Hemmagjord Pizzaugn?
Har funderat på att mura mig en egen pizzaugn hemma på gården. Är det någon som vet vart man kan få tag på en bra ritning? Den bör nog inte vara alltför stor med tanke på att det lär ändå dra iväg i kostnader.
Tack på förhand
Oskar
Pizzaugn och brödugnar finns som byggsats både i Tyskland och USA . Har tyvärr tappat bort adresserna men det är inte alls svårt att bygga .Med lucka eller öppen ,bara att kolla våra bakugnar som eldas med ved som finns i en del hus här hemma.Säkert att några medlemmar här på forumet har det i sina hus.
Lennart
Gå in på Google och sen bakugnar alternativ.nu
Jag har en gammal bakugn bygd 1900 som fungerar alldeles utmärkt,sotaren har godkänt och i den har vi bakat många pizzor blir supergoda stenugnsbakat ni vet.Man eldar inuti börjar 3-4 timmar innan baket börjar ,rakar ut det mesta av kolet och sedan är det bara att baka,lite jobb är det förstås och man får vara några stycken,vi hade pizzafest i lördags 12 personer bakade och åt och sedan spela vi biljard och boule.Roligt när man gör saker tillsammans inte bara sitter och dicker och dricker.
Lycka till
lotta
Åså mysigt, kan man inte bygga nått ute tro?
Man måste säkert ha det godkänt av sotarmästare ändå…eller vet ni reglerna om detta?
Jag brukar kika på Jamie Oliver ibland och han bakade pizza i ett program i en uteugn. Säkert finns det något om detta i någon av alla hans kokböcker.
Kiko Denzer har skrivit en bok om skulpturala lerungnar http://www.intabas.com/kikodenzer.html den rekomenderar jag.Vi har byggt en sådan i Järinge, Roslagen som jag kan skicka bilder på när jag kommer hem från italien.
Jag har precis kommit hem från en liten tripp till USA. Trodde inte att jag skulle få tillfälle att titta på keramik, men fick oväntat en riktig keramikdag i Minnesota.
En av keramikerna som jag besökte, Bill Gossman, ville gärna visa sin pizzaugn som han byggt på tomten så här kommer ett par bilder på den.
Sajtvärd för Keramik ifokus
_
_
Ugnen sedd nerifrån, bakifrån. Det man ser mest av är vedförrådet.
Sajtvärd för Keramik ifokus
_
_
Igår hade vi strömlöst i 25 timmar… dotterns födelsedag dessutom, 14 år. Hennes kompisar lyckades som tur var komma i alla fall även om det dröjde ngra timmer längre för att de skulle få loss deras bil och för att vägen hit var spärrad av halva granar som knäckts av snön.
Meen, det var roligt att jag fick tillfälle att testa laga pizza i saltugnen :-) Eldade ca 1,5 time först och sen in med pizzan.. blev riktigt gott faktiskt.. lite lätt röksmak, fast bara så det var gott (lite som att det var bacon i fast det inte var det)
Jag vill verkligen ha en pizzaugn med dörr/lucka. Dock inte säker på om det ska vara värmetåligt glas eller gjutjärnsdörr. Jag väljer mellan dessa två:
https://nuka.se/produkter/sigurd-fonster-285-x-600
https://nuka.se/produkter/sigurd-285-x-600
Någon som kan nämna några för och nackdelar med respektive alternativ?
@sebbeberg
Jag skulle säga kör på den med värmetåligt glas. Det är så mycket tacksammare att kunna titta in. Beror väl lite på vad du lagar (och hur du lagar) men jag går mycket på känsla och hur det ser ut.
Så 100% den med värmetåligt glas om du frågar mig!
Här är en pizzaugn som jag har byggt, dörr eller lucka av ett gammalt oljefat .
Här är en annan typ av bröd och pizzaugn