Annons:
Etikettermedlem-ifokusartikel
Läst 9130 ggr
Ulla
2009-02-15 22:09

Medlem i fokus - L.A.E

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nästa medlem ifokus är egentligen två, nämligen keramikerparet Lennart och Annika Eisenhart (L.A.E)

1. Hur länge har ni hållit på med keramik, och hur länge har ni jobbat ihop?

Min första kontakt med lera var tidigt. Min mor, Christel är också  keramiker och jag får fortfarande höra berättas om när jag som 5 åring, drejade på en hemmagjord drejskiva. Den gjorde min far av en gammal tramp symaskin med en kokplatta som drejtallrik. Det blev en kraftig lerrand över hela köket. Man kan säga att leran alltid har funnits i mitt liv!

Min fru, Annikas första kontakt med leran var vid 15 års ålder, då hon blev biten av lerans värld under en keramikkurs.

Vi slog ihop våra keramik verkstäder för 20 år sen, efter att vi träffats på en otrolig studieresa i keramikens tecken i Kina året innan(1988). Det var ett år innan massakern på röda torget, så Kina var mycket annorlunda mot vad det är idag.

Bild 1036.jpg

2.Vad var det som fick er att börja?

Vår längtan att uttrycka oss i färg och form. Kärleken till leran som material. Glädjen att kunna experimentera. Min första rakuugn byggde jag när jag var 14-år.

3.Några ord som beskriver er?

Nyfikenhet att pröva olika leror, tekniker, glasyrer och bränningsugnar. Vi försöker ha en stor variation på det vi gör. Mycket för att vi själva ska fortsätta att tycka om det vi skapar.

4. Är keramiken hobby eller jobb för er?

Vi är båda heltidskeramiker.Det är lite roligt att vi helt omedvetande om varandra, i olika städer, registrerade våra firmor samma år, samma månad och nästan samma dag. 1978. mars den 12 och 15. Jag började på heltid redan 1975 och Annika studerade först tre år på en konstskola i Paris med keramisk inriktning.

5.Var håller ni till?

I Karlskoga, vi firade 30-års jubileum på Krukmakargården förra året. Där har vi både verkstad och butik i en gammal konsumbutik. I lokalen bedrevs redan 1910 lanthandel. vill du se mer:

www.krukmakargarden.se

6. Är ni med i något kollektiv?

Vi är medlemmar i Konsthantverkarna.Karlstad.

7. Var får ni er inspiration ifrån?

Naturen är alltid en fantastisk inspirationskälla både i färg och form. Vi läser även en hel del i utländska keramiska tidskrifter. Både engelska, franska och tyska. Vi rekommenderar tidskriften Svenskt Konsthantverk.

IMG_9661.JPG

8. Vilka är era förebilder?

Den franska munken Daniel de Montmollin´s fantastiska ask- glasyrer, Jean Fontaine´s otroliga skulpturer, Ina Gregory som har skrivit många bra keramikungsböcker och Richard Dewar m.fl.

9.Vad är det roligaste med keramiken?

Det finns så oändligt många olika möjligheter att kombinera leror, glasyrer och bränningstekniker. Det roligaste är att kunna använda lokala material från naturen, för både lera och glasyrer.

10. Något ni brinner för?

Det låter kanske fånigt, men vi brinner för vedungar och det experimentella med keramiken.

11.Är det någon del av arbetet ni inte gillar?

Att tiden inte riktigt räcker till, när det är mycket runt omkring tex pappersarbete, städning, kundvård e.t.c. Som egen företagare får man ju ha många arbetsuppgifter på en gång.

12. Jobbar ni med lergods, stengods eller Porslinslera?

Vi arbetar med både lergods, stengods och just nu mycket med porslin. Vi blandar egna lergods, stengods och porslinsleror och det har vi gjort under lång tid, men vi använder också köpt lera för det är tidskrävande att blanda leran själv.

IMG_0211.JPG

13.Vilka bränningsmetoder använder ni?

El, gas, och ved och förr experimenterade jag med kospillning och oljebränning. Kvar att testa är ved-pellets som bränsle.

14.Om ni skulle ge ett gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?

Det är bra att gå en längre kurs, typ sommarkurs och känna på hur det är att arbeta mer intensivt. Så man får en större förståelse för materialet.

15. Ett starkt minne.

Den perfekta vedbränningen i Kinaugnen i Lidköping på PKI-skolan (numera formakademin). Den brände vi tillsammans med Lasse Östman.

16. Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?

Ingen dag är den andra lik, förrutom öppettiderna i butiken. Leran bestämmer arbetstiderna. Mycket pass med torkning, efterarbete och ugnsövervakning, som kan ske utöver öppettiderna.

17. Vad gör ni för att utvecklas?

Att fortsätta att experimenterar. Vi åker även på workshops. Vi har deltagit några gånger i Bandol, som ligger i södra Frankrike. Där trivs vi bra. Det brukar komma ett 100 tal keramiker. Synd att inget sådant finns i vårt land. Vi är väl för få keramiker.

Det har ljust nu blivit klart  jag åker till Tyskland 1 september för att bygga en vedugn  med  Dr. Steven Harrison  från Australien. Han har skrivit en del böcker för keramiker  och är mycket bra. Så vi kommer att vara några stycken  att bygga, för ugnen ska vara färdig på ca 6 dagar.. plus att vi ska bränna också.

IMG_2664.JPG

18. Vad har ni för planer för framtiden?

Närmast planerar vi att bygga en pizza- bakugn av reststenar från sista keramikugnsbygget. Vi har köpt ett torp för fem år sedan, som ligger för sig själv ute i skogen. Där har vi byggt en vedugn och vi planerar att bygga fler primitiva spännande keramikugnar som kursprojekt.

19. Framtidsdrömmar?

Annikas framtidsdröm har länge varit att ha en pråm med en keramikverkstad och en créperia som flyter runt på kanalerna i Europa. Det hänger jag gärna på. Funderar även på att bygga och bränna en eldskulptur ca 2-3 meter hög. Något vi sett några gånger. Kanske inte så lyckat på en pråm?

Hälsningar

Lennart och Annika

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
Ulla
2009-02-17 19:56
#1

Tack Lennart och Annika för att ni ville ställa upp och berätta mera om er själva och ert arbete. Jättekul och intressant att lära känna er närmare. Lycka till med framtidsdrömmen:)

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

LenaR
2009-02-17 21:16
#2

Mycket inspirerande artikel! Kul att höra om andras lervardag. Att L.A.E gör fantastisk keramik visste jag redan! ;)

Lycka till med pråmen!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

kinnekulle
2009-02-17 22:25
#3

Jättekul att läsa om er, och vilket hopp ni inger, tänk att ni har hållit ihop och hållit på så länge, gött att läsa, lycka till med allt och det där med pråmen är ju en kanon grej, bara att ankra upp och bygga eldskulptur och dra vidare, tjoho, medela vart ni är och vi kommer och hälsar på!!

pluppan
2009-02-17 22:38
#4

kul att höra om era liv med leran! mycket fina grejer på er hemsida. jag ska till lasse östman i övermorgon på kurs, ska fråga honom om kinaugnen.

roligt att ni ar så mycket planer! lycka till!

Vavrakeramik
2009-02-17 23:58
#5

Instämmer - kul att läsa om er och så bra att två keramikerhjärtan fann varandra…

lotta2
2009-02-18 16:00
#6

Jättehärlig läsning och fina bilder med!! Gillar också tanken med pråmen…All lycka til i framtiden!

Annons:
Rozzy
2009-02-18 19:15
#7

Så trevligt att läsa om er, ni verkar så jordnära.

Beundrar era vackra äpplen, bilden är så fin i sig så ni borde sälja dem- både äpplena och korten. 

Lycka till med ert kreativa skapande!

Bregotta
2009-02-18 21:57
#8

Instämmer med alla andra! Jättekul att läsa om och lära känna er så här. Tycker väldigt mycket om skålen med blå insida. Hur har ni fått till strukturen på utsidan? Härlig framtidsdröm, tänk att få keramika samtidigt som man glider fram på en pråm i kanalerna…..

L.A.E
2009-02-19 10:42
#9

Det närmsta vi kommer nu som är pråm liknande är en ved ugn som man kan kalla Top Flat Anagama eller train kiln. Vi får se om det finns något intresse att vara med och bygga. En liten kurs i sommar kanske ?

 Nu är det klart att vi ska bila ner till syd Frankrike  i påsk. Vi ska sälja keramik  på en stor marknad 4 dagar i staden Bandol + att träffa andra keramiker.Skrattande

Freja15
2009-02-21 10:19
#10

Två vilda otämjda keramiker! Vad härligt att läsa *skrattar*

Ni är ju riktiga idésprutor. Underbart! Fortsätt så, fortsätt!

*Hejar på*

Fredholm
2009-02-26 16:43
#11

Kul att veta mer om er. Ha det så kul i Tyskland. Läs böckerna innan. Om du inte hinner få dem så hör av dig kan du låna mina. Speciellt Laid back woodfiring är bra.

AF

Upp till toppen
Annons: