Material - leror mm Läst 4680 ggr

Papperslera

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Det här med papperslera verkar intressant. Vad är fördelarna och finns det någon som har ett bra recept?

// Johanna

Här har du en länk till ett tidigare inlägg om papperslera:

http://keramik.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=333a2c58-c211-42fb-9f0c-a55f3600470c

Testa, papperslera är jättekul!!!Har du fler frågor så fråga på!

inlägget hittades ej när jag går in på länken.

Hittade dock ett recept från en annan sida:

2 dl fint klippt papper (tidningspapper)
4 ½ dl vatten
½ dl vetemjöl + 2 msk potatismjöl eller majsstärkelse

Mixa pappret med vattnet tills det slås sönder helt, 20-60 sekunder. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl och knåda till en boll. Receptet hittade jag på engelska på ehowto eller vad den sidan nu heter. Aldrig testat.

Min blogg Veganrecept & Galna Upptåg.

#2 det som du ger recept till är papier maché, en helt annan sak.

Jag brukar blanda papperslera från torra lerrester, som man täcker med vatten och blanda till slam. Jag sätter pappret (toapapper är övelägset lättast att jobba med) i en skild hink, fyllt med het vatten. En halv toarulle räcker bra till en tioliters hink slam

Fördelarna är att papperslera är lätt att foga ihop, går att gjuta ut i plattor, är väldigt starkt som obränt... och mycket mera

Okey. Trodde paper clay var samma sak. Hittade även recept med toapapper, spackel och lite olja och vatten.

Min blogg Veganrecept & Galna Upptåg.

Länken verkar har blivit bruten , jag tror det var detta inlägget som det var länkat till : http://keramik.ifokus.se/discussions/4d717a97b9cb46223308818e-skulptur

 

Det där papier mache-receptet verkar bli som en deg. Ska prova det! Har man linolja i så ruttnar det inte. Har provat att göra sånt av rivet, uppblött tidningspapper. Tyvärr blev det aldrig nån "deg", för kornigt fast jag mixat o hållt på.

När man sen blandat ihop allt, kan man/törs man köra det i lerkran? Vad kan hända?

#8 Jag tror det värsta som kan hända är att något av pappret blir kvar och ruttnar. Är din lerkran lätt att göra ren?

Det påverkar definitivt inte leran på något sätt. Pappret kan man ju köra med mixer innan man blandar dem med leran, för att det ska bli lite mer finfördelat, så lerkranen kan inte förstöra pappersfibrerna.

En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

#9 Tack Lena

Ska nog prova framöver Skrattande

Jag tror inte det är några problem alls, möjligen om du har egengjord papperslera med stora pappersklumpar att dom kan täppa till dom små hålen runt lerkvarnens skruv beroende på hur din skruv ser ut.  Själv har jag inte haft några problem, men jag finfördelar mitt papper rejält samt kör bara ganska små mängder i maskinen och kör vanlig lera mellan.

När man sedan bränner, brinner papperet upp och leran blir kvar. Resultatet blir poröst och lätt?

Jag kom på en sak - jag vet inte vad papper innehåller. Rent kemiskt, vad är det i det? Kvarts, alkalier, eller vad?

Skulle kunna googla, men när vi nu har kemister på forumet... Cool

En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

den askrest som blir är så liten att den inte spelar någon roll men jo det är kvarts och aluminiumoxid, kalciumoxid, kalium, natrium, magnesium, fosfor och andra spårämnen och lite järn och mangan.

Hej

Jag föreslår att du inte bränner pappersleran i din ugn om du är rädd om den. I skröjbränningen brinner pappret upp och blir till aska som sedan lägger sig på elementen. När ugnen kommer upp i högre temperaturer smälter askan på elementen som således långsamt fräts sönder. Om du skröjbränner pappreslera några gånger går det bra men inte om du gör det på regelbunden basis.

Jag föreslår om du har tillgång till en annan ugn, rakuugn eller saltugn. så kan du skröjbränna pappresleran i den. För att sedan glasyrbränna i din vanliga ugn. Pappret har redan brunnit upp och det är inte farligt att bränna föremålen gjorda i pappreslera vid glasyrbränningen.

 

 

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus