Annons:
Etikettermedlem-ifokusartikel
Läst 10451 ggr
Ulla
2010-04-05 19:02

Wabisabi i fokus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Så var det dags att lära känna Christina Gardtman. Henne hittar ni här i forumet under namnet Wabisabi. Läs intervjun och njut av bilderna på hennes keramik.

Hur länge har du hållit på med keramik?

Jag började på kvällskurs i mitten på 80-talet och skaffade egen verkstad 1990/91.

Vad var det som fick dig att börja?

Det har jag själv undrat ibland. Vet inte vad det var som fick mig att anmäla mig till en kvällskurs. Jag hade aldrig kommit i kontakt med lera innan. Jag fastnade direkt, tyckte det var helt underbart att ha en lerklump som snurrade mellan händerna. Den känslan finns fortfarande kvar, det är helt enkelt rogivande för själen att sitta vid sin drejskiva!

Är keramiken en hobby eller jobb för dig?

Jag har ett deltidsjobb upptill. Keramiken är både en hobby och ett jobb. Har ibland funderat på att satsa enbart på keramiken men tycker att jag har en större frihet när jag inte har pressen på mig att sälja varje månad. Jag kan tillåta mig att bara jobba för att få fram saker till en utställning eller att testa nya idéer som dyker upp. Har även råd att tacka ner till en beställning som inte känns så lockande.

IMG_0505_s.jpg

Är du med i något kollektiv?

Jag är medlem i Handalist. Tidigare hette vi Heagård Konst & Hantverk. Vi hyrde en stor lokal i ett gammalt stenstall vår/sommar och jul. Förutom att vi ställde ut och sålde vårt eget konsthantverk tog vi även emot kommision och anordnade separatutställningar. Sommaren 2007 hade vi en separatutställning med Dan Leonette. Det var fantastiskt roligt att få vara med och bygga upp en utställning tillsammans med honom. Jag hade precis gjort mina första försök med Naked Raku och att då få möjligheten att träffa Dan som gärna delar med sig av sin kunskap  kändes kul.

IMG_0884.jpg

Jag är också medlem i Konstliv Halland. Under Kristi Himmelsfärds-helgen så håller konstnärer och konsthantverkare i Halland öppet i sina ateljéer/verkstäder.

Är även medlem i KIF och Konsthantverkscentrum.

Var får du din inspiration ifrån?

Läser en del böcker och tidningar, är även ute på nätet ibland. Blev intresserad av Raku för några år sedan och det har i sin tur lett till att jag nu håller på och förbereder för att kunna bränna Pit-fire i sommar. Har även samlat på mig en del hästtagel för att fortsätta testa Horsehair som jag än så länge bara "nosat" lite på. Under tiden man håller på så föds det hela tiden nya idéer. Jag har för vana att skriva ner dem eftersom det kan bli en hel del. Inte bara nya former/produkter utan även glasyrer/dekor och olia sätt att bränna.

IMG_0691_s.jpg

Vad är roligast med keramiken?

Att det alltid finns nya saker att upptäcka och lära sig. Många gånger kan det vara en lång väg och flera misslyckanden, men när man förhoppningsvis lyckas till slut så är det en härlig känsla. Man brukar säga att det inte är målet utan vägen som är det viktiga. Ligger mycket i det när det gäller keramiken tycker jag, man lär sig så mycket på vägen. Visst, ibland har man saker som måste bli bra och färdiga i tid men man får inte glömma av att njuta på vägen dit.

Något du brinner för?

Att bränna Raku. Inte bara själva bränningen utan för mig är det helheten. Allt från planering till genomförandet av alla moment såsom drejning, glasering, bränning mm är lika kul. Jag har gjort många bränningar sedan den första men det finns ändå en viss spänning inför varje gång. Jag börjar oftast tidigt på morgonen och håller på till sen em. Jag brukar fylla bordet i vardagsrummet med allt nybränt så kan man studera dem i lugn och ro när man går förbi. Något kanske behöver putsas lite till eller en som man inte var så nöjd med först kanske växer och tvärtom.
Vet inte vem som sagt det men - Föremålen måste tåla ögats slitage.

Är det någon del av arbetet som du inte gillar?

När jag började med keramik så tyckte jag att drejningen var det roligaste, att beskicka var bara något nödvändigt ont. Idag tycker jag allt är lika kul. Har man drejat muggar en hel dag så känns det lika kul att nästa dag beskicka och hänkla dem. Att glasera är också OK förutom att det är lite segt att skyddsmask på sig en hel dag. Bokföring och att deklarera är väl det som kommer längst ner.

IMG_0543_s.jpg

Jobbar du med lergods, stengods eller Porslinslera?

Jag arbetar i stengods. Har testat Porslinslera på senare tik och det kommer det att bli mera av.

Vilka bränningsmetoder använder du?

Har en elugn som jag bränner min brukskerami i. Bränner även Raku och håller på och lär mig mer om andra alternativa bränningar.

IMG_0996_s.jpg

Vad intresserar dig mest i arbetet - form, glasyr, dekor…

I stort sett allt. Tycker att formen är viktig, det kanske inte syns så mycket på min keramik då jag mest tilltalas av det enkla formen. Glasyrer tycker jag är spännande. Jag har experimenterat en del med askglasyrer. När jag började bränna Raku så kändes det helt naturligt att försöka hitta sina egna glasyrer även där. Har man hållit på med askglasyrer så vet man att det inte finns någon garanti för att uppnå samma resultat jämt eftersom askan varierer. Det var rätt bra att ha med sig det i ryggsäcken när man började med Raku, för där kan man verkligen inte styre helt över resultatet fast man är "duktig" och dokumenterer noga vad man gör.

Ett starkt minne?

Ett är när jag fick hem min rakuugn och skulle göra min första bränning. Jag hade bara bränt en gång tillsammans med en annan keramiker så min kunskap och erfarenhet var i stort sett noll. Genom att läsa böcker hade jag skaffat mig en del teoretisk kunskap som nu skulle praktiseras. Har aldrig använt mig av färdigköpta glasyrer och ville inte göra det nu heller så jag hade hittat en del recept i böcker och på nätet som jag blandade till. Adrenalinet stod högt när jag skulle tända gasoltuben för första gången. När temperaturen var omkring 850° gick jag runt, runt och stirrade ner i hålet på min ugn för att försöka avgöra om glasyren hade smält ut tillräckligt.
Kommer fortfarande ihåg känslan när jag tog ut den första skålen. Den har jag behållit själv som ett minne från min första bränning.

IMG_0976_s.jpg

Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?

Jag brukar börja omkring klockan åtta. Skall jag dreja så börjar jag med att slå lera och ev. väga upp beroende på vad jag ska dreja. Sedan vet jag inte riktigt vad som händer men nästa gång jag tittar på klockan så brukar den vara omkring fyra och hela bordet är fullt med nydrejat. Hoppsan, kanske dags att börja avsluta för att i morgon skall ju allt beskickas, vilket också tar sin tid. Jag brukar städa undan då jag trivs bäst med att börja nästa dag vid en ren och fräsch drejskiva. Vid tiotiden är det dags att gå ut en sväng till för att eventuellt lägga plast över så att det inte har torkat för mycket tills nästa dag. Fast mitt problem är oftast att det inte är tillräckligt torrt nästa morgon så för det mesta brukar jag sätta väckarklockan på halvfem, smyga ut i morgonrocken och lägga lite plast över. Kan kännas lite tungt mitt i höststormarna (med undantag för i år då vintern slog till). Det är då man funderar på om det inte är dags att bygga den där kulverten i alla fall, det handlar ju trots allt bara om 10-12 meter. Glad

IMG_0900_s.jpg

Hur gör du för att utveclas?

Jag är nyfiken på det mesta som har med kerami att göra. Jag tillåter mig att experimentera och att pröva nya saker. Jag tror att det är nödvändigt för att utvecklas. Jag fick en idé om att jag ville göra båtar i Raku för några år sedan och det resulterade i att jag började kavla, vilket jag aldrig trott att jag skulle göra. Drejskivan har alltid varit mitt redskap.

Vad har du för planer för framtiden?

Jag vill prova olika bränningstekniker, nu i sommar har jag tänkt bränna Pit-fire. Att bygga en vedugn någon gång i framtiden är också något som lockar.
Utöver det så vill jag fortsätta att sitta vid min drejskiva och "meditera"!

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
Ulla
2010-04-05 20:13
#1

Kul att läsa om dig, Wabisabi. Tack för att du ville ställa upp och bjuda på dig själv. Det verkar som om du har hittat en bra balans mellan ditt andra arbete och keramiken som passar för dig.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Ulla
2010-04-05 20:14
#2

Ett par av kommentarerna försvann när jag gjorde om artikeln för att få bort felaktig kod. Om du saknar din kommentar så kan du väl skriva den på nytt.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Vanja-K
2010-04-05 21:15
#3

Tack för att du gav en bit av dig till mig! Intressant att läsa.

Vilka vackra alster du gjort. Du har verkligen fått fram fina former och färger.

rakuLotta
2010-04-05 21:15
#4

Håller med. Du gör jättefina grejer, Raku är underbart och din naked vas/urna var super fin.

Tack för att vi fick veta lite mer om digGlad Lotta

Sleipnir
2010-04-05 21:15
#5

Tack för intressant läsning och fina bilder, jag tycker att du gör jättefin keramik Wabisabi,

Wabisabi
2010-04-06 20:39
#6

Tack! Var lite tveksam till att vara med först men tänkte att så farligt kan det väl inte varaGlad

Annons:
nagontogmittnamn
2010-04-06 23:47
#7

Wow, vilken underbar talang! :) läckert!

Månvind
2010-04-07 10:22
#8

Tack för att du delade med dig Wabisabi. Inspirerande! Jättefina saker!

Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail. /R.W.Emerson

Godsagare
2010-04-07 11:37
#9

Härliga alster och härlig miljö att arbeta i.

Har du provat att lägga tyg istället för plast på dina drejade alster? Då slipper du kondens under plasten och det torkar bättre, i alla fall för mig.

lotta2
2010-04-07 12:07
#10

Jättekul att läsa, tack för att du delar med dej. Härliga krukor!! Mm, jag älskar naked Raku jag med.

Samma tanke som du skriver om en kulvert har jag också funderat på. Mina 10 m till verkstaden känns ju jättelånga och kalla när vinden ligger på…Skrattandemen tyvärr tyckte resten av min familj att det var en galen tanke

Ulla
2010-04-07 18:03
#11

Tänk att ens familj kan vara så oförstående ibland! De borde ju inse att det inte är bra för hälsan att ofta springa fram och tillbaka till verkstan i ur och skurFörvånadGlad

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

LenaR
2010-04-07 22:27
#12

Du är så duktig, Wabisabi! Jag kan bara önska dig lycka till i fortsättningen också.

Tack för att du delar med dig! Glad


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

pyromanen
2010-04-07 23:53
#13

Jättefint!  Rakun gör sig så bra på dina rena former…. Glad

Annons:
Wabisabi
2010-04-08 00:11
#14

Tack för alla fina kommentarerGlad

#9 Tack för tipset! Brukar använda mig av tyg när jag gjort "tavlor" som skall torka långsamt och som jag även lägger i press så att de inte skall slå sig. Har faktiskt inte tänkt på att det även kan funka till drejatObestämd

#10 Min sambo har nå´t gemensamt med din familjFlört

pluppan
2010-04-09 19:09
#15

jättefina grejer!!

Tack för att du berättar om dig själv!

Ha de gott

Vavrakeramik
2010-04-09 22:44
#16

kul att läsa. Enkla former vinner i längden. Inspirerande

[rolnor]
2010-04-11 15:28
#17

Supefina saker, får onekligen lust att testa raku…Cool

Wabisabi
2010-04-13 01:23
#18

#17 Tycker jag absolut att du ska, jag lovar du kommer inte att ångra dig!!

modesti
2010-09-23 14:34
#19

Så inspirerande att läsa och se dina vackra saker. Älskar också Raku, som jag hoppas kunna göra mer av.

Upp till toppen
Annons: