Annons:
Etiketterutrustningverkstadverktyg
Läst 14050 ggr
Lilipihl
4/7/17, 1:00 PM

Keramikverkstad

Hej på er!

Har hittat denna fantastiska sida och tror jag dammsugit alla trådar på ALLT! 😉

Är själv en entusiastisk nybörjare, med betoning på NYBÖRJARE. Har provat på detta med lera för ca 20 år sedan som en del av min lärarutbildning, men inte alls sedan dess. Efter en "prova-på-kväll" med kollegorna för ett par månader sedan kände jag att jag ABSOLUT vill utforska detta mer och planerar nu för att bygga ett attefallshus med ateljé och keramikverkstad. (Jag vet- detta blev "all in" på en gång, men det kändes verkligen som det något klyschiga uttrycket att "hitta hem"…)

Eftersom jag nu har möjligheten att planera allt från grunden är min fråga nu:

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ, OCH VAD BEHÖVER JAG SOM "START"? Förutom ugn o lera… ;) 

Tacksam för alla tips och idéer, från placering av ugn, arbetsplats, verktyg etc…

//Linda

  • Redigerat 3/25/24, 8:55 PM av Ulla
Annons:
usd
4/7/17, 4:14 PM
#1

Hej Linda & välkommen i gänget! Du behöver kunskap! Gå till närmsta bibliotek. Alla har något. Prismas stora keramikbok på svenska har lite basic. Köp inga böcker förän du hittat nåt du har nytta av som uppslagsverk för lång tid. Jag har hyllmeter av böcker ock de har blivit allt mer specialiserade allt efter som. På engelska finns bokstavligt talat allt. Förr var alla lite hemliga med recept och tekniker. Idag är det glädjande nog som bortblåst. Jag har följt engelska keramiker länge. Nu har jag riktat blicken mot USA där mycket kul händer. Finns många forum att kolla in. Googla. Besök några keramiker! Vi ( de flesta) gillar att föra traditionerna vidare. Sedan starten som keramiker på heltid 1998 har jag haft otaliga besök av nyfikna "hungriga" nybörjare som du på besök. Det blir oftast en mysig fika och långa samtal. Så kul att få någon att komma igång! Till sist, fråga, fråga, fråga! Här på forumet finns otroligt mycket kunskap att få. Lycka till! Välkommen in på en fika om du är i Dalarna! Ulrika PS Du vet väl att keramik är beroendeframkallande ;)

usd
4/7/17, 4:18 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Den här sätter jag i händerna på mina kursdeltagare. När min assistens började hos mig hade hon lusläst den flera gånger.

Lilipihl
4/7/17, 9:25 PM
#3

Tusen tack för trevligt mottagande Ulrika!

…och tack för värdefulla tips. Känner absolut att jag behöver kunskap, och i frustrationen över att behöva vänta på att en ateljé ska stå klar och jag äntligen får kasta mig över skapandet har jag redan både hunnit köpa böcker och googla på ALLT som över huvud taget andas lera. Har också anmält mig till en kvällskurs som snaaaart drar igång. 🤪

Har också sett flera som tipsat just om Prismas bok, men hittar den inte på någon boksajt - den verkar ha utgått ur sortimentet?

Det jag dock inte lyckats hitta, som är prio ett för mig just nu är värdefulla tips på vad man behöver tänka på när man utformar en verkstad…. Har till exempel förstått att man helst bör ha ugnen i ett eget rum med god ventilation.

I övrigt har jag som sagt inte mycket av den erfarenhet som kan hjälpa till vid planerandet av verkstaden, såsom var det är lämpligt att förvara leran, vad behövs i direkt anslutning till ugnen, hur mycket ytor ska man planera in, vilken utrustning klarar man sig inte utan osv (Tänker att man kommer att fylla på successivt, men vissa saker bör väl ingå som grund..)

Här torde den erfarenheten finnas tänker jag, så slipper vi bygga om direkt 😉

/Linda

PS. Ulrika - jag blev SÅ glad att se att du var från Dalarna, liksom jag, då de flesta keramiker härinne verkar höra hemma mer söderut. Jag kommer GÄRNA förbi och kikar och fikar! 😃

Månvind
4/8/17, 11:34 PM
#4

Du behöver vatten indraget och slamavkiljare på avloppet. 3-fas el. Om du inte har stenväggar så isolera väggar, golv och tak runt ugnen med rätt gipsplattor, helst dubbla lager om det är tight till vägg och tak. Fläkt/utsug för ugnen kan behövas. Sen ett stadigt bord att arbeta på. Ytan beror på vad du ska göra  (torkning tar plats om du börjar producera mycket), men många har jobbat långa tider på minimal yta :-) Förvara leran frostfritt. Ett annat tips från en autodidakt - gå många småkurser. då lär du känna andra keramiker, får råd och tips och inte minst blir inspirerad. Lycka till!

Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail. /R.W.Emerson

Lilipihl
4/10/17, 1:52 PM
#5

#4 - Jag kommer att gå kurser för glatta livet framöver - mitt enda sätt att få sätta händerna i leran innan huset är klart om ca ett år… Det där med vatten… Vi tänkte göra det lättare o billigare för oss genom att bara dra in sommarvatten och sedan ha en anordning liknande den i en husvagn med pump och vattendunkar.(som ju blir som en enkel form av slamavskiljare)… vet inte riktigt hur mycket vatten som egentligen går åt. Gör vi bort oss om vi inte drar in vatten " på riktigt"? Undrar också om någon har en idé om hur stort ugnsrummet bör vara? Hur mycket plats behövs för sättmaterial o liknande? Är det smart att ge utrymme för alster på tork där, eller är det risk att det torkar för fort om utrymmet är varmt ..?

[rolnor]
4/10/17, 2:04 PM
#6

Jag tror att ni vill ha riktigt vatten indraget, det blir mycket tvättande och sköljande. Jag har själv en lösning med en dunk vatten men saknar absolut indraget vatten och avlopp. När det gäller ugnens placering så kan brandmyndighet titta på det, det ska vara vissa mått runtom och över ugnen där det ska vara fritt.

Annons:
Bo§e
4/10/17, 3:06 PM
#7

Det är viktigt att ventilationen av ugnsrummet blir tillräckligt effektiv.  Ju mindre ugnsrum, desto kraftigare ventilation krävs….av flera orsaker, men inte minst för att hålla ugnsautomatiken rimligt sval.  Alltför varm automatik resulterar i "galopperande" felvisning, med överbränning till följd.  Snåla inte här !

SaraWallin23
4/10/17, 5:11 PM
#8

#7 Detta läser jag om och om igen, men ingen säger vad som är för varmt för en automatik. Vad bör man ha som tryggt maxvärde?

Bo§e
4/10/17, 8:15 PM
#9

#8:   >> Vad bör man ha som tryggt maxvärde?  >>

Svårt att ange en generell "smärtgräns", eftersom styrningar kan vara konstruerade och trimmade på olika sätt, men om styrningen är av digital typ och någorlunda modern - och om ugnen saknar hemmagjorda kabeldragningar till givaren - brukar man vara tämligen "safe" om rumstemperaturen kan hållas lägre än 35-40°C.   Däröver bör man vara vaksam, och kanske göra en och annan kägeltest för att utröna vad som händer…..

[rolnor]
4/10/17, 8:30 PM
#10

Jag fick problem med detta en varm sommar, då blev det 45 grader i verkstan, lösningen blev bättre vädring och så placerade jag styrningen i golvnivå.

Mia_P_A
4/11/17, 9:38 AM
#11

Jag tycker att The Ceramics Bible är bra när man vill ha en allmän överblick. Den innehåller inga fördjupningar utan kortare texter kring det mesta som har med keramik att göra. Bl.a. vad som behövs när man ska bygga upp en verkstad -- jag använde den när jag skrev listor på allt jag behövde. Sök även på Pinterest, t.ex. på "ceramics studio", för att se hur andra gjort. "Follow the clay", ser man ofta som råd, dvs. att tänka utifrån lerans väg från lera till färdigt föremål. 

Glöm inte att kolla så att elen räcker till för en keramikugn, annars kan du behöva säkra upp. Jag har precis nyligen börjat använda min ateljé och det är fantastiskt roligt. Den är för övrigt inte  klar än men jag tänker att det kan vara bra att inte göra klart allt direkt, utan se lite hur mina rutiner kommer att utvecklas. Lycka till!

Lilipihl
4/12/17, 11:29 AM
#12

TACK allihop för alla goda råd och tips!

Utifrån det jag fått fram här funderar vi en vända till när det gäller vattnet, och tänker om när det gäller ugnsutrymmet… ( Vi hade tänkt dela av  den delen av huset till två utrymmen om ca 2x 2 meter, men låter det bli 2x4 istället. Om inte det också blir för litet för en ny, mindre ugn, #9? )

Vad gäller grundutrustning återkommer jag kanske i en ny tråd när det närmar sig skarpt läge.. 😉

Edith Löfgren
4/12/17, 7:16 PM
#13

Hallå Lilipihl

Så roligt att läsa om din entusiasm! Lycka till med din verkstad! Jag har precis nu fått min "Dream come true"- verkstad klar så jag håller på nu och blir god vän med drejskiva och olika leror.  Känns lite som att försöka "cykla på egen hand" utan någon att fråga om det kör ihop sig.  Jag har hållit på med keramik till och från på fritid 10 år (kurser och del i verkstad) men nu har jag gjort slag i saken och gjort det jag pratat om i många år - skaffat eget!    Befriande!

Annons:
usd
4/13/17, 8:00 PM
#14

För att slippa avgaser från ugnen rekomenderar jag att du skaffar ett utsug. Den suger ut lite luft underst i ugnen, kyler den genom att blanda med kall rumstempererad luft. Skickar sedan vidare utomhus. Sök på kiln vent. Vet inte vad som finns på svenska. Bra om ni avdelat rummet och du ska jobba i andra halvan. ;)

usd
4/13/17, 10:47 PM
#15

Om att bygga verkstad. Från olika böcker. Finn Lynggaard: Keramisk handbok sid. 222-238. Bra rubriker att fundera vidare på innan du bygger. Tex golv, hyllor, väggar & tak, lerretur, knådbord, siktar, drejskiva etc. Gammal bok men gångbar. Bernard Leach: A potters book. Sid 214-258. Bibel för många keramiker men han är omdiskuterad. Lite guld att vaska här. Michael Cardew: Pioneer Pottery. Ett slags mot-svar på Leach och en annan riktning än Leach Japanska. Av de modernare böckerna: Kenneth Clark: The potters Manual. En av tre grundböcker blivande engelska keramiker har undervisningen. Uppslagsverk om du vill ha nåt på djupet (även den standardbok i England) Frank and Janet Hamer: The Potters Dictionary, of materials & techniques. Jag träffade dem på 90talet. Vilka eldsjälar! Utrymme: skickar bilder snart.

usd
4/13/17, 11:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Del av ugnsrummet. Du får lägga till utrymmr runt om. Min minsta ugn Ter 56 från Padelterm (enfas) med sättmaterial på hyllorna bakom. Hyllorna är 70 cm breda. Djupet på allt inkl ugn är 120 cm. (Sättplattor till vänster på golvet hör till stora ugnen.) Fönsten står på vid gavel när jag bränner. I väntan på kilnvent haha!

Denna kommentar har tagits bort.
usd
4/13/17, 11:13 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18
usd
4/13/17, 11:13 PM
#19

Betongväggar.

usd
4/13/17, 11:22 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Arbetsbord: 2 stavlimmade skivor 60x240 på ett superstadigt bordsstativ i järn från nerlagt bokbinderi. Under förvarar jag desbrädor att ställa godset på samt några glasyrhinkar på rullbar skiva. Godset åker fram och tillbaka på brädorna: drejat, skröjat, glaserat, färdigbränt. Planera in olika hyllo att ställa godset på. Kanske en i ugnsrummet och en i drejrummet. Alla mina godshyllor är väggmonterade.

Annons:
usd
4/13/17, 11:25 PM
#21

Drejplats: minst 80 x160 så man kan dra ut stolen ordentligt. Obs! Många står upp och drejar. Kolla om du gillar det bättre!

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
usd
4/13/17, 11:26 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Hm. .. problem att ladda upp bilder…

Ulla
4/14/17, 10:06 AM
#25

Superbra med bilderna! Tack för att du visar. Det är verkligen sant som man säger att en bild säger mer än tusen ord.

(Om det går trögt att lägga upp dem så beror det nog på att de är stora och tar lång tid. Har själv det problemet ibland när jag använder mobilen.)

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

pyromanen
4/14/17, 4:48 PM
#26

Lättstädat säger jag. Det är tråkigt att lägga tid på städning och samtidigt en hälsofråga att det blir gjort ofta (lera= stenpulver= ej bra för lungona och en del glasyri gredienser är ännu värre). Något av det jag uppskattar mest med min nybyggda verkstad är att det går att spola med vattenslang. Dvs golvet lutar mot golvbrunn. Har även satt "allt" på hjul eller en bit uppe på väggen flr att underlätta.

Lilipihl
4/18/17, 12:12 PM
#27

OJ!

Känner mig helt överväldigad av allt det engagemang ni visar här! 

TACK Ulrika för all matnyttig information och fantastisk hjälp med både bilder och sidhänvisningar. Nu bär det av till biblioteket! 🙂

Ödmjuka tack/ Linda

Annons:
usd
4/26/17, 1:16 AM
#28

Lets have a fika;) Dalarna rules! www.ulrikastrom.se

ShinyHappyMe
9/1/17, 2:30 PM
#29

Tack för bra inlägg, nu har också jag lärt mig :-)
Hoppas det är OK att jag frågar här.

Om man inte har stenväggar eller möjlighet till eldfast gips?? Kan man helt enkelt inte installera en keramikugn där då? eller kan man öka säkerhetsavståndet om man har tex furupanel ;-) Eller måsta kan klä väggar, tak och golv med dubbel gips?

Ulla
9/1/17, 11:24 PM
#30

Man kan använda ugnen ändå, men då får man se till att det är ett säkert avstånd till den brännbara väggen. Det borde finnas med i anvisningarna till hur du installerar din ugn.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

[rolnor]
9/2/17, 12:56 AM
#31

Jag tror att Stefanandersson hade nån uppgift vilket avstånd det ska vara till brännbart, kan det vara 85cm?? Minns inte. Ditt försäkringsbolag har nog den uppgiften.

C
8/29/21, 1:44 PM
#32

#13: Blev väldigt nyfiken på hur din verkstad du nämner här ser ut. Har du lust att visa en skiss? eller bild?

Och Lilipihl, hur blev din verkstad?

Jag är i full gång att själv sätta upp min egna första verkstad, därav så nyfiken på hur ni andra gjort.

Upp till toppen
Annons: