Medlemmar i fokus

LeWE i fokus

2007-07-29 00:54 #0 av: Ulla

LeWE är först ut i vår serie där vi fokuserar på olika medlemmar i keramiksajten. Vi hoppas att många kommer att följa efter, professionella keramiker lika väl som amatörer.

 

Välkommen hit Lena! Kul att du ville ställa upp som försökskanin i vår intervjuserie.

 

 


Hur länge har du hållit på med keramik?

Jag började med keramik på en ABFkurs i slutet på 70-talet och blev ganska snabbt "biten", skaffade en sparkdrejskiva och satt hemma i källaren o kämpade för att lära mig dreja, mina barn var då små så jag passade på när de sov, emellanåt svor jag att jag skulle aldrig mer dreja men hade svårt att låta bli ändå, det blev som en drog! Jag fick låna en liten ringugn som jag brände i i vår källare, undrar ibland efteråt över säkerheten..hm.. men det gick ju bra.

Är keramiken hobby eller jobb för dig?

-85 tog jag tjänstledigt från mitt jobb som förskollärare för att prova starta eget och sen dess har jag jobbat heltid med keramiken. Har sen -86 min verkstad och butik i Gamla Apoteket i UpplandsVäsby. Keramiken är både ett jobb och en hobby för mig och det är underbart att få jobba heltid med sitt intresse men det har även varit tufft emellanåt, dels är det ett ganska tungt jobb, fysiskt och dessutom är det ganska svårt ekonomiskt med hantverk men jag har lyckats hittills att få det att gå runt.

 I min butik i anslutning till verkstan säljer jag min keramik och en del annat hantverk, Jag lämnar även till några butiker på kommision samt har utställningar ibland, separata eller tillsammans med andra.

Förr var jag med på marknader men har inte orkat senaste åren, det är rätt tungt o slitsamt och man vet aldrig hur det ska gå. Men man vet aldrig? Kanske blir man sugen igen.

I många år har jag arbetat som cirkelledare åt ABF i keramik men numera ordnar jag egna kurser i min verkstad, kortare intensivkursen, oftast bara en kväll för att prova på. Det kan vara bra att få prova en gång innan man anmäler sig till en längre kurs

Vad är det roligaste med keramiken?

Jag tycker mycket om att göra bruksföremål som jag vet kan användas fullt ut och som samtidigt är vackra, jag tillverkar alla bruksföremål i stengods, använder en ljus stengodslera med lite schamotte. Glasyrerna blandar jag till största delen själv och har svårt att låta bli att testa nya glasyrer, det är lite jobbigt att ha för många olika glasyrer, dels tar de så mycket plats o dels försäljningsmässigt har kunderna svårt att välja!!

På sista tiden har jag börjat kavla en del, kul att testa andra tekniker. Ibland jobbar jag med förändring av drejade föremål och gör på det viset en del skulptur som frukter, frökapslar mm som jag sedan svartbränner. Det är kul att "leka" ibland, det måste man tillåta sig för det ger ny inspiration. Även att gå i skogen ger inspiration, tycker jag.

Är det någon del av arbetet som du inte gillar?

Det som nog inte alla gånger är så kul tycker jag är att hänkla men jag känner mig nöjd efteråt, brukar för den sakens skull inte dreja så många muggar åt gången utan varvar med olika saker på en dag, det är roligare att jobba då.

 Det är svårt att sälja sina egna saker kan jag tycka ibland men jag har nog lärt mig genom åren att stå för det jag gör och kunder har ju ett fritt val, jag är nog ingen bra försäljare egentligen men har funnit att det bästa är att vara sig själv, presentera det man gör på bästa sätt.

Hur ser du på framtiden?

Framtiden??? Ja, tiden går rasande fort och man är inte ung i evighet! Hoppas på att kunna fortsätta med min keramik så länge det går. Jag vill gärna lära mig mer om olika sätt att bränna, ska prova på raku nu i höst, det ska bli jättespännande.

 

Tack för intervjun! Det var trevligt att lära känna dig närmare.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2007-07-29 02:44 #1 av: Ulle

Så kul att läsa om Lena och se hennes fina grejer!

Dessutom är det uppmuntrande för en som nyss har öppnat verkstad att se att det faktiskt går att arbeta med keramiken på heltid!

Det ska bli spännande att läsa om fler medlemmar här på forumet!

//Ulle

Anmäl
2007-07-29 10:15 #2 av: Bregotta

Ja, jättekul att få veta lite mer om personerna bakom signaturerna! Bra initiativ! Tack!

Anmäl
2007-07-29 12:37 #3 av: Vanja-K

Säger också tack för ett bra initiativ!  Roligt att läsa lite om personerna bakom namnen. Samt att se hur det lyckats förena arbete eller hobby med famijelivet. Eller annat ordinarie arbete.

Anmäl
2007-07-29 15:40 #4 av: JennyKrita

Mycket bra initiativ!! Kul att läsa om personerna bakom signaturerna.

Anmäl
2007-07-29 16:13 #5 av: pluppan

jättekul läsning! gärna mer sådant!

Lena, jag tokgillar dina skålar med tillhörande pinnar, så läckra!

Anmäl
2007-07-29 16:28 #6 av: Bruzapetra

Håller med:)) Jättebra idé! O tack LeWe!

Anmäl
2007-07-29 17:02 #7 av: Ulla

#5 pluppan

Jag måste visa en annan bild där pinnskålarna är med. Tyvärr blev den inte bra när jag skulle foga in den i artikeln -  bilden blev för liten. Här kan du se litet bättre.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2007-07-29 17:25 #8 av: Hubert

Jättekul och läsa! Gillar verkligen dina sköna masker med mycket känsla i!/Louise

Anmäl
2007-07-29 17:49 #9 av: Tazen

Vilket bra initiativ Glad jättekul att läsa om alla andra här på forumet,väntar redan på nästaGlad gillar åxå dina skålar LeWEGlad

Anmäl
2007-07-29 21:29 #10 av: Petrea

Vilken trevlig ide´ser fram mot kommande intervjuer!Skrattande

Anmäl
2007-07-29 22:32 #11 av: pyromanen

Kul med verkliga historier.  Fastnade för det med att du "tog tjänstledigt från jobbet och har lyckets hålla igång helt med keramik sedan dess!"  Då är det altså möjligt!!!Glad

Anmäl
2007-07-29 22:57 #12 av: troll

Kul att få läsa och bli inspirerad. ÅÅÅ så fina saker. Har själv tagit tjänstledigt nu, men försöker dela min tid i verkstaden med trädgårdsplanering och fruktträdsbesärning (som är den andra delen av mitt företag) och det känns som om det inte blir någon keramik alls nu mitt i sommaren! Lägntar till hösten, när barnen börjar dagis och löven faller av träden....

 

Anmäl
2007-07-30 00:17 #13 av: LeWE

Jag måste få säga att jag inte har haft nån inkomst att tala om.. har ändå fått det att gå runt men skulle inte ha klarat mig ensam.. min man lönearbetar och vi har låga omkostnader. Jag tror det är svårt att klara sig enbart på hantverket, det bästa är nog om man har något annat som komplement som t ex troll: fruktbeskäring och trädgårdsanläggning..man väljer ändå vad man vill göra och får rätta mun efter matsäcken, det är ju ändå ett val man har gjort.

Anmäl
2007-07-30 13:31 #14 av: LeWE

Förresten Tack så mycket, det var roligt att få va med i en intervju, ser fram emot att få läsa om er andra sen.Glad

Anmäl
2008-08-10 14:39 #15 av: Ulla

LeWe

Artikeln fanns där den skulle, i artikelgruppen Medlemmar i fokus.

LeWe i fokus

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.