Ibland går jag på utställningar.

Vad har du för planer för framtiden?
Vad gäller framtiden så fortsätter jag att jobba på mitt förnyade varumärke och den nya serien produkter. Jag letar ständigt efter nya försäljningsställen och vill utveckla företaget så pass mycket att jag inte behöver jobba extra på något annat jobb.

Framtidsdrömmar?
Framtidsdrömmarna är många och på många olika plan. Vilka de är låter jag nog vara en cliffhanger… ;)

**Tack Maud, för att du ställde upp och fick fokus på dig. Hoppas att dina planer för framtiden går i lås.
**

Skoby Krukmakeri

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

  • Redigerat 2020-09-26 18:41 av Ulla
Annons:
Ulla
2015-08-11 09:53
#1

Kul att få veta litet mera om dig, Maud! Förresten, hur ofta är du i Öregrund? Jag brukar åka dit minst en gång varje sommar.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Ansosu
2015-08-11 14:25
#2

Du har kämpat igen dina tvivel och blivit det du ville. Gott att få höra! :D

[rolnor]
2015-08-11 14:50
#3

Jafg får lust äta din keramik, den ser delikat ut, mm..

MaudSkobyKrukmakeri
2015-08-11 22:30
#4

Tack snälla ni! #1 Vi jobbar ca 5 dagar var per säsong och jag gjorde mina dagar i ett svep i juli. Den 16 augusti är sista dagen vi har öppet för sommaren. Vi har det toppenfint där! #2 Skam den som ger sig. :) #3 Lite hårdsmält bara. ;) Trevlig kkomplimang, tack så mycket!

Maud Andersson
www.skobykrukmakeri.se

stefanandersson
2015-08-11 23:25
#5

roligt att läsa lite mer om dig. Var kommer din dekor från? Någon inspiration eller upptäckt?

MaudSkobyKrukmakeri
2015-08-11 23:48
#6

#5 Jag började göra mycket dekor på brätten på skålar. Då ville jag komma åt något oregelbundet och med flöde och hade tittat mycket på oljegruset på vägen och hur mossa möter vatten. Med vaserna var det också att få med spänsten i mönstret som tex i en worcester soffa. Så blir det ju alltid "ringar på vattnet" att man kommer på fler och fler varianter på temat.

Maud Andersson
www.skobykrukmakeri.se

Annons:
sisela
2015-08-11 23:50
#7

Kul att läsa. Din keramik känns faktiskt lite textil för mig. Jag tänker stoppning och knappar. Det är fint!

MaudSkobyKrukmakeri
2015-08-12 06:46
#8

#7 Tack! Ja, det textila har kanske krypit in i min keramik. :)

Maud Andersson
www.skobykrukmakeri.se

IndieAnna
2015-08-13 10:37
#9

Fin intervju! Kul att få veta mer om er här på forumet och hur ni jobbar och vad ni skapar! Ger mej lite självförtroende och pepp att våga börja "satsa" lite mer på leran. Har just insett att jag nog inte kan leva utan att hålla på med lera på nåt sätt…Blir iaf sjuk om jag hindrar mig själv… Hälsningar Anna

MaudSkobyKrukmakeri
2015-08-13 17:09
#10

#9 Va bra att vi kan inspirera till mer arbete med leran! Det är ju bara en själv som kan veta vad ens magkänsla säger. -Vad får mig att växa, vad får mig att må bra? - Vad vill jag att keramiken ska vara för mig? För vissa är det ett andrum, vid sidan av andra delar i ens liv. För andra är det något som man vill driva fram till en betydande stor del av ens tillvaro. Lycka till!

Maud Andersson
www.skobykrukmakeri.se

Ulla
2015-08-20 22:25
#11

#9 Kul att du blir inspirerad av att läsa om andra keramiker här i forumet. Jag håller med om att man mår bra av att hålla på med lera.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Ulla
2016-09-23 01:03
#12

Jag gillar din keramik. Har en samling muggar av olika keramiker. Skulle gärna vilja ha dig med i den. Kul att ha olika, för då kan alla ha sin egen favorit.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

MiEkberg
2016-09-24 15:51
#13

Supertack för en underbar intervju, gillar verkligen att du ser dig som en företagare och att du jobbar vidare på den fronten också! 
Muggarna är läckra och originella …

att skapa i lera är Kärlek Maria Ekberg  KeramikKurser.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: