Annons:
Etiketterglasyrerartikel
Läst 14982 ggr
lerskapare
9/2/07, 11:44 PM

Kristallglasyrer

Hej på er "ungdomar", Skillnaden mellan Kristallglasyrer, jämfört med "vanliga" glasyrer, är som att gå på slak lina / bred gata, en mängd variabler som ska stämma i en serie av händelser. Nu har de flesta som arbetat med kristalliserande glasyrer under en rad år, fått fram några gångbara grundrecept som genom tillsatser av oxider reagerar helt olika, även jag.

Du har helt rätt Dolomit60 (dolomit används ytterst sällan i k-glasyrer) det är tusentals tester och några hundra ugnsplattor, sönderbrända ugnar och spiraler bakom de flesta "kristal.freaks" arbeten.

Börjar du med den typen av glasyrer och får fram kristaller och glasyren dessutom sitter kvar på alstret…..och du gillar vad du ser, DÅ börjar en "vimsig" tid där ingen tid finns och inga pengar saknas, du fastnar!

Det gäller att se upp alltså. Jag ska inte skrämma ngn utan dela med mig av det jag har kommit på under åren.

En SNABB ugn, gärna med för hög effekt än de normala köpeugnarna,detta för att det ska kunna gå att styra bränningen till 100%.

Inga småprover, rejäla 15 cm höga drejade rör, gärna med ett fat till fot för att kunna fånga upp glasyr som rinner. spruta inte ända ner utan kolla hur lpngt glasyren rör sig neråt, skriv upp tempökning, tid/temp.

Spruta på glasyren. Alla ämnen SKA ligga bredvid varandra, inte här och där.  Ofta så har en kristallglasyr HÖG halt av zinkoxid och MYCKET LÅG halt av kvarts, glasyren är alltså inte så brukssäker och är väldigt repkänslig.

Spruta 1,3 mm tjockt upptill på en vas och tunnare nertill, kanske 0,7 mm, fat=betydligt lättar att hantera.

Mina grundglasyrer kör jag på +200C/tim till +1050C, sedan fullt till t.ex +1270C (kan ta max 45 min och det är nu som kristallerna föds)  utjämna 1 min, sedan ner till +1090C och DEN temperaturen är STABIL för glasyren men ändå¨så pass mjuk att den kristallisation som startat kan fungera som tänkt. Kristallerna växer (förhoppningsvis) och brukar ha en tillväxt på 8-5 mm/timmes utjämning.

Vackra glasyrer javisst, men fingertoppskänslan och det estetiska glömms gärna bort i fascinationen av dessa formationer.

På en 15 cm hög vas kan 9 kristaller på 50 mm styck knappast tillföra vasen ett estetiskt värde, däremot ett tekniskt, så anpassa gärna kristaller och form för att få fram spelet mellan alster och teknisk skicklighet, DET är utmaningen.

Jag har varit med om att göra ett fat på 85 cm i diam med EN enda kristall på 17 cm, det var tekniskt skickligt men såg ut om ett stort hål i faten, inte snyggt.

Testa: Ferro 3110 (eller ngn fritta som ersätter 3110) 43gr, zinkoxid 30gr, kvarts 17gr, rutil 5gr.
Vit med guldkristaller, eller med 0,5%kob.oxid…..?

Snabb bränning: Bränn till +1275 på 1 timme från +1000C / Slö ugn bränn till +1265. Utjämning 1 tim vid +1100C, ha denna som referens för vidare arbeten. Glasyren är bra att korsblanda olika oxider i SMÅ mängder.

Lycka till och dela gärna med dig av framsteg och missar.

/Isak

Inuti ett fat är det inte nödvändigt att spruta, häll gärna och ha en svart engob på utsidan.

www.isakisaksson.se

www.alkoholterapeut.se

En testanvändare på keramiksajten.

Annons:
Ulla
9/3/07, 12:02 AM
#1

Jag tror jag väntar några år till innan jag ger mig på detta:) Det verkar krångligare än jag trodde.

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, Isak.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

koko
9/3/07, 2:38 PM
#2

Var o en blir tokig på sin teknik.
Vaserna ser härliga ut, men är man beredd på den sortens vansinne.???
Älskar det "fläskiga".

Hubert
9/3/07, 11:03 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Yes! Yes! Yes! Har alltid älskat kristaller sedan jag såg dom första gången! Jag återkommer med resultat! Här små som glimmar i botten.

april24
9/5/07, 7:37 PM
#4

Jag vet inte riktigt hur kristaller skall se ut men jag har trott att glasyren på mina vinbägare med grön glasyr överst och askglasyr på foten har varit en kristallglasyr. Den har runnit och varit mycket besvärlig så jag längtar verkligen inte efter att hålla på med den - trots att den varit mycket popurär och sålt bra.

Vad jag undrar är om det är en kristallglasyr eller inte. Köpt hos Cerama, men där står inget om att det skulle vara det.

Jag har förlorat så många saker p g a denna glasyr men de gånger den fungerat har den varit fin.

Har köpt glasyrboken av Anders Fredholm i dagarna eftersom det är väldigt intressant att läsa om glasyrer också. Det är allt en hel vetenskap och mycket tid som går åt , men roligt är det. Hur mycket jag förstår och kan lära mej är en annan sak.

Hur som helst min fråga var om nån ville titta på mina vinbägare och kan bedöma ifall det är en kristallglasyr eller ej.

Tacksam för svar

Monica

Ulla
9/8/07, 10:07 PM
#5

Bra tips att ha glasyren inuti ett fat. Då slipper man tänka på att den rinner. Dessutom är det vackert.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Rozzy
9/10/07, 12:20 PM
#6

Hej Mäster, det var trevligt att läsa artikeln. sen gick jag in på din hemsida vilka fantastiska pjäser! Imponerad av dina kristallglasyrer och allt det arbete som ligger bakom. Gillar även din japanska stil japanerna måste gilla den de med eftersom du haft utställning där nere.

Det kanske är dax att progammera ungnen nu då, ska nog prova på ett par fat, vad rekommenderar du till en grön, jag var gillade leopardglasyren är den svår?

Tråkigt att du eldade ner verkstaden vilken tragedi, att det kan bli så sackra bilder och jag hoppas du är nöjd med din nya verkstad.

Rozzy

Annons:
Dolomit60
9/11/07, 6:17 AM
#7

Tack Isak för ännu en omgång användbara råd ! (Jag ha som sagt tidigare kollat in din hemsida, och hämtat en del ideér därifrån )

Men jag måste fråga dig : hur vet man att glasyren ligger 0,7, eller 1,3 mm tjoickt ???!!!!

Det finaste mätinstrument jag har i verkstaden är lixom en tumstock……

Dolomit60
9/11/07, 8:31 AM
#8

>>>>Aprill24:

Jag tycker det är svårt att förklara hur kristaller ser ut. Dessutom ser dom lite olika ut.

Men jag kollade på dina bilder. Om du tror det är kristaller du har sett i den glasyren så håller jag det för troligt. Som glasyren ser ut på min dator, kan det mycket väl likna en lite kristallaktig rutil-aktig glasyr.

Men bränn den i ett fat (gärna av porslin) till 1260 grader Celsius. Låt den utjämna en kvart.

Gå ner till 1100, och utjämna tre timmar, och gå ner långsamt. utjämna en timme var tjugonde grad ner till 500 exempelvis.

Om glasyren kan bilda kristaller borde du inte vara i tvivel när du tar ut det. Ett flatbottnat fat är bäst, och glasyren ska ha en visstjocklek för att kristallerna ska utvecklas.

Nu dar man sig kanske för att köra en hel bränning, som dessutm är en ganska tidskrävande, omständig, och dyr bränning för EN ENDA pjäs skull.

Men om du häller i en ordentlkig omgång Rutil, och lite zink i glasyren, så BLIR DET med stor sannolikhet en (slags….) kristallglasyr. Så du kan ju alltid köra ett par krukor med den glasyren i samtidigt. kolla på nätet;hämta hem några glasyrer och bränn tillsammans med ceramaglasyren.

Att cerama inte har kallat den kristallglasyr kan ju ha flera orsaker…..

Kanske är det inte helt klart när en kristallglasyr är en kristallglasyr. Jag har läst nånstans att kristallglasyrerna kom igång ordentligt med art-nouvo/jugend-rörelsen, och att man känt till kristaller innan dess, men upfattat kristallerna som defekter… Om du kollar på Lasse Östmans glasyrer är vissa av hans kristallglasyrer närmast vad jag skulle vilja kalla "effektglasyrer" snarare än kristallglasyrer. (i a,la fall ser dom ut så på nätet.) Det hindrar ju inte att dom bildar kristaller, och att det är det som GER effekten. Jag antar att man skulle kunna bränna dessa i timmar och få "megakristaller" på dem också.

Men då blir det ju nåt helt annat…….Och så ska man jobba med dem tills dom funkar i ett helt annat sammanhang, på helt andra alster osv.

Östman har valt att använda sig av beskedligare kristaller,och fått fram nåt helt annat. Jag gillar hans glasyrer. (eller rättare sagt: är rå-impad av dem !) Han kallar det kristallglasyrer, men jag skulle int e tänkt på dem som kristallglasyrer, alla gånger om jag inte fått det påpekat. Men det ÄR kristallglasyrer. (eller ?)

Kanske är en kristallglasyr envar glasyr som kan utveckla någon slags kristaller, kanske är det en kristallglasyr först när man odlar kristallerna, eller kanske blir det det i den sekund man kallar det för kristallglasyr. (?)

Jag vet inte, och kanske är det heller inte så vansinnigt viktigt. Men det kan kanske vara en av föroklaringarna på varför cerama inte kallar glasyren "kristallglasyr", trots at det kanske är det (?)

lotta2
9/11/07, 10:52 AM
#9

Dolomit, om du vill mäta tjocklekten på en glasyr relativt exakt så ta en nål på en pinne, måla med en akrylfärg dit upp på nålen som du vill ha ditt maximala lager glasyr ex 1.5 mm, sedan när det torkat målar du över  med en annan färg dit du har nästa nivå ex på 1.0 mm. Sedan kan du forstätta  nedåt så beroende på hur många nivåer du vill ha på pinnen eller behöver, 0.7 mm. Sedan sticker du ner nålen i det glaserade  glasyrlagret och kan direkt avläsa tjockleken på glasyren. Snabbaste och enklaste varianten är ju att sticka med en nål och avläsa mot en linjal annars…

Dolomit60
9/12/07, 7:10 AM
#10

Tack för ditt svar Lotta !

Det låter lite pillrigt, men låt mig nu försöka innan jag säger för mycket !

Upp till toppen
Annons: