Medlemmar i fokus

Prissättning och försäljning, intervju med Kamilla

2008-02-13 09:40 #0 av: pyromanen

Eftersom vi är många här på ifokus som är antingen duktiga hobbykeramiker eller nyligen övergått till företagare (eller funderar på det) och eftersom det med prissättningen är så viktigt för om det ska funka att leva på att vara keramiker ville jag försöka gräva lite mer i det ämnet. Jag frågade Kamilla, som varit företagare i 4 år nu om jag fick intervjua henne om prissättning.

 

Intervju med Kamilla Kvarnevik

Jag frågade Kamilla om jag fick intervjua henne om prissättning. Först svarade hon ja, men en stund senare sa hon att "egentligen är inte jag rätt person att fråga om prissättnng, för jag är urusel på det". Perfekt tänkte jag, en typisk keramiker som är urusel på att ta betalt, men som varit tvungen att hitta ett sätt att hantera det! Så jag envisades med att jag jättegärna ville intervjua henne.

Kamilla har haft keramik som hobby i många år innan hon utbildade sig och startade eget. Utbildningen är bla perioder som lärling, kortkurser, ett år på "keramik Kuben" i Örebro och 3 år på Glas og Keramikskolen på Bornholm.

Kamilla är medlem i Konsthantverkarna, Karlstad. Hon säljer keramiken i Konsthantverkarnas butik, på Värmlands museum, direkt från sin verkstad och på 5 ställen till.

Citronpress och citroner

Försörjer du dig helt på keramiken nu?

Jaaa, det gör jag, jag har ju även kurser och sommarjobb. - spelar teater några veckor på sommaren där jag har lön. Jag har vant mig vid en lägre levnadsstandard, kan bli helt snurrig när jag hör vad "vanligt folk" har i månadslön. Vissa månader säljer jag väldigt lite, och ibland har haft problem med försäljningsställen som slarvar med inbetalningen.

Nu i höst har det gått riktigt bra, jag har haft mycket beställningar och en bra julförsäljning.

 

Hur gjorde du när du skulle sätta på dina första prislappar, räknade du tid?

Nej, jag gjorde nog som de flesta andra, försökte lägga mig ungefär rätt i förhållande till de som redan fanns, tänkte på att jag har dekor och la mig då kanske på en mugg 20-30 kr över jämfört med kollegans mugg utan dekor.

 

Har du samma priser i butik och när du säljer från verkstan?

På en del saker ligger jag ca 10% under när jag säljer från verkstan. Men inte på raku (pekar på sina raku snögubbar), de säljer rätt bra ändå och jag är lite trött på att bränna raku (ler), det är slitsamt, jag har gjort det så mycket.

 

Är det inga kunder som gnäller över att priserna är olika då? Om de köpt muggar i din verkstad och sen ska de komplettera hos Konsthantverkarna och muggarna är dyrare?

Nej, det har jag aldrig varit med om, folk förstår att butiker tar provission. Många tycker konsthantverk är dyrt. Det är lite tråkigt att höra. Folk jämför med fel saker, de tittar på priset på industritillverkning eller billig import från länder med låga löner/barnarbete. Istället borde folk jämföra med vad snickaren eller kocken tar betalt för sina kunskaper i resp. hantverk.

 

Hjälper ni varandra med prissättning hos Konsthantverkarna eller sätter var och en sina egna priser?

Var och en bestämmer sitt eget pris, men visst disskuterar vi också ibland. Snart ska vi ha ett samlat snack om pris och om att eventuellt höja generellt i butiken.

 

Hur ofta höjer du priset och vad är det som får dig att höja?

Förra året så höjde jag vid nyår. Känns rätt i samband med nytt år på något sätt... men jag tror inte man kan höja varje år. Jag tyckte jag låg lite lågt på en del saker, andra saker kanske jag snarare har tagit i lite väl och då får det kanske ligga kvar på samma i flera år istället.

 

Hur har det gått till när du fått återförsäljare, har du varit väldigt aktiv och besökt en massa ställen?

Nej, det är faktiskt de som sökt upp mig. Jag vet jag borde vara mer aktiv, det vore bra för mig att ha fler återförsäljare men jag är så dåligt på sånt. Jag är ju mest intresserad av att vara i verkstan. När jag har gått på "Starta eget" kurser...

 

Kurser, har du gått flera stycken?

Ja, två, (fem års mellanrum) det kan behövas fler kurser innan det fastnar. (ler). Jag vill ju arbeta som keramiker i första hand och för att kunna göra det har jag mitt företag. Företagandet i sig är inte min styrka, det är skapandet. På "Starta eget" kurser träffar man ofta människor som har själva företagandet som intresse och kan i princip kan sälja vad som helst, sån är inte jag!

 

En kollega till mig har fått många återförsäljare genom att vara med på Formex, och hon säljer så bra nu, det går riktigt bra för henne alltså. Hon tror det skulle vara bra för mig att delta men.... jag vill egentligen inte ha mer av serieproduktion, jag utvecklas inte så mycket då..

 

Jag borde vara mer flitig med att söka upp utställningar för att få chans att göra mer nytt.. men jag är lite för försiktig av mig, jag rädd at jag inte skulle klara av det, men å andra sidan om någon hörde av sig angående en utställnig i då skulle jag svara ja. Ifjol fick jag en förfrågan men då var det så nära inpå min utställning på Konsthantverkarna så jag tackade nej, men det kanske kan bli nu till sommaren istället.

kaffe + socker

Har du något råd till nybörjare som ska sätta priser för första gången?

Jo, jag har ju fått den frågan från elever på mina kurser, och förstår att det är ett dilemma. Jag tycker faktiskt att det är bättre om hobbykeramikern tar ung. samma priser som yrkesverksamma keramiker.

Ex. Jag var på en marknad där jag stod med små änglar för 100 kr styck och bredvid stod en hobbykeramiker och sålde tomtar i ungefär samma storlek för 45 kr. Kunderna tänker inte på att prisskillnaden beror på att jag betalar moms och skatt dvs i slutändan får vi ungefär lika mycket pengar, (vilket man ioförsig kan tycka är rättvist!) men kunden förstår ju oftast inte detta utan tycker att "jag" är dyr. Om priset hålls på liknande nivå kan kunderna jämföra mer rättvist.

 

Kamilla visar mig en lista hon skrivit ut och plastat in. Där finns hennes priser från förre året i en kolum och priserna detta året i den andra. Det är en lista till hennes egen hjälp att ha i verkstan. Dels för att ha koll på hur hon har höjt eller inte och dels för att ha svart på vitt vad sakerna kostar nu ("jag kan få för mig att pruta med mig själv annars!")

Kamillas bästsäljare just nu är en 50-tals inspirerad servis i stengods. Finns i flera färgsättningar. Kaffemuggen kostar 185 kr.


Ps. ang utställning så blir det en sommarutställning för Kamilla på Sillegården och hon har bestämt sig för att pröva Formexmässan i september.

 

Anmäl
2008-02-14 14:12 #7 av: susanne.k.wall

Jättebra initiativ Pyromanen!

Anmäl
2008-02-14 14:14 #8 av: susanne.k.wall

Mysko, Pyromanens inlägg är nr 6, Inlägg 1-5 kommer inte fram hos mig. Har fler så?

Anmäl
2008-02-14 14:18 #9 av: poja

ja

Anmäl
2008-02-14 14:36 #10 av: pyromanen

Det är något jag klantat till...ursäkta... löser sig nog när Ulla, lotta2 eller Elorion ser det..... datasaker är inte mitt starkaste...

Anmäl
2008-02-14 15:06 #11 av: ijonsson

Väldigt fina saker Kamilla gör! Kul att läsa om hennes erfarenheter! Det verkar som den här diskussionen om prissättning kan fortgå i det oändliga... Jag tror fortfarande att priset är upp till var och en. Bara jag kan veta vilka omkostnader jag har i min produktion. Bara jag kan veta hur lång tid jag behöver för att tillverka mina alster. Kamilla verkar rimlig i sin prissättning tycker jag. 185 för en kaffemugg är inte dyrt! Hon verkar snabb o proffsig!!

Anmäl
2008-02-14 15:40 #12 av: Bruzapetra

Jättebra artikel!!!! Vad intressant att läsa, bra frågor och tänkvärda svar, tack!

Anmäl
2008-02-14 18:45 #13 av: Vanja-K

Intressant artikel!

Anmäl
2008-02-14 19:47 #14 av: Rozzy
Tack för en fin artikel, ni är duktiga båda två och det inspirerar en vanlig dödlig.
Anmäl
2008-02-14 20:29 #15 av: Vavrakeramik

bra läsning och finfina saker!

Anmäl
2008-02-14 22:28 #16 av: Elorion

#10 Näe det löste sig inte när jag såg det heller... XD

Anmäl
2008-02-14 22:59 #17 av: Ulla

Inget mystiskt alls. Det är bara några borttagna kommentarer. Pyromanen frågade mig hur hon skulle göra med artikeln och jag svarade. Skrattande 

Numreringen ändras inte när man tar bort en kommentar, för då skulle hänvisningar som den som Elorion gjort (#16), bli helt fel.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2008-02-15 05:32 #18 av: velvetmyrrah

Appropå keramik-Kuben i örebro, den verkar ha lagt ner? Någon som vet.. verkar ju ha varit en så bra utbildning.

Anmäl
2008-02-15 14:10 #19 av: Bregotta

Tack för en värdefull artikel! Finemang att få tips och råd när det gäller detta svåra - att prissätta!!! Tack både Kamilla och Pyro!

Anmäl
2008-02-15 16:57 #20 av: janet

Det stämmer att Keramik-Kuben i Örebro har lagt ner. Det är nog minst tre år sedan nu...Det var en bra utbildning... (kansek fel tråd att lägga det här inlägget i)

Anmäl
2008-03-03 15:59 #21 av: tummen

finfint!

Lycka till i fortsättningen Kamilla!

Tack för en bra och intressant intervju!

/mika 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.