Hembränt

Rökbränt med salt och koppar

2009-10-31 17:53 #0 av: LenaR

Om du har ett oljefat, och ved eller sågspån eller tidningspapper att elda med, då kan du göra en rökbränning med din keramik. Sätter du till koppar och kanske kobolt i någon form, och dessutom salt, då kan du åstadkomma en typ av lågsaltbränning.

Vedeldade tekniker är speciella. Vare sej man bränner till väldigt höga temperaturer eller väldigt låga, så kan man utnyttja elden till att lämna personliga spår på keramiska ytor.

Det vi ska visa i den här artikeln är ett enkelt sätt att få vedeldade effekter. Det kan varieras i det oändliga - med eller utan salt, med eller utan koppar/kobolt/järn, med olika brännbara material... Det är bara att testa vidare!

Material

Det första du behöver är skröjbränd keramik. Det kan vara vad som helst, men slutresultatet har begränsade användningsområden, så tänk hellre skulptur än bruksgods.

bisquited.jpg

Skröjad keramik. Vit lera tycker jag ger vackrast bakgrund för effekterna.

Man kan preparera keramiken på olika sätt, t.ex genom att maskera partier med lera eller plattsmet eller linda koppartråd runt.stapling.jpg

Det behövs ett oljefat med lufthål ner mot botten. Ju mer lufthål, desto mer oxiderade effekter i bränningen.

Det behövs något brännbart material. Den här gången använde vi ved, sågspån och tidningspapper. Man kan också använda tång, grillkol, insaltad halm, glättade veckotidningar, torra höstlöv... eller vad som helst annat som brinner.

Ju högre energivärde desto mer roliga effekter. Eldar man bara med tidningspapper får man lite rökeffekter. Gör man en bränning med gasol i några timmar kan det hända dramatíska saker.

För att få mer färger än bara de svart/vit/grå effekter man får från rökbränning kan man använda metalloxider.

Vi använde oss av koppar- och koboltkarbonat. Man kan använda andra former av pigmenten - som kopparsulfat t.ex - eller helt andra metaller, som järn eller mangan. Tänk på att en del pigment är giftiga, ännu mer så som salter...

Vi strösslade också en hel del koksalt över alltihop. Salt förgasas inte vid så låga temperaturer, men bidrar till att ta fram färger, särskilt från koppar.

 

saltar.jpg

Rätt mycket salt strösslas över spån och tidningspapper.

Bränning

Vi byggde upp med ved i botten, indränkt med tändvätska. Sen la vi tidningar som skydd från tändvätskan innan vi staplade keramiken.

staplar.jpg

De ytor som ska vara framsida, om det finns en sådan, läggs neråt mot veden.kobolt.jpg

Mellan varje lager keramik varvade vi med sågspån, sönderrivna tidningar, salt och koppar. Koboltkarbonaten tillsatte vi nästan sist. Den strösslade vi över spån och alltihop för att undvika stora blå partier på godset.

Kobolt strösslas över hela bygget.

ved.jpg

Överst la vi lite vedklabbar igen. Och så tände vi.

Tunnan får stå och brinna utan lock. Vi ville ha så oxiderat som möjligt, eftersom vi båda gillar när det blir mycket vita partier på det färdiga godset.

Sen är det bara väntetid tills elden brunnit ner.

blueflames.jpg

Bonusbild på de vackra blågröna lågorna.

Egentligen kan man vänta till nästa dag med att tömma tunnan, bara man har någonstans att lämna den. Men Ulla och jag är otåliga båda två, så när det brunnit till glöd tog vi rakutänger och fiskade upp våra alster.

misslyckat.jpg

 

Det är inte alltid det går vägen... Det är mycket som spelar in. Men vår erfarenhet är att det som ligger närmast den heta veden blir bäst. Så blev det nu också - de saker som låg i övre lagret blev grå och ganska trista.

 

I undre lagret däremot hände saker! Röda och gröna effekter från kopparn, lite blå och lila skiftningar från kobolten, svart och grått och vitt om vartannat från elden. Så här olika kan det bli.

Mindre lyckade alster...

 

Ullas-vas.jpg

Fram- och baksida på Ullas vas, som fått teckning av en vedklabb

Lenas-urna.jpg

Fram- och baksida på Lenas urna

detalj.jpgminiatyrer.jpg

Kopparoxiden fick vita glorior.            Glättade miniatyrer.

 

Svårare än så är det inte att åstadkomma enkelt vedeldat gods.

Lycka till!
Ulla och Lena

Anmäl
2009-11-08 23:01 #1 av: LenaP

Oj vad man blir sugen på att prova! Jag köpte en tunna i somras men har inte gjort något med den mer än att ta hem den. Tack för alla tips och den utförliga beskrivningen. När du skriver att du staplar keramiken, bygger du upp med sättmaterial/hylllor? Eller är det bara ved, sågspån och tidningar mellan lagren? Jag gissar också att godset inte ska vara för tunnt?

Vacker vas och urna.

Anmäl
2009-11-08 23:20 #2 av: Wabisabi

Helt fantastiska saker, jag blir helt sjukSkrattande Har köpt hem lite sulfater och läst på i olika böcker om tillvägagångssättet. Eran beskrivning kommer verkligen lämpligt!! Keramiken står också och väntar på att komma ner i tunnan, men det är just den som fattas har inte lyckats få tag på någon lämplig ännu. Men efter att ha sett era resultat är det dags att lägga in en högre växel i letandet!!

Anmäl
2009-11-08 23:39 #3 av: LenaR

#1 Det är inga sättmaterial med i bränningen. Därför får man vara lite noga med hur man lägger i keramiken, det måste vara därför jag valt ordet 'stapla'. Obestämd

Det är bara spån och tidningspapper mellan keramiklagren. Ved törs jag inte lägga emellan, för då kanske övre lagret keramik tjongar ner i undre lagret när veden brinner upp?

Sen är det ju det att det mesta blir grådassigt i övre lagret, så egentligen lönar det sej kanske inte med mer än ett lager. Ni får återkomma med era erfarenheter!

#2 Med den där avataren har du ju förväntningar på dej att komma igång! Skrattande

Anmäl
2009-11-08 23:41 #4 av: Vanja-K

Kul!

Mycket snyggt!

Anmäl
2009-11-08 23:43 #5 av: Vanja-K

Glömde skriva.

Vilken läcker bild på elden. Ett bonus til i bilden är de två ansikten i propil som syns!

Anmäl
2009-11-09 06:52 #6 av: rakuLotta

Åh, vad kul att få se hur det går till. Nu blev jag jätteinspirerad och sugen. Får skaffa ett oljefat till:-) superfina grejerna blev!

Förstår att ni har svårt att vänta, finns det nån vits med att göra det, (risk att det spricker om det är för varmt ?) Man kanske inte ska bränna om det är för kallt ute? Hur gör ni? Mest på vår, sommar, höst?

Anmäl
2009-11-09 17:51 #7 av: Godsagare

Fantastiska alster! Tack för bra beskrivning. Nu har jag ju något att testa på skröjade urnor som bara står på hyllan och inte blir nåt av.

Måste kolla om Husby Gård har något oljefat ståendes nånstans.

Sen ska jag kolla min lista på råvaror som jag har i källaren, det finns säkert massor med oxider som jag kan slänga med.

Härligt med inspiration så här i höstmörkret.

Anmäl
2009-11-09 20:34 #8 av: Wabisabi

#3 Jag vetGlad men just nu är det inte bara tunnan det hänger på. Här i halland har vår årilga regnperiod på si så där 6 månader precis börjatGråter

Anmäl
2009-11-10 21:35 #9 av: LenaR

#6 Lotta, jag bränner inte när det är för torrt, annars kan man nog köra året om!

Anmäl
2009-11-11 00:03 #10 av: Wabisabi

Har läst att man skall undvika att få salt direkt på skärven eftersom det kan ge fula märken/stick, har ni märkt något sådant?

Anmäl
2009-11-11 01:07 #11 av: LenaR

Jag har aldrig sett saltmärken, har du Ulla?

Däremot har jag fått kopparpulver fastbränt en gång. Vet inte varför det hände då, för det har inte hänt igen.

Anmäl
2009-11-12 16:44 #12 av: dahlia

Om man har glaserade krukor som man skulle vilja leka lite med så måste man väl kunna göra en sån här bränning med dom? Eller vad tror ni?

Anmäl
2009-11-13 00:57 #13 av: LenaR

Jag vet att det fungerar med lergods, för det finns en värmländsk keramiker som gör så med sina kaffekoppar. Jag tror inte det fungerar med stengods, jag tror det spricker.

Jobbar du i lergods eller stengods?

Anmäl
2009-11-15 18:13 #14 av: Wabisabi

I väntan på att komma över en oljetunna gjorde jag ett annat experiment idag. Har läst att man kan göra en saggarbränning i sin rakuugn, spännande dags att testa. Inte att rekommendera vid 650° brann det rätt bra inne i hela ugnenFörvånad

Stängde av gasolen och ut med grytan, tur att man har värmetåliga handskar!! Brukar dokumentera rätt noga vad jag gör men i det här fallet vet jag inte riktigt vad som händeObestämd resultatet blev inte heller så bra förutom att jag är ännu mer sugen på att få tag på en tunna!!

Anmäl
2009-11-15 18:25 #15 av: Ulla

Det låter vådligt. Vad var det som brann? KUnde du inte ha låtit det stå kvar och svalna bara?

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2009-11-15 19:43 #16 av: Vanja-K

Det går bra att bränna saggar i en rakuugn. Men---

hur mycket brännbart material hade du #14 i grytan?

Anmäl
2009-11-15 19:45 #17 av: Vanja-K

#14 Glömde fråga om du hade grytlocket helt på? Det finns andra sätt att bränna saggar i en rakutunna med.

Anmäl
2009-11-15 20:01 #18 av: LenaR

#14 Det blev ju snyggt ju! Gillar särskilt den slutna vasen.

Vad hade du i grytan som brann?

Anmäl
2009-11-15 23:50 #19 av: Wabisabi

Jag hade både sågspån, småpinnar och halm i grytan. Ville ha ut grytan av två anledningar, dels ville jag försöka komma upp i högre temp och sedan så var det svårt att släcka elden när den stod kvar i ugnen, såg att den keramiska filten började bli svart.

När jag väl fått ut gryta eldade jag på lite igen men sedan kom regnet och då la ja på locket igen och lät det svalna. Hade velat ha lite mer ljusa partier men det blev förmodligen för likt en rökbränning när jag la på locket, eller?Obestämd

#18 GladJa efter att ha småsneglat på den där vasen i ett par timmar nu så kanske det inte blev så illa för att vara första testet, men nästa gång får nog bli på ett annat sättSkrattande

Anmäl
2009-11-16 00:13 #20 av: LenaR

Det ska till syre för att få ljusa partier, så locket ska nog inte vara tättslutande.

Är du frälst nu, wabisabi? SkrattandeSkrattandeSkrattande

Anmäl
2009-11-16 15:36 #21 av: lottapastationen

Så läckert har en tunna vi bränner skräp i ska testa med keramik och oxider så spännande fast det blir väl inte förrån till våren just nu nalkas juletid och det är mycket annat på gång men tack för tipset.

Lotta

Anmäl
2009-11-16 19:08 #22 av: frykis

Jag har inte varit inne på keramik i fokus på länge men idag  hade jag lite tid över. Det var tur,  för ert inlägg om bränning i tunna var ju jätteroligt att läsa. Och så fina saker!! 

Men Lena hur gjorde du texten, löste du upp kopparoxid i vatten som du sen målade med eller? 

Ska försöka ta mig tid att gå in på Keramik i Fokus lite oftare i fortsättningen.

 

Anmäl
2009-11-17 01:33 #23 av: LenaR

Texten skrev jag med underglasyrfärg före skröj. Färgen är gjord på kopparoxid och kaolin.

Kul att se dej förresten, Frykis! Glad

Anmäl
2009-11-17 19:11 #24 av: Wabisabi

#20 YESSkrattandeOskyldig

Anmäl
2010-05-09 18:36 #25 av: Stinann

Får man fråga med vad du har skrivit,texten blev väldigt vacker?

 

Anmäl
2010-05-09 22:33 #26 av: LenaR

#25 Med pensel. En sån asiatisk, som håller mycket vatten men ändå har en tunn fin spets.

Anmäl
2010-06-20 10:13 #27 av: rolnor

När jag brände i tunna (egentligen en gammal rund keramikugn) så gjorde jag ett hål i bottnen på tunnan och satte dit utblåset från en dammsugare, blev bra fart!

Anmäl
2010-07-16 12:23 #28 av: april24

Provade att bränna 2 saker i en hink. Fick inte plats med fler saker. Hade gjort en ljuslykta med fönster och tak med skorsten. Jag visste hur jag ville att det skulle se ut men inte hur jag skulle få det så. Det blev väldigt likt min vision så jag var nöjd.

För att göra en lång historia kort så gav jag den till min mans syster. Hon blev så tagen för den påminde henne om Tomtebobarnen av Elsa Beskow när deras hus brann. Hade tydligen satt djupa spår hos henne i barndomen. Hon är 82 nu och har det mesta av allt.

Fick en bamsekram och hon hade tårar i ögonen.

Har försökt göra fler såna där hus men kommer inte ihåg hur jag gjorde taket. Förbaskat också. Tipsa mej gärna. Det är ett runt drejat hus med ett runt toppigt tak - som en strut -fast mindre. Ungefär.

Hälsningar Monica

Anmäl
2010-07-16 19:17 #29 av: LenaR

#28 Nybörjartur? Flört Första bränningen blir visst nästan alltid lyckad, antagligen för att eldguden vill att man ska bränna på. Fick du mersmak? Skrattande

Ett runt hus med toppigt tak skulle kunna vara hopdrejat? Det vore nog det enklaste tror jag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.