Medlemmar i fokus

Medlem i fokus, Abbis

2008-11-04 11:11 #0 av: pyromanen

Efter en liten paus fortsätter vi nu serien "medlemmar i fokus". Först ut i denna omgång är Abbis, som är en av de som varit medlem nästan sedan sajtens begynnelse...

abbis PICT0009.JPG

Hur länge har du hållit på med keramik?

Jag började som 7-åring på en kurs för barn på Oskarstorget i Örebro, senare la dom den kursen på reklamskolan i Örebro som då låg på Signalgatan. Jag åkte själv stadsbuss genom hela Örebro för att gå där en dag i veckan. Där drejade jag mina första alster, men det var ofta slagsmål om drejskivorna. Har kvar ett alster någonstans, en massiv klump med smal hals där fingret är nerstoppat upptill, glaserad i brunt och orange. Mer seriöst började jag som 15-åring på kurs hos en krukmakare som hade kurser åt ABF. Flyttade hemifrån som 15-åring och hade en drejskiva i det extra sovrummet på 3:e våningen i Baronbackarna i Örebro. Som 18-åring började jag undervisa åt 2 studieförbund och hade då tillgång till dessa verkstäder med ugnar som jag i stort sett bosatte mig i. Är idag 50 år.

Vad är det bästa med att hålla på med keramik?

Skapandet och nya utmaningar varje dag och en otrolig frihet!

Är keramiken jobb eller hobby för dig?

Keramiken har varit heltidsarbete sen 1980. Då jag fick ett stipendium av Adolf Lingrens stiftelse till en stor ugn och material.

Var håller du till? Egen verkstad eller annat?

Jag har en butik och verkstad i Nora. Det är 3:e lokalen jag har i Nora. Nuvarande lokalen är ett ombyggt dagis som vi rev ur rubb och stubb i för att få ytor. Har bostaden i ena änden och verkstaden/butiken i andra änden. Den ligger centralt vid stadens bibliotek och infart på Nora.

Abbis_blogg1.jpg

Är du med i något kollektiv

Är ännu  inte med i något kollektiv !

Var får du din inspiration ifrån?

En väldigt svår fråga! Jag tror att mycket kommer inifrån. Man lagrar mycket intryck när man är på utställningar, mässor, resor etc, etc, och det formar man sen sina egna uttryck av.

Har du några förebilder?

Astrid Anderberg på Bornholm är en förebild som jobbar med mycket skulptur och humor i sin keramik. Henne gillar jag skarpt.

Vad är det roligaste?

Drejningen och monteringen av föremålen tycker jag är roligast och att utveckla formerna så att dom blir bättre och bättre.

abbis hyttstake_red...JPG

Något du brinner för?

Jag brinner för att även vi som är auotodidakta/självlärda skall få möjligheter att ställa ut på konsthallar och gallerier och även ha lika stor rätt till stipendier som dom som utbildat sig. För att vi som är självlärda är precis lika mycket värda då vi oftast fått kämpa dubbelt så hårt för att lära oss hantverket.

Är det någon del av arbetet som du inte gillar

Inte med själva yrket som så. Det jag inte gillar är att det ska vara så tufft att vara småföretagare. Det tar ibland bort glädjen med skapandet.

Jobbar du med lergods, stengods  eller porslinslera?

Jag har alltid jobbat i stengods för hållbarhetens skull!

Vilka bränningsmetoder använder du?

Jag bränner  i elugn.Testad ved och gasol vid några tillfällen.

Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare vilket skulle det då vara?

Tro på dig själv och starta inte företag för snabbt och dra inte på dig för stora fasta kostnader. Det blev 3 saker ..ha ha

Ett starkt minne?

Har flera?När jag fick mitt första stipendium 20 år gammal .När jag vann Nordiska drejarmästerskapen 27 år gammal .När jag tog rekord i fatdrejning på WM i Faenza.När jag fick Noras kulturstipendium .

abbis tekanna_mugg_på_planka_i_fors.JPG

Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?

Kommer ut i butiken kl 10 . Ser till så allt flyter innan jag går in i verkstaden. Bereder lera. Kan sen sitta och dreja 4-5 timmar, detta tar sen hela nästa dag att beskicka. Kan sitta och putsa en hel dag för att sen sätta en skröj. Kan glasera under en hel vecka för att få undan och sätter då en 3-4 ugnar. Alla dagar är olika, man får planera så att det blir ett flyt hela tiden. Se till att det finns plats i torkhyllan, se till att det finns glasyr blandat osv osv. Stänger butik och verkstad 18.00.

Vad gör du för att utvecklas?

Testar gränser. Skissar en hel del, ?gör prototyper, ?läser mycket litteratur?, kollar på nätet?, går och ser  på utställningar i alla möjliga materia och då  inte bara keramikutställningar?.

Vad har du för planer för framtiden?

Närmaste året skall jag ställa ut i Stockholm tillsammans med 5 andra krukmakare från keramik i Fokus. Förhandlar med Galleriet på Örebro slott, den s.k. Wasasalen, om att ställa ut där till hösten 2009. Har sökt medlemskap i KHVC och ska se om det finns möjligheter att ställa ut på andra gallerier runtom i Sverige. Jag jobbar hårt för att marknadsföra min webbshop och att utveckla verksamheten i stort.

Framtidsdrömmar

Att hyra ett hus i södra delarna av Italien/Frankrike eller Spanien. Där jag kan ha en verkstad/butik vintertid. Där vill jag utveckla den skulpturala biten i hantverket.

abbis blogg_abbi_2.jpg

Anmäl
2008-11-05 19:52 #1 av: Ulle

Intressant läsning! Du har verkligen hunnit med en del, Abbis!

Roligt också att artikelserien har återupptagits, tycker jag. Det är kul att få veta lite mer om folket bakom alla avatarer.

 

Anmäl
2008-11-05 20:43 #2 av: Ulla

Kul att läsa. Jag blev förvånad att du var så ung när du startade och flyttade hemifrån. Bara 15 år. (Har precis läst några brev som min pappa skrev hem till sin mamma när han var i den åldern. Han jobbade då som dräng i Blekinge. Det märktes verkligen att det var ett barn som hade skrivit breven.)

 

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2008-11-05 20:43 #3 av: Ulla

Kul att läsa. Jag blev förvånad att du var så ung när du startade och flyttade hemifrån. Bara 15 år. (Har precis läst några brev som min pappa skrev hem till sin mamma när han var i den åldern. Han jobbade då som dräng i Blekinge. Det märktes verkligen att det var ett barn som hade skrivit breven.)


Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2008-11-05 20:51 #4 av: abbis

#3 Själv tyckte jag att jag var mogen nog ha ha ha ...Fick jobb direkt efter 9:an och levde ett lugnt familjeliv...Glömde bort att jag var tonåring.Med facit i handen skulle jag bott kvar hemma och skaffat mig en utbildning men då hade jag varit barnmorska istället*L*

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-11-05 21:02 #5 av: Tuva-Lena

Vad roligt att få läsa lite mer om "vår" abbis! Du har verkligen fått kämpa och vilken konstnär du har utvecklats till. Önskar dig all lycka med det lilla huset vid Medelhavet, så att du får förverkliga dina framtida drömmar! Kraaam! Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-11-05 21:56 #6 av: pluppan

tack för att du delar med dig abbi!!! så kul att läsa dessa reportage

Skrattande

Anmäl
2008-11-05 23:25 #7 av: Waara

Abbis! vad kul att läsa om dej & se bilder på dina vackra verk! Som du vet är jag ju nybörjare, så även ny läsare här.. spännande..o tack för du delar! Kram!

Anmäl
2008-11-06 00:20 #8 av: kinnekulle

Ja du Abbi, vilken resa du gjort, bra kämpat, du har verkligen den rätta glöden!!! Som det  sagts tidigare kan jag bara hålla med, det är roligt att läsa lite mera om personerna här på saijten

Anmäl
2008-11-06 00:23 #9 av: lotta2

Kul att läsa om dej Abbi!  Är du så duktig att du går hem kl 1800 varje dag? Eller blir det långa kvällar också i verkstaden? Känner knappt till någon keramiker som har "normala" arbetstider, vore ju intressant att veta hur du gör.

Anmäl
2008-11-06 00:33 #10 av: abbis

Tack för alla glada tillrop*L*

#9 Jag har alltid haft rätt så normala arbetstider om man nu kan kalla det normalt med 6 dagars vecka.Jobbar 10-18 varje vardag och 10-14 lördagar. På sommaren när turisterna är här och i december har vi söndagsöppet och då kan det bli en 4-5 timmar på söndagarna oxå.. Mycket sällan jag är i verkstaden på kvällen det räcker gott och väl med dom ljusa timmarna..Om jag skulle jobba  på kvällen så är det för att bygga om i butiken...man kanske behöver riva en avdelning om det kommit hem nya möbler som ska exponeras t.ex.

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-11-06 09:13 #11 av: Heart

Kul att läsa om dig Abbis. Din kärlek till leran har verkligen fört dig framåt, du är jätteduktig. Gillade verkligen din Noaks ark, den uttrycker så mycket skaparglädje. Hoppas verkligen att du får din dröm förverkligad så du kan skulptera mer.

Anmäl
2008-11-06 11:12 #12 av: A.M.L.

Lycka till! du hittar säkert till ett hus söderut såsmånigom och kan vara där och skulptera/dreja. Låter som en härlig tillvaro, inte nåt fel på Nora heller, en jättefin plats det med! Men precis som här(västkusten) lite långa mörka "vintrar". Kanske lite ljusare förresten, det är väl snö som lyser upp vintertid? Här får vi oftast nöja oss med vacker vit frost i bästa fall...Härligt med ditt "brinnande" intresse och all fantasi! Vackra svarta former!

Anmäl
2008-11-06 20:57 #13 av: Rozzy

Vad lycklig jag blir av dina fina bilder, de är så inspirerande berättat alltihop, tack!

Anmäl
2008-11-07 20:16 #14 av: LenaStina

Roligt att få veta lite mer om dej. Du är verkligen duktig som har nått så långt och är en sådan driven keramiker. Tack för att du delar med dej av din livshistoria.

 

Anmäl
2008-11-07 20:42 #15 av: april24

Har ofta varit inne och tittat på dina grejer. tycker att du är fantastiskt duktig och även produktiv. Kan inte skryta med det men jag lever ju inte på min keramik tyvärr. Faktum är att jag läste din reklam för bröderna Rongedal och blev då eld och lågor och tänkte att nu kan jag slå 2 flugor i en smäll. Gå och hälsa på dej och uppleva 2 av mina favoriter i sångbranchen. Det hela gick dock inte som jag tänkt och räknat ut det. Du hade hunnit stänga affären och mina 2 medresenärer hade ingen som helst lust att stanna kvar  i Nora tills Rongedalsbröderna skulle uppträda. En helt misslyckad dag med andra ord.

Såg dock en del i dina skyltfönster och det var bättre än jag trott när jag tittat i datorn. Vilken mysig miljö runt omkring dessutom. Om du bor där är du lyckligt skattad tycker jag.

Hoppas att allt går bra för dej i framtiden.

Mvh Monica

Anmäl
2008-11-07 21:07 #16 av: abbis

Tack Monica  Men vilken otur du hade..Du får komma fler gånger om du har nära ...Om det är stängt kan du alltid plinga på i bostaden i andra änden av huset..Glad

Tack alla ni andra oxå ....Glad

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-11-09 09:26 #17 av: susanne.k.wall

Du har min största respekt och beundran Abbi. Du är en förebild för många. Tänker speciellt på alla unga kvinnor som står i startgroparna. Lycka till med allt i fortsättningen. Kram på dig/Susanne

Anmäl
2008-11-09 13:44 #18 av: Mullvaden

Oh, vad roligt att läsa om dig! Du är verkligen proffsig!

Visst gick vi tillsammans på glasyrkurs för Anders Fredholm för sisådär 10 år sen. Vi delade campingstuga i Lidköping. Det måste vara du. Jag hade ett vykort som jag fick av dig på min anslagstavla i många år. Det var en bild på husen där du bor och har (hade?) din verkstad då. Är inte säker på om det är på samma ställe du är nu. En morgon hade bildörren fruset och du kröp in via bagaget. Det var en jättebra kurs, även om jag var helt grön då och kanske inte kunde tillgodogöra mig så himla mycket.

Du var ju proffs redan då och hade mycket roligt att berätta. Kommer du ihåg?

Anmäl
2008-11-09 14:12 #19 av: abbis

Men jössis världen är bra liten  Du har t.om hört mina snarkningar ha ha ha ..Nog har jag krupit in genom bakluckan många ggr ha ha ha .

Huset är sålt sen 4 år tillbaka då det innefattade 5 lägenheter och en mastodontträdgård  att sköta om och det va tungt..Blev sen singel (du fick nog höra en del om mitt X ) och hade bara en inkomst att leva på samt detta hus på 900 kvadrat..

Totalrusten av detta gammla 1700tals hus tog alldeles för mycket energi och jag insåg när jag stod och balanserade näst sista sommaren och skulle måla om all rödfärg att om jag inte dejtar  en målare,en takläggare,en snickare,en trädgårdnisse så måste jag betala även detta ha ha ha ..hittade sen min nuvarande sambo som inte har någon av dessa kvaliteter..

Jättekul att höra av dig mullvaden..måste dock erkänna att jag inte är så duktig på namn.Har rätt mycket foton från kursen på oss...

kram

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-11-09 15:32 #20 av: Mullvaden

Kul!

Just det nu minns jag en massa...

Jag har inga kort brukar inte vara så flitig med kameran. Heter för övrigt Marianne.

Tror någon av mina glasyrer är en som du jobbade fram på kursen. Jag höll på med askglasyrer och det har jag inte jobbat med sen. Men man lärde sig ju en hel del i alla fall även om jag inte kan skryta med att räkna och skriva formler så ofta.

Anmäl
2008-11-09 16:02 #21 av: abbis

Marianne ,ja nu minns jag *L*vilken av glasyrerna var det? den gröna?

Kommer du ihåg hatten jag köpte dyrt..ha ha ha den använde jag aldrig sen...vilket nerköp..

Jag har tagit  fram en skitläcker askglasyr som ska testas på kunderna till jul...märkt att när det händer  nått färgmässsigt reagerar dom mer än när man tar  fram nya produkter..lustigt fenomen!

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-11-09 20:29 #22 av: rolnor

Jättefina muggar på din sajt, antar att du lagt ner en och annan timme på Noaksarken? Skitkul...

Lite extra knäckande att en tjej drejjar betydligt bättre än mej...Flört

 

Anmäl
2008-11-09 20:36 #23 av: abbis

#22 tack för berömmet det värmer..dina grejer har en mycket hög klassFlört

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2008-11-10 10:20 #24 av: Mullvaden

Ja, det är absolut den gröna!

Låter spännande med askglasyren. Jag behöver nya glasyrer, kanske det stämmer det där om form och färg och nyhetsintryck. Tiden räcker inte riktigt till just nu (när gör den det...) med 3 små barnbarn mellan 3 veckor och drygt 1 år.

Anmäl
2008-11-10 13:34 #25 av: rolnor

#24 Du ¨kan få nåt recept av mej om du vill, bränner du ox eller red? Har en del som jag är rätt nöjd med som du kanske vill testa, beror såklart också på vilken lera du jobbar med...

Anmäl
2008-11-10 19:07 #26 av: Mullvaden

#25 Oh, vad glad jag blir!

Jag bränner ox och jag har massor av leror. Tänkte från början att jag skulle klara mig med en men efterhand har det bara blivit mer och mer. För att ytterligare komplicera det hela blandar jag också vissa sorter.

Jag har köpt lera hos Dunit i Höganäs och har fortsatt med en del av dem efter att de försvunnit till Cebex. Bla VM och Rtm. Men det går ju att testa. Vad har du för förslag?

Anmäl
2008-11-10 21:28 #27 av: rolnor

#26 Här är ett pålitligt recept:

 

RED-BROWN  

Dolomit    15,5

Li-carb       2,0

Benaska   10,3

Nef-syenit 25,8

Kaolin      20,6

Kvarts      25,8

FeO2       10,2 %

 

Blir svart/roströd, jättefin, blir bra även om den ligger tunnt, ska brännas till 1250C i ox.

Tror att lotta2 också fått receptet.

Lycka till!Cool

Anmäl
2008-11-10 23:05 #28 av: Mullvaden

#27 Tack!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.