Utställlningar/keramiker

Galleri iFokus - rakubränd keramik

2007-10-13 18:48 #0 av: Ulla

Intresset för rakubränning är stort bland forumets medlemmar, och frågorna har varit många. Här följer nu några bilder på föremål gjorda av medlemmar. Om du själv vill visa några av dina alster kan du göra det i en kommentar. Jag kan också komplettera samlingen efterhand.

Först ut den här gången är vår medarbetare, avalon. Hon har också gjort föremålet på löpsedelsbilden.

"Jag arbetar mycket med raku och rökbränningar och tycker att det är jätteroligt att experimentera. Dom här grejerna har kopparglasyr och är brända i en vedeldad rakuugn och reducerade i sågspån och/eller papper. Mvh Camilla"

 

 

**********

 

"Det är en av de första rakubrända saker jag gjort. Jag tycker mycket om att göra ansikten och det har blivit mycket djuransikten, speciellt kattor. Men jag ville så gärna göra ett milt, vänlig ansikte och det här är resultatet. Jag hade den på en utställning och en besökare, som för övrigt är konstnär, tyckte ansiktet påminde mycket om min lilla dotter. "

Susanne Wall (susanne.k.wall)

 

********** 

 

"Vissa däggdjur och fåglar passar väldigt bra i Nakud Raku."

Maria Cotellessa (maria c)

 

 

**********

 

"Skickar en bild på min rakubrända fisk. Jag skulpterar väldigt lite men det är kul och väldigt rofyllt att pröva på ibland. Min fisk gjorde jag massiv, delade och gröpte ur när den var klar. Den är delvis glaserad med tennglasyr och på fenorna har jag satt lite kopparglasyr som jag torkade bort nästan helt för att bara få lite glimmer."
 
Eva Rensfeldt (e.r.)
Luleå

 

**********

 

"Hej,skickar med mitt påron som är tryckt ur form,som jag skulpterat fram själv.Tycker om detta päron då det är mycket grafiskt samt att krackeleringarna har fått hjälp av att trycket också är krackat.Tanken var då att jag skulle ha massor av päron under något päronträd i utställningssammanhang.Det blev väl 5-6 stk"

Lotta Lundin (lotus)

 

**********

 

"Alla har väl letat snäckor på stranden någon gång. När man hittar någon riktigt fin är det verkligen som att finna en stor skatt.
Samma sak är det med rakubränningen, man putsar bort sotet och en skatt kommer fram. Det är lika fantastiskt varje gång!"

Lina Lygneroth (lina_87)

 

 

**********

 

"Här kommer två komprimerade bilder till den digitala utställningen. Jag var på rakukurs i somras på Mullsjö folkhögskola och hade Anders Fredholm som lärare under veckan. Det var första gången jag brände raku och det var fantastiskt kul! Jag tyckte bäst om den turkosa glasyren. Tyckte det var snyggt till den svarta skärven. Vi brände i en egenbyggd ugn av lecablock och eldade med ved. När glasyren hade smält ut lyft vi ut objektet - lät syret ha sin inverkan en stund och sedan ned i en tunna med kutterspån - så klappade vi ihjäl elden och lät det ligga kvar ganska länge - efter det ned i vattenhink eller stå fritt och svalna av - efter det lite puts med Svinto och Scotch-Brite."

(AnnaTH)

 

 

**********

 

Brände raku tillsammans med några andra från forumet för någon vecka sen, jättekul!! Har fått hem tunna nu och beställt fiberväv. Jag bara "måste"  ha en egen rakutunna!!

Lena Westin (lewe)

 

 

**********

 

"1. Massivt hjärtan med glasyr "prickig ljusblå", ca 13 cm högt. För mig är det avstressande att forma dessa massiva hjärtan, oftast är de dock 5-7 cm höga.

2. Kedja av rakubränd keramik, oglaserad. Den blev till när jag testade lerpressen... "

Helen Kainert (Vävra)

 

 

**********

 

"1. ansiktet. detta är min egna favorit. när jag gnuggade fram ytan under svärtan blev jag först besviken på att den inte krackat så mycket som jag trodde den skulle göra, men när jag sedan tittade på den dagen efter så tyckte jag att den blev så vacker som den blev. det är väl det som är tjusningen med raku = det oförutsägbara

2. spegeln. drejad och omformad. plingade mycket när jag slet ut den från rakuugnen men den höll. kompletterad med några hjärtan."

mariana (pluppan)

 

 

**********

 

"När jag var gravid för drygt ett år sen så kunde jag inte dreja på slutet. Men lera ville jag hålla på med och Raku. Så jag kavlade och gjorde avtryck med en stor platt snäcka. Jag skar ut snäckformen och rullade ihop till servettringar. Tanken var att få fram det svart-vit randiga i bränningen sen. Och det blev just så där läckert med kontraster, såsom Raku blir. "

Mari (Mangobango)

 

 

**********

 

"Så ett par av mina egna rakuföremål. Burken är gjord av en klump lera som jag gröpt ur med mirett. Vasen under gjorde jag för att testa hur det skulle fungera att sätta på dekaler innan rakubränningen.  Färgerna blev litet urblekta men det passade väldigt bra."

Ulla

 

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2007-12-21 00:19 #2 av: Ulla

Så, nu har jag fått ihop tillräckligt många bilder för att kunna visa dom utan att det ser tomt ut. Det finns plats för fler, men du kan också visa dina egna alster i en vanlig kommentar här nedanför.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2007-12-21 00:45 #3 av: poja

Wow så fräcka grejer. Har inte tidigare känt mig så lockad av raku. Trots att jag har låtit bygga en mkt fin rakuugn. Men nu har ni verkligen inspirerat mig att börja och jag ser mkt framåt  mot vårt rakuträff i vår, hos Lotus.

Anmäl
2007-12-21 10:33 #4 av: Bruzapetra

Jättefina saker!!

Ulla vad häftigt med dekal på, satte du på den när du glaserat då eller efter rakubränningen, förstår inte riktigt?

Anmäl
2007-12-21 11:15 #5 av: Ulla

Jag körde den först i en vanlig skröj med rakuglasyren på. Sedan satte jag på dekalen och rakubrände.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2007-12-22 13:54 #6 av: kajanus

wow vilka proffs ni är kanon fina saker verkligen,djupt imponerad.......bugar vördnadsfullt för er alla

Anmäl
2007-12-22 16:57 #7 av: Vanja-K

Mycket snygga alster ni gjort. vackert!

Anmäl
2007-12-23 08:32 #8 av: rakuLotta

Verkligen jätte fina grejer allihop.

Ulla, körde du med rakuglasyren på i skröjen? Varför gör man det? var det speciellt för dekalens skull?

Anmäl
2007-12-23 10:31 #9 av: Ulla

Det var bara för att dekalen skulle vara lätt att arbeta med.:) Jag har inte prövat något annat sätt.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2007-12-31 10:41 #10 av: Cmilla

Vilka härliga alster!!!!

Jag har en superbra RAKU tomt i åkersberga men ingen kunskap om hur man bygger en ugn själv. Tänkte med så många olika experter dra ihop en grupp eller bara bränna tillsammans. Vi kan köra både vedeldat och med gas, har inga grannar som störs Skrattande

Hör av er om intresse finns! 

 

Anmäl
2007-12-31 21:36 #11 av: avalon

Jag skall bygga en ny ugn i vår, så fort kylan lagt sig så det går att gjuta en platta. Om den blir bra så skulle jag kunna komma och hjälpa dig sen oxå (ingen betalning, för nöjes skull). Jag har byggt en innan själv som jag haft i två år och bränt i ca 30 gånger och den funkar superbra, men det kan ju ha varit tur, så jag vill gärna bygga en till innan jag vågar hjälpa någon annan ! Det är vedeldade ugnar, byggda av tegel. Men det går lika bra att använda lecablock.

Anmäl
2007-12-31 22:08 #12 av: Ulla

Lecablocken är ju lätta att bygga med, men de håller inte så länge utan måste bytas ut efter ett tag. Jag hörde någon som sa att han brände sju gånger innan det var dags att byta de mest utsatta blocken. Det gör iofs inte så mycket, de är lätta att byta ut.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2007-12-31 22:15 #13 av: pyromanen

Håller med om att leca inte håller så länge.  Det tycker också om att suga vatten och frysa sönder.  Jag experimenterade ett tag även med att glasyrbränna lergods i min leca-rakuugn, till 1050, och det blev den nog inte mera hållbar av....  Efterhand som lecablocken går sönder flytter jag runt med dom, så de som sitter på känsliga ställen och behöver bära något alltid är hyffsad nya och hela.  Mitt i en vägg funkar det ju med spruckna...

Anmäl
2008-01-01 13:45 #14 av: avalon

Jag har själv aldrig byggt med leca så det var bra att veta. Dom borde ju funka bra om man skall ha mera tillfälliga ugnar iallafall.

Anmäl
2008-01-02 10:51 #15 av: Cmilla

Blir resultatet olika i vedugn resp gasugn? Avalon din kunskap är varmt välkommen!!

Anmäl
2008-01-02 16:03 #16 av: abel

Visst är det roligt med raku - men också jobbigt, lite farligt och jäkligt upphetsande, för det blir ju inte som man har tänkt sig. Just nu så blir det alltför mycket reduktion i min ugn. Hästen är en av de få saker som blev turkos, mycket blir rött. Någon som har bra tips på hur jag ska göra, eller snarare när... ?    Är det svårare att få oxidation för att ugnen inte är så stor (kapad tunna)         

 Ofta tar det ett tag innan jag kan se att det blev bra, för jag är upptagen med tanken av hur det skulle bli. Känner ni igen det?

Tack för alla bra tips, jag har tjuvläst här länge. Ska nu försöka synas mer ,både här och i reality.

Anmäl
2008-01-02 16:05 #17 av: abel

Tja, den var ju inte turkos precis. Nytt försök!

Anmäl
2008-01-02 17:49 #18 av: avalon

14, Jag har bränt för lite med gas för att kunna svara på det. Men jag tror egentligen att annat har större betydelse än just om det är ved eller gas, t.ex. temperatur, reduktion/oxidation, glasyrer m.m.

 

Anmäl
2008-01-02 17:58 #19 av: rakuLotta

#16.Jag bränner oxå gärna raku men kan inte såbra vad som gör vad vid reduktion kontra oxidation. Måste bara få säga att jag gillade ditt hästhuvud jättemycket....

Anmäl
2008-01-05 19:54 #20 av: Hubert

Visst är det kul och levande med alla färger. Glömde skicka in mitt foto så här kommer det.

Anmäl
2008-01-05 20:54 #21 av: Ulla

Hubert och abel, vad kul att ni också visar era alster. Hoppas att det är fler som vill göra det. Det finns också mera plats uppe i galleriet. Den som vill synas där kan skicka bilderna till mig på uhn@swipnet.se

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2008-01-05 21:00 #22 av: Vavrakeramik

Mer oxidation får du genom att tillföra mer syre i ugnen. Kanske kan du flytta brännaren lite längre från ugnsöppningen så att den inte äter syret i ugnen. Eller få in mer syre upptill. Själv har jag ett rätt stort hål i locket som brukar stå helt öppet. Lägger jag över det delvis så blir det mer reduktion.

Anmäl
2008-01-05 21:06 #23 av: Ulla

När jag haft liknande problem har jag gläntat litet på locket för att få in mera syre i ugnen. Det har fungerat utan att bränningen tagit längre tid.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2008-01-05 22:13 #24 av: Hubert

Senast så stängde vi taklocket helt och höjde gaslågan, en bit ifrån, så till slut slog lågan ut tillbaka och att göra så i 30 sekunder gav ett mycket bra resultat. Vi hade läst om det i en amerikansk bok och det fungerade.

Anmäl
2008-01-05 22:18 #25 av: Ulla

Jag förstår inte riktigt hur du menar med att du höjde gaslågan.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2008-01-07 12:16 #26 av: abel

Gasbrännaren har jag minst 15 cm utanför hålet, jag trodde att den skulle "ta med sig "  syre, men det kanske inte fungerar så. Nästa försök var att borra lite hål i ugnen. Dessutom har jag gläntat på locket, för jag har inget hål i det, men tyckte det var svårt att få upp den sista i temperaturen, la på det igen och vips - så var allting rött. Är det viktigt att syret kommer in vid en viss temperatur? I allara sista stund endast eller hela tiden! Om jag inte brände när det är kallt ute blev det antagligen lättare men det kräver ju framförhållning....

Anmäl
2008-01-07 16:10 #27 av: Vavrakeramik

min gasollåga är ca 5-7 cm från ugnen men hålet på ovansidan  ca 12-12 cm i diameter. Självklart tar det längre tid om du tar hål i locket men vill du ha oxidationseffekten dvs turkost ej rött så är det mer syre som gäller. Har du lågan 15 cm från hålet så ska du nog inte flytta den längre bort.

Vet inte när reduktionen sker men gissningsvis när glasyren smälter dvs när det börjar närma sig topptemp.

Anmäl
2008-01-07 18:48 #28 av: lotta2
Abel, om du täcker topphålet för mycket  så hjälper det inte hur mycket du än flyttar gasolbrännaren från ugnen. Jag brukar ha helt öppet i toppen och lågan ca 15 cm från ugnen nästan hela tiden för en oxidationsbränning, jag bara stänger till lite granna just när jag vill ha jämnare temp i ugnen för utjämningen. Det är viktigt att man har ett bra  förhållande på gasollågans ingångshål och skorstenshålet, så att det inte är för trångt kring gasolbrännaren och är ett lagom stort hål i toppen. Många har för litet hål i toppen i någon slags tanke att bättre stänga in värmen i ugnen, och får problem både med reduktion i ugnen och dålig höjning av tempen. För med ett lagom hål så strömmar värmen snabbare igenom och tempen höjs lättare också. I Branfmans bok står det noga angivet måtten i förhållande mellan topphål och brännarhålet, jag kan kolla om någon är intresserad.
Anmäl
2008-01-07 19:15 #29 av: Hubert

Usch vad svårförståligt jag skrev här kommer en ny version....Generad. Jag har ett gammalt oljefat. Locket har ett tjugo centimeter brett hål i kvadrat. Stänger det och har då endast hålet kvar i botten där jag har brännaren. Jag har munstycket 15 centimeter ungefär ifrån öppningen och detta för att den inte ska få för mycket värme tillbaka på sig och smälta, ren säkerhetsåtgärd. När vi eldade med stängt låck så brinner ju syret upp snabbare eftersom det inte kommer in något mer än ifrån botten och reduktion uppstår. När inte gasen kan brinna upp i så slår lågan ut för att "överleva". Reduktionen blev kraftig efter dessa 30 sekunder och ett par för tunt glaserade skålar med ren kopparoxix blev rosa! Ska prova tjockt nästa gång och chansen blir att jag får min första egna gjorda oxblodsvariant! Hoppas det blev bättre nu. Annars fråga på!

Anmäl
2008-01-07 23:10 #30 av: abel

Tack, jag ska snarast göra ett nytt lock!! När jag hade en sämre brännare fick jag bättre oxidation, så det är ju logiskt. Ska fundera på om man kan lock med hål som kan varieras på ett lätt vis. Branfmans bok, vad är det? Mina "oxblods" blir inte sådär jättesnygga, färgen är inte så där djup och intressant som det blir vid högre temperatur. Men jag kanske får fortsätta pröva, det blir ju rätt bra "hästfärg".

Anmäl
2008-01-07 23:23 #31 av: pluppan

jag varierar mitt hål i locket med en bit fiber

Anmäl
2008-01-07 23:25 #32 av: lotta2
Abel, att variera locket är enkelt, gör ett lite för stort hål och täck när du vill täcka med en sättplatta eller delar av en. Bränner man raku brukar man ju ha gott om trasiga halvplattor mm ;D
Branfmans bok som jag nämnde är en rakubok som är bra, lite djupare än många andra rakuböcker tycker jag. Men mycket bra finns det att läsa där  " Raku - a practical approach " av Branfman heter den. länk
Anmäl
2008-01-08 00:45 #33 av: Hubert

Jag gör som pluppar, glöm inte handskarna bara i ivern....

Anmäl
2008-01-30 15:13 #34 av: I-BW

Va kul att det finns ett sånt intresse för RAKU har själv hållit på ca9 år, efter konstskola, egen atelje ,kursverksamhet . Efter 2bilolyckor m whiplash som följd blir det nästan bara skapande för egen del beroende hur mkt man klarar av. Träffade Avalon på Sollentuna marknaden, så det känns jättetrevligt att träffa på henne här!!! Gillar mest att skulptera större saker, även om det blir svårhanterligt, med tänger o reducering,men SÅÅÅÅ spännande

Anmäl
2008-04-13 23:07 #35 av: evaform

Jag träffade en kvinna på en kurs som berättade att hon brukade använda sin vanliga el-ugn till att bränna raku grejorna i.När temp var nådd så öppnade hon ugnen o tog ut grejorna med tång o handskar som vanligt.jag gissar att hon la ner dem i nån tunna med sågspån och lock  på  och bar ut tunnan.

är det nån här som har provat det? kan man förstöra ugnen?

Anmäl
2008-04-13 23:32 #36 av: pluppan

#35 visst går det att göra men själv skulle jag aldrig utsätta min ugn för detta! lättare att bygga en rakuugn ute istället.

dessutom har man väl sin ugn inne eller iallfall i ett uthus eller nåt och att då hantera dessa glödheta grejer där skulle inte jag vilja göra

Anmäl
2008-04-14 14:44 #37 av: lotta2

#35 Evaform, Jag har också bränt så enstaka gånger då det varit storm ute och akut leverans av beställda grejer och halvpanik. Men det är inte att rekommendera dels kan det slita rejält på teglet att chocköppnas ( nyugnsgarantierna gäller ej sådana påhitt) och så dels riskerar man alltid att en glasyr droppar på ugnen eller på elementen vid utplockning. Men framför allt så MÅSTE man se till att strömmen till ugnen är avstängd, kontakten utdragen eller så att man har en verkligt fungerande dörrkontakt. Ingen bra kombination att stoppa in en metalltång i en elugn med påslagen el direkt...

Jag chansar aldrig utan drar alltid ut kontakten från väggen. Dessutom har jag ugnarna i en lada med 6 m till taket och flera m från väggen så inget brännbart nära heller.  och går direkt ut med tunnan med det reducerade i, men det är som sagt inte något jag gör ofta då  jag bränner hellre i den vanliga gasolugnen. Bygger man en själv så blir det billigt.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.