Bränning av keramik

Vedeldad ugn

2017-01-03 21:19 #0 av: Tagine

Hej! Tänkte undra om nån har använt sig av vedugn med gastillskott.Har byggt en liten sidstoke ugn ca 200 l, har provkört den till 780gr, min undran om man skulle kunna +med gasol sista biten. Ugnen har jag byggt så att jag ska kunna rakubränna, den har fått en välisolerad järn lucka

Anmäl
2017-01-05 18:34 #1 av: pyromanen

Undrar varför du vill använda gas och inte bara fortsätta upp i temperatur med ved?

Anmäl
2017-01-06 18:52 #2 av: MiEkberg

Har fuskat med gas då vi bränt  saltugn men tvärtom.
Först gas för att korta uppvärmningstiden och för att slippa langa in ved  i flera dagar. Senare gått över till ved de sista 300-500°C ihop med saltet.
Fungerade utmärkt!

Anmäl
2017-01-06 19:38 #3 av: Bosse Cebex Gbg

Gamle Bernard Leach avslutade ibland sina vedbränningar med olja, för att få den sista käglan att falla. Finns bra beskrivet i hans "A Potter's Book"... 

Anmäl
2017-01-08 21:18 #4 av: pyromanen

#3 om det ska vara nödvändigt måste han haft antingen en dålig ugn eller dålig ved 😳.

Anmäl
2017-01-09 10:58 #5 av: Tagine

Har haft för fuktig ved och gammal får skaffa lite fin björk. Men vill rakubränna nån g och då kunde det kanske vara bra att kombinera om man vill få det lite fortare varmt

Anmäl
2017-01-09 12:52 #6 av: Tagine

Tänkte också på skröjbränningen, då det kunde vara bra att gå lite fortare upp till temp. Har ingen annan ugn. Har dessutom inte hållt på med keramik sedan tonåren, så man har väl börjat i fel ända:-):-) köpt drejskiva och byggt ugn. Klart jag vill åt de fina egenskaper man verkar kunna få av vedbrännt gods.♥

Anmäl
2017-01-09 13:20 #7 av: rolnor

Tänker du på spår av aska i glasyren eller? Annars ger väl själva vedeldningen inga fördelar, det viktiga är glasyrerna?

Anmäl
2017-01-09 13:42 #8 av: Bosse Cebex Gbg

Att elda måttligt, dvs "lagom" intensivt, ger oftast en snabbare temperaturstegring...framför allt vid högre temperatur.  Här är det lärorikt att ha en pyrometer, så att man kan se resultatet av varje vedinlägg.

Tall och gran är helt ok träslag att elda med.

Anmäl
2017-01-09 13:55 #9 av: Tagine

Tack för svaren! Jo jag har en termometer. Provkörde ugnen till ca 800gr där tog det stopp, förmodligen pga fuktig ved och att den är gammal, då föddes en tanke på att bosta lite dom sista 300ca. Man får väl prova lite hur det ter sig. Har gjort ngr stora tagine grytor för utomhus cocking, skall få torka ordentligt sen så är det väl bara och prova. Stora pjäser om 3kg biten:-)

Anmäl
2017-01-09 14:31 #10 av: rolnor

Att vedelda till 800 ger väl ingen fördel jämfört med olja eller gas? Det är väl senare som det kan bli effekter av aska vid typ anagamabränning? Varför vill du elda med ved?

Anmäl
2017-01-09 15:25 #11 av: Bosse Cebex Gbg

Att skröjbränna i vedugn kan vara ganska påfrestande....dvs om man inte har en "meditativ" läggning, och antar det extremt låga tempot som en nyttig utmaning...Ler

Att sitta och elda småpinnar och vakta pyrometern, så att temperaturen inte stiger mer än max 100°C per timma i 6-7 timmar innan man får "brassa på", kan fresta på tålamodet....eller så kan det bli just den där fridagen från all vardagsstress man så väl behöver...LerLer

Inte särskilt praktiskt, ur de flesta aspekter, men det är fullt genomförbart.....     (Har gjort detta många gånger....Lipar)

Anmäl
2017-01-09 15:40 #12 av: Tagine

Nej har förstått att det tar ett dygn i anspråk med ved, men kanske inte blir brännt så ofta. Men hade svårt att se alternativet med gigantisk elugn i källarplanet samt inköp av dito när jag hade materialet gratis. Tagine grytorna jag vill göra är i 3 delar varje del ca 3kg lera, då går det lite plats åt dem, om man inte vill bränna två delar i taget
Den jag byggt nu har inner mått50cm×60×120 kan bli ett meditativt projekt med korvgrill osv:-)♥ får bli att prova sig fram♥

Anmäl
2017-01-09 15:51 #13 av: Tagine

Rolnor! Byggde den för ved, för att det blir coola askeffkter på höga temp, hade för dålig ved antagligen vid första försöket i tom ugn, når säkert högre om jag skaffar lite fräschare. Tänkte att jag skulle ångrat mig om inte möjligheten fanns, kanske provar gasol hela vägen, fast det är ju väldigt roligt och meditativt att sitta passa en eld också:-):-)♥

Anmäl
2017-01-09 16:16 #14 av: pyromanen

Min vedeldade rakuugn gick lätt som en plätt upp till 1100 grader (tyvärr för lecablocken den var byggd av) då eldade jag med rivningsvirke (fd faluröd ytteroanel= gratis.
Min erfarenhet är att upp till 1050 kommer man med vilken skräpved som helst, vidare upp till 1300 kräver bra ved.
Om det tar stopp redan vid 800 gissar jag du kan förbättra ugnskonstruktionen.

Anmäl
2017-01-09 17:09 #15 av: Tagine

Pyromanen gjorde bara en test eldning , tror ugnen ok har 5m skorsten, högst upp 200mm men annars större nere har fyra pipor ut från ugnen som var och en har spjäll av eldfast sten. Möjligt att stenmagasiet, den totala massan inte var mättad för att nå högre just på 1timme. Har använt ca 700 eldfast sten, ett rejält bygge:-) lovar komma tillbaks vid nästa test eldning

Anmäl
2017-01-09 17:27 #16 av: Tagine


Anmäl
2017-01-09 17:28 #17 av: Tagine


Anmäl
2017-01-09 17:36 #18 av: Tagine

Bild på vedugnen, under bygget eldstaden ligger under på vänster sida syns ej i bild tar metersved om man vill. Skorstenen är ej färdig på bilden. På bild 2 locket till grytan drygt 300mm i bas och ca280mm hög. Är det nån som har erfarenhet av att göra sådana♥

Anmäl
2017-01-09 18:11 #19 av: pyromanen

Om du nådde till 800 grader på en timme då finns det hopp! :) ser seriöst ut ditt ugnsbygge!
har gjort några snå tagineformar efter en resa till Marocko, där de fanns överallt. Men inga i nörheten sv din storlek.

Anmäl
2017-01-09 18:23 #20 av: Tagine

Anmäl
2017-01-09 18:24 #21 av: Tagine


Anmäl
2017-01-09 18:24 #23 av: rolnor

Ja det var ett fint valv på ugnen!

Anmäl
2017-01-09 18:33 #24 av: Tagine

Pyromanen! Här är förlagan! Försökte hitta en sådan till mycket goda vänner, som var på middag hos oss. Fanns inte att uppbåda i sverige så man med hybris:-) tänkte bygger väl en ugn och gör ett par i present:-) bra början tror jag, kollade gods tjockleken på den befintliga ca 10mmtjock använt både chamotterad stengods, samt rödbrännande chamotterad m 0,5 mm. Har inte sysslat med keramik på40år skoltiden. Så jag tyckte det här var en lämplig början:-)

Anmäl
2017-01-09 18:39 #25 av: Tagine

Anmäl
2017-01-09 18:43 #26 av: Tagine

Bild från vedsidan över syns spjällen som man kan reglera draget med. Nedre ved inkastet ska förses med lucka till våren. Kvar är dock att sätta stålkonstruktion för att hålla i hop ugnen. Händer lite vid höga temperaturer:-)

Anmäl
2017-01-09 18:45 #27 av: Bosse Cebex Gbg

#12:  >> kan bli ett meditativt projekt med korvgrill osv >>

Ja, med den inställningen blir det säkert inga problem.... :-)    Och, som "tröst", en hyfsat fylld skröjugn räcker säkert till två glasyrbränningar....

Fin ugn...lycka till...!   Ler

Anmäl
2017-01-09 19:34 #28 av: Tagine

Tack alla snälla här! Vet att jag har en snårig väg fram till bränning och glacering, får prova sig lite fram helt enkelt. Återkommer om glacyr tips, försöker hitta svar här på sidan. Har köpt en klar glacyr, har annars ingen aning om den biten. Försöker ta mig fram genom torkning av gods nu. Första fatet slog sig lite så jag har svarvat ett och behandlat mot fukt, tänkte prova fatet torka i mallen med nån tyngd i botten så kanske formen bibehålls tack än en g♥

Anmäl
2017-04-24 22:57 #29 av: Tagine

Anmäl
2017-04-24 23:05 #30 av: Tagine

Anmäl
2017-04-24 23:05 #31 av: Tagine

Anmäl
2017-04-25 07:01 #32 av: Ulla

Hej Tagine

Jag gissar att du försökt lägga upp någon bild men inte lyckats. Stämmer det? Det brukar bero på att uppladdningen tar för lång tid så att man inte har ro att vänta. Kanske för stor bild eller seg uppkoppling.

Hoppas att du gör ett nytt försök, för jag är jättenyfiken på vad det är som vi inte får se. Följde den här tråden med intresse förut eftersom jag gillar din inställning till att ge sig på saker, och så är jag förstås intresserad av ugnsbygget.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2017-04-27 13:10 #33 av: Tagine

Anmäl
2017-04-27 13:26 #34 av: Tagine

Hej Ulla! Tänkte lägga upp en liten film där jag lagade mat i skapelsen men filen vart för stor. Har skröjbrännt och glcerat tar ca 10 tim att nå 1000gr, den tiden kommer att kortas när björkveden blir riktigt torr är riktigt nöjd i allafall. Brännde upp ett fat som hamnade i direkt träff av elden för länge, men det var också allt som vart förstört kör en glacering på lördag också. Vill också tacka för tips och råd kanske kan göra nåt enklare nu:-):-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.