Medlemmar i fokus

Medlem ifokus, Umerkajeff

2008-11-25 20:16 #0 av: pyromanen

Dags för en liten presentation av Umerkajeff, en medlem som förändrat sitt liv radikalt och vars keramik ibland är mer hål än mellanrum....

 

umekajefftricia_021.jpg

Hur länge har du hållit på med keramik?

Jag tog första gången i Lera den 9e December 1999, anledningen till att jag minns det så väl var för att det var under ett av mina sista fängelsestraff, jag trodde då att det skulle göra mig nykter och drogfri och muckade glad i hågen bara för att snopet nog återigen avtjäna ytterligare två straff. Helt klart så förändrade keramiken mitt liv så att jag under det sista straffet insåg att jag nog behövde göra en rejäl förändring i mitt tänkande och är sedan 18e Juli 2001 helt nykter och drogfri.


Vad är det bästa med att hålla på med keramik

Jag vet inte riktigt det är så mycket dels förändingen mitt liv genomgått tack vare keramiken, sen det vet vi ju alla att det är ett otroligt härligt material men jag tycker nog att det är den magiska förändringen leran genomgår av värmen, från att vara ett vattenlösligt material till ett icke vattenlösligt. Nåt bestående.


Är keramiken jobb eller hobby för dig?

Jag ser det som mitt jobb. Ekonomiskt så var min inkomst förra året ca 25 % från keramiken jag har F-skatt och ser mig själv som företagare.


Var håller du till? Egen verkstad eller annat?

Jag har egen verkstad hemma i huset där jag bor, en gammal biograf och bygdegård, jag hade under två år en atelje i Skellefteå och bodde då i lgh där, men tycker att det för mig är nödvändigt att kunna vända (torka) i stort sett dygnet runt på vissa av föremålen jag tillverkar. Jag saknar rinnande vatten här i huset, men har vant mig av med det och tycker att det är ett av dom minsta problemen jag har här i bushen.
Har kurser här i huset under två månader per år en på våren och en på hösten i både keramik och glasfusing.

umekajeffPICT4080.JPG

Är du med i något kollektiv?

Nej


Var får du din inspiration ifrån?

Jag får inspiration då jag arbetar med leran ibland då jag exvis är i väg ett par månader och byggjobbar så är det väldigt sparsamt med ideer kring leran. Men då är det ju mycket annat man funderar ikring förpackningar marknadsföring etc etc


Har du några förebilder?

Självklart min lermentor Björn Larsson Bjuröklubb som jag har förmånen att få vara ständig elev hos, han lär mig om mycket annat än keramik, om livet i största allmänhet men också om livet som företagare i en tuff bransch. Där han lyckats.


Vad är det roligaste

Något du brinner för?
Helt klart att dreja och beskicka och som alla nog förstår så brinner jag för att skära i leran, men också att svart bränna, har precis byggt en raku ugn som jag bara provbrännt en gång, den är dock inget jag skulle vilja visa upp som gesällprov direkt. Fast den verkar funka bra har bara hunnit provbränna den en gång, det vart varmt.

 


Är det någon del av arbetet som du inte gillar?

Allt detta skit runtikring att vara företagare deklarera bokföra att marknadsföra mig. Jag tyckte tidigare att glasera var pest och pina, men har lärt mig att uppskatta även det då slutresultatet ju är så avhängigt det, vem vet snart kanske det är kul att sköta bokföringen, det blir väl roligare och roligare i takt med att omsättningen stiger, fakturera är ju kul.

 

umekajeffhem_och______samhälle_VED_010.jpg


Jobbar du med lergods, stengods eller porslinslera?

Jobbar mest i en vit stengods lera K148 eftersom jag tycker den är suverän att dels skära i men sen spricker den aldrig (nästan) vid torkning, men har precis nu börjat att testa en lergods lera eftersom min största produkt är de genomskurna föremålen så behöver dom ju egentligen inte tåla så mycket vatten disk frost etc etc plus att jag gärna skulle bränna lite lägre för att spara på elen och spiralerna.


Vilka bränningsmetoder använder du?

Jag bränner bara i elugn använder fyra säkra glasyrer som funkar bra runt 1200 gr en svart en grön och två transparenta matt och blank, förutom då lite svartbränning och Raku enbart för nöjes skull, jag skulle ljuga om jag inte sa att jag drömmer om en vedeldad saltugn. Jag har en 300 liters scandic ugn som står, med välvt tak jag går och grunnar på om man skulle kunna bygga om den till nåt skoj, typ diesel har det ju dryftats en del om på senare tid på sajten. Det är ju det som är så roligt med den här sajten att det är så många likasinnade så många man kan be om hjälp och råd.Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare vilket skulle det då
vara?


Oj jag vet inte riktigt vad som menas med frågan nybörjare, i vilken mening? Så här spontant så Gör din grej sånt du gillar och tycker är kul och skit i alla pessimister.


Ett starkt minne?


Oj oj det är så många! Dels känslan av att öppna ugnen där i början på anstalten, att ta ut föremålen och alldeles häpet se, känna vilken magisk förändring dom genomgått, sen har jag ju också några såna här fantastiska kunder som började ringa för tre år sen och hade sett en skål i skyltfönstret i Skellefteå och jag var inte där, sen har kunden hållit kontakt med mig under tre år via telefon och mail vi har försökt komma till skott och stråla samman dvs hon har hållit minnet av skålen levande under tre år för att till slut här i somras komma hit från Umeå och köpa sin skål


Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?

Ingen är den andra lik, det är väl en del av charmen med det här jobbet, men jag brukar dreja på kvällarna låta det stå på tork tills tidigt nästa morgon lyfta av det från spånskivan (batsen) vända dom låta dom torka till e.m (det får ju ta den tid det tar) innan jag beskickar och skär i dom, under tiden som grejorna torkar så gör jag allting annat runtikring städar, pysslar, leker lite, inte minst putsar putsar putsar sånt som är torrt innan skröjen.


Vad gör du för att utvecklas?

ARBETAR, besöker andra keramiker inte minst här på den här fantastiska sajten.


Vad har du för planer för framtiden?

Att kunna leva av keramiken, slippa att hela tiden stressa omkring till andra pengajobb.


Framtidsdrömmar?


NU snackar vi drömmar. Min högsta dröm är att ha en lokal i NK huset där jag både drejar och säljer keramik nog för att ha råd att betala hyran där, en dröm som faktiskt inte börjar kännas orealistisk, inte mer orealistisk än att jag är här där jag är nu mitt i MIN EGEN dröm

 

umekajeffBelarus_002.jpg

Anmäl
2008-12-11 11:57 #1 av: Vavrakeramik

Tänk vad leran kan göra! Jag gillar dina skurna skålar skarpt. Lycka till framöver. Helen

Anmäl
2008-12-11 13:34 #2 av: Godsagare

Fantastisk historia om förändringen i ditt liv! Keramiken har onekligen en fantastisk påverkan på människan.

Skålarna är fantastiska de också. Det ser underbart ut med alla barn på bilden, att de får komma till dig och även de få känna på den värld som många av oss här har som vardag.

Stort lycka till! När du har din ateljé på NK så kommer jag och hälsar på!

Anmäl
2008-12-11 15:54 #3 av: Missan

Fantastiskt kul att läsa din historia!! Jag är så glad för din skull!!Skäms

 

Du gör verkligen fina skålar! Lycka till!!!

Anmäl
2008-12-11 17:09 #4 av: LenaStina

Tack för att du delar med dej av din berättelse. Härligt med en så positiv förändring.

Lycka till med ditt fortsatta skapande. Du gör otroligt fina grejer!!!

Anmäl
2008-12-11 17:15 #5 av: Ulle

Jag tycker verkligen om det du gör. Det är också intressant att höra historien om ditt liv och hur du har lyckats byta väg i livet.

Härligt, och stort lycka till i framtiden!

//Ulle

Anmäl
2008-12-11 19:52 #6 av: tomica

Jag slutar aldrig faschineras av människans kraft och vilja.., din positiva förändring njuter jag av att få höra om, och en del påminner om mitt eget liv..,framförallt lerans magiska kraft och den nästan helande vägen till att bemästra den..

jag tror på dig och nk-huset duger nog ett tag..Glad

/ Thomas

Anmäl
2008-12-11 21:01 #7 av: rolnor

Instämmer med tomica, en helande kraft hos lera, inspirerande att se dina fina saker, vi borde alltså ha ett gäng drejskivor i varje fängelse!!Cool

Anmäl
2008-12-11 21:27 #8 av: lotta2

Jag håller med alla ovan, en härlig livsberättelse och härliga alster. Kul att du ville berätta om din väg. Jag tycker också det vore en bra idé med drejskivor i fängelserna, så meditativt som det är att dreja och vila stilla i sej själv, det är en fantastisk upplevelse som säkert många skulle behöva både där inne och i samhället i övrigt!

Anmäl
2008-12-11 23:54 #9 av: mangobango

Imponerande. Du har en stark vilja som tagit dig så här långt. Bra jobbat!

Anmäl
2008-12-12 09:40 #10 av: pyromanen

Det kanske är en affärsidé det med det helande. innan du flyttar till NK och är kvar ute i friska luften i norrland... Drejläger/drejsemester/drejrehabilitering för människor med stressproblem. du verkar ha gott om plats Glad

Beundrar förresten ditt tålamod, vilket pill att skära så mycket! men fint blir det!

Anmäl
2008-12-12 10:36 #11 av: lotta2

Håller med Pyromanen i det om tålamodet., faktiskt även om kurserna som jag tror hade funkat bra!

 Jag som håller på och får krupp av irritation när jag gör ljuslyktor med några få hål i,  sitter  stum av förundran över allt tålamod som varje skål här ovan symboliserar för mej...

Anmäl
2008-12-12 11:05 #12 av: pluppan

kul att läsa om dig och tack för att du delar med dig så öppet om dig själv!! all lycka till på NK...hihi

Anmäl
2008-12-12 13:31 #13 av: A.M.L.

Jag bara håller med er allihop! Glad "att öppna ugnar" är livets mening!

Anmäl
2008-12-12 18:11 #14 av: LeWE

Glad Blev glad att läsa om dig.

Anmäl
2008-12-15 12:39 #15 av: Umerkajeff

Tack så jättemycket för alla jättefina kommentarer..Glad

Anmäl
2008-12-15 17:36 #16 av: MinaMalin

Läckra skålar, jag vet vad du pratar om och det är en höjdare att få använda sin kreativitet på ett positivt sätt.

Anmäl
2008-12-15 22:46 #17 av: Ulla

Dina skålar är verkligen läckra! Hur har du klarat av att göra så många? Du måste verkligen ha ett outsinligt tålamod.

Det är också trevligt att läsa om vilken positiv betydelse keramiken har haft i ditt liv. Lycka till i fortsättningen också.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2008-12-16 14:22 #18 av: Umerkajeff

# Jo jag har ett outsinligt tålamod , nädå det har jag inte bara skojar , men jag brukar tänka det att göra en sån skål som jag gör det är ju en sak men att PRODUCERA såna det är ju en helt annan sak , men jag gör aldrig mer än tio i stöten , och det är rätt meditativt att sitta och skära , inte så kladdigt heller man kan sitta i kostym och slips.. Det svåra är ju att sitta där i det rätta ögonblicket då det är perfekt torrt , det spar mycket putsarbete..

Anmäl
2008-12-18 21:34 #19 av: pyromanen

Var det fler inne på fängelset som fastade för keramik eller var du ensam om det?

Anmäl
2008-12-19 13:50 #20 av: Umerkajeff

Ingen som jag känner , många tyckte naturligtvis att det var roligt och så ... Men jag har hört talas om många andra bla på www.tjuvgods.se det är inget jag är inblandad i på nåt sätt men det verkar ju skoj..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.