Medlemmar i fokus

Lottapåstationen i fokus

2009-06-18 18:58 #0 av: LenaR

Vi säger välkommen till Lise-Lotte Bårström Panaritis, bättre känd för oss som Lotta på stationen!

 

Hur länge har du hållit på med keramik?

Jag har hållit på med keramik sedan jag var 18 år och gick i gymnasiet i Helsingborg. Hade två bra bildlärare, Bo Nordbäck och Margareta Erwald. Margareta är keramiker idag i Västeråstrakten. De uppmuntrade och stöttade mig enormt.

När jag var 20 kom jag in på en keramiskt förberedande kurs som Konstfack hade på Rönnowska skolan i Helsingborg, och där träffade jag en massa likasinnade. Där satt vi och drejade, kavlade, ringlade, gjorde egna glasyrer, och brände i en gasugn, från 7.30 -17.00 varje dag i ett halvår.

Ringlade båtar med oxider

Vad var det som fick dig att börja?

Har ända sedan jag var liten tyckt om att rita och måla. Första leran var blålera jag hittade i trädgården.

 

Några ord som beskriver dig själv!

Jag är nog en sådan som aldrig ger upp, utan kämpar på, och sedan gör jag saker för min egen skull. Men visst, det är kul att sälja, och att folk tycker om vad man gör.

 

Är keramiken hobby eller jobb för dig? Var håller du till, egen verkstad eller annat?

Det är nog både och. Jag har ju Lotta på Stationen Galleri & Butik i Bromölla, och där har jag en keramikverkstad där jag gör keramik och har drop-in för mina kunder. Det är kul att lära ut vad man kan och hjälpa andra att komma igång!

Det är tredje året och nu verkar det ta fart. Folk kommer från Lund och Malmö för att göra keramik eftersom jag har drop-in, som verkar passa dagens människor. Att inte behöva gå en hel kurs utan prova på några timmar, och se om det är något för dom.

Det är väldigt positivt, man träffar folk från när och fjärran. Jag har en liten pension i botten, och sambo, och så bor jag här, så någon hyra har jag inte direkt. Jag kan hålla på som jag gör! Men lite vinst är alltid roligt.

 

Är du med i något kollektiv?

Näh jag kör själv!

 

Var får du din inspiration ifrån?

Jag får inspiration av er på iFokus keramik, mina elever, av att gå på utställningar, av kunder, tidningar mm.

 

Vilka är dina förebilder?

Claes Thell som är en hejare på drejning och glasyrer. Lena Linderholm, hennes livsglädje som återspeglar sig i hennes konst och design. Eva Jansson, keramiker i Bromölla. Mina föräldrar Lennart och Inga-Britta Bårström som allltid stöttade mig. Min tant konstnärinnan Märta Johansson i Göteborg som lärde mig mycket både om smycken, keramik och konst.

ringladmaskmedoxid.jpg

Vad är det roligaste med keramiken?

Att arbeta med den och att det aldrig tar slut - man vill hålla på hela tiden! Fast jag varvar med måleri också. Det är roligt med båda och jag kan inte sluta med något av det.

closeup.jpg

Något du "brinner" för?

Just nu brinner jag för vikingakeramik som jag ringlar eller kavlar och har oxider utanpå och glasyr inuti.

 

Är det någon del av arbetet som du inte gillar?

Städa, men ibland måste man!

 

Jobbar du med lergods, stengods eller porslinslera?

Stengodslera för det mesta, men just nu porslinslera, ska bli spännande att se när det är bränt. Det är väldigt smidig att jobba med. Terrakotta går åt till min vikingakeramik.

 

Vilka bränningsmetoder använder du?

Har en elektrisk ugn som är lätt att ställa in.

glasibotten.jpg

Elugn i all ära, många som "bara" bränner i elugn drömmer om andra bränningar. Gör du?

Jag funderar starkt på att prova raku. Har ju en expert som ställer ut i galleriet Märta Raléus och henne kan man kanske få lite råd av.

 

Vad tycker du bäst om med keramiken - form, glasyr, dekor....?

Jag gillar nog mest formandet, skulpterandet. Glasyr och dekor kommer i andra hand. Jag drejar inte så mycket utom när jag visar elever hur man gör.

Men med drejade föremål tycker jag glasyren är viktigare och kommer fram bättre. Jag använder amerikanska glasyrer från Art4fun som är jättebra, de rinner inte. De kan rekommenderas.

 

Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?

Se och lär. Och att aldrig ge upp, om det är något man verkligen brinner för. Man har ju bara ett liv och då måste man ge sig själv chansen!

Gör man sånt man mår bra av kan man leva i harmoni med sig själv.

 

Berätta ett starkt minne!

Det var nog när vi med Claes Thell var och hälsade på Åke Holm i hans verkstad i Höganäs. Han var rätt fåordig men att se hans skulpturer i verkligheten - wow!

Margareta Erwald är också en person som jag såg upp till. Dels var hon min lärare, och sedan delade vi verkstad. Hon var en fena på drejning, hon drejade kastruller, tekannor, superfina!

 

Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?

Ja det är olika. Jag jobbar ju, och sedan kommer det kunder. Ibland köper de en tvål, ibland vill de sitta och skulptera. Det är lite olika beroende på vad som händer, men det är roligt för ingen dag är den andre lik.

 

Hur gör du för att utvecklas?

Håller ögon och öron öppna! Är med i Fornföreningen Gudahagen och står där och säljer keramik i vikingastuk. I år blir 19-20/9. Det har öppnat upp nya idéer i mitt stackars huvud.

 

Vad har du för planer för framtiden?

Det är att mitt galleri & butik och min keramikverksamhet ska gå bättre, för än så länge är det ingen större vinst.

spetsdukcloseupt.jpg

Framtidsdrömmar?

Ja, kunna leva på mitt företag! Och att åka iväg till Toscana och Florens och Rom och berika min själ där.

Jag tycker också det skulle vara roligt om andra keramiker ville ställa ut hos mig.

Den 26/6-4/7 har jag 4 vänner i ateljén:

  • Britt-Marie Carlsson, Trelleborg, keramik
  • Britt-Marie Aulin Tonning, Bokenäs Konsthall, måleri, keramik
  • Märta Raléus, Trelleborg, rakukeramik
  • Eva Sand, Malmö, designstickade tröjor

Så det blir nog fint, de är rutinerade alla.

Men andra är också välkomna.

ensam.jpg

Några avslutande ord?

"Om inte konstnären störtar sig i sitt verk såsom Curtius störtade sig i avgrunden, och om han inte arbetar i denna krater som en gruvarbetare över vilken jorden störtat samman, om han ger sig till att betrakta svårigheterna istället för att söka övervinna dem en efter en, då måste han bli vittne till sin egen talangs självmord."

Citat av Ivan Oljelund.

Det står på ett grafiskt blad jag fått av min lärare i måleri Anna-lisa Markby på Sofierogård i Helsingborg. En underbar konstnär. Min stora förebild inom måleri.

 

Stort tack, Lotta, för att du ställde upp och fick fokus på dig! All lycka i framtiden!

Wilmapmattesvernissage.jpg

Anmäl
2009-06-20 15:50 #1 av: Ulla

Spännande att få veta mera om dig och dina drömmar. Och kul med vikingakeramiken. Hur kommer du på vad du ska göra då? Har du tittat på riktig vikingakeramik eller gör du "din egen" fast på gammalt vis?

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2009-06-20 16:57 #2 av: lottapastationen

Jag började med att kika på viking.se och sedan har jag hittat på själv ,på mitt eget lilla vis. jag gillar ju inte att kopiera andras men att få ,inspiration är alltid bra. Med oxiderna har fått det där lite gammaldagsa vikingastuket för dom hade inga glasyrer på vikingatiden , folk verka r gilla det speciellt mina pluntor,muggar och snapsglas

mvh

Lotta

Anmäl
2009-06-20 21:02 #3 av: rakuLotta

Kul att få läsa lite om dig och få ett ansikte på "Lotta på stationen"!

Verkar mysigt med ett eget galleri. inspirerande att möta andra keramiker när de ställer ut kan jag tänka( ja, det var ju inte bara keramiker...)

jag gillar oxå att försöka få till det lite gamla stuket med oxider. Gillar när det inte ser för perfekt ut.

Mvh Lotta

Anmäl
2009-06-20 23:11 #4 av: Bregotta

Kul att få lite mer info bakom ett alias! Vilken bra idé med drop-in- verkstaden! Spännande saker du gör Lotta!Skrattande

Anmäl
2009-06-21 21:21 #5 av: lottapastationen

Tack för alla vänliga kommentarer, ja jag känner mig privilegierad på min station och delar gärna med mig till andra. Jag gillar inte det perfekta heller ,för då kan man lika bra  köpa fabriksgjort.Jag kan rekommendera drop-in för det är roligt och spännande och man möter så många härliga människor både unga och gamla.

Ha en skön kväll

Lotta

Anmäl
2009-06-23 00:55 #6 av: Rozzy

Så trevligt du har det, tack för att du bjöd på dig.

Anmäl