Material - leror mm

Oglaserat stengods till matförvaring?

2016-12-02 06:49 #0 av: Pionjär

Hej! Kan man långtidsförvara matolja/olivolja i oglaserat stengods (med tätslutande kork) utan att stengodset påverkar smaken, kvaliteten, på oljan?

Anmäl
2016-12-04 17:01 #1 av: LenaR

Det borde fungera, ja.

Någon som vet annat?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Anmäl
2016-12-04 17:08 #2 av: Bosse Cebex Gbg

Jag tror inte heller att smaken påverkas på något sätt.

Men, kanske man först bör testa småskaligt, så att inte oljan med tiden tränger igenom den aktuella leran.  Ganska få stengodsleror är 100% täta.....dock kanske "tillräckligt" täta, men hur det fungerar med just olja, kan man ju bara få reda på genom praktiskt prov....

Anmäl
2016-12-05 12:46 #3 av: Pionjär

Flaskorna luktar nämligen olika invändigt beroende på om de är torra el fuktiga (av vatten), Flaskor som jag har haft olja i har jag diskat och därefter haft i kokande vatten, och de luktar fortfarande olja... men ni menar att materialet ändå inte påverkar oljan vid långtidsförvaring?

Anmäl
2016-12-05 13:30 #4 av: Bosse Cebex Gbg

Jag tror inte att leran påverkar oljan (dvs om leran bara innehåller de "vanliga" lerämnena).  Leror som t.ex. innehåller bariumkarbonat eller koboltoxid kanske inte är så lämpliga här....men varför välja en sådan lera till just detta...?   Leverantören kan tillhandahålla analysblad för varje lera.

Däremot tror jag inte att vanlig diskning kan avlägsna all olja ur leran. En hel del kommer att finnas kvar i porerna, om man inte (t.ex.) värmer upp kärlet ordentligt,  så att oljan ångar bort....  Den svårigheten får man nog tyvärr leva med, om föremålet är oglaserat invändigt...  

Anmäl
2016-12-06 13:18 #5 av: Pionjär

Tack för era svar, hoppas det fungerar...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.