Medlemmar i fokus

Pyromanen i fokus

2007-08-08 22:29 #0 av: lotta2

Nästa person att lära känna lite bättre är Pyromanen, alias Lise Wichmann Hansen.

 • Hur länge har du hållit på med keramik?
 • Jag testade dreja första gången då jag var 14 (det är 25 år sedan) då jag hade sommarjobb hos min mammas kompisar som var keramiker på Bornholm.  Mit sommarjob gick ut på att vara i deras butik så de inte behövde avbryta arbetet i verkstan varje gång någon nyfiken turist kom in i butiken.  Har haft långa pauser i keramiken sedan dess dock, och det har fram till nu endast varit hobby.

 • Vad var det som fick dig att börja?
 • Det såg så häftigt ut när de drejade. Jag ville också.  Tyckte också att en del av deras glasyrer blev väldigt vackra och jag fick vara med och göra glasyrprover med askglasyrer.  Mina första små sneda skålar kom ur gasugnen som ädelstenar.. en kul början.

 • Är keramiken en hobby eller ett jobb för dej?
 • Keramiken har hittills varit hobby, men nu skall jag vara tjänstledig från jobbet i 10 månader før att starta eget företag.  Om jag får ihop det ekonomsikt och det känns rätt.. då ska det bli mitt job framöver.

 • Var hämtar du din inspiration ifrån?
 • Från naturen, botanik, arkeologiska fynd, böcker, reklam/tidningar, i fasters fönsterbräda.  En del dyker bara upp i huvudet utan att jag vet vart det kom ifrån.  Just nu har jag ett enormt lager av idéer jag inte haft tid att testa, det kommer till nytt hela tiden - försöker skriva och rita så jag inte glömmer bort.

 • Vad är det roligaste med keramiken?
 • Mycket är roligt!  Bränningen förstås, det händer så mycket under en saltbränning- överraskning. och att hitta på saker att göra.

 • Är det någon del av arbetet som du inte gillar?
 • Inte så förtjust i att göra små saker..  Jobbigt när det dammar...  Inte lika roligt att sätta ihop sakerna som att dreja...  men det mesta är kul eller i alla fall ok!  Gillar t.ex. att kånka lerpaket till jordkällaren... styrketräning, då känner jag mig stark (fniss).

 • Jobbar du med lergods, stengods eller porslinslera?
 • Enbart saltglaserat stengods just nu, men vill testa lite med porslin också framöver har jag tänkt. Tycker en del lergods är så vackert också.. man vet aldrig....

 • Nägra ord som beskriver dig själv.
 • Jag är en " besatthetsperson". Besattheten har haft olika teman genom livet bara: ryggsäcksresande, grönsaksodling, husrenovering, mitt agronomjob och nu min vedelade saltugn. Har "drive", när jag ger mig på nånting så brukar jag genomföra det. 

 • Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?
 • Gör det du känner för, som är din grej.

 • Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?
 • En arbetsdag i verkstan (hittills på semestern eller i helgen alltså) : Börja vid 7.00 med att knåda lera och väga klumpar och plocka och planera vad det ska bli gjort under dagen. Kaffe kl. 9.00, dreja tills jag blir hungrig typ 13.00....  ta hand om sakerna eller dreja mer...  paus med kvällsmat och ungarna med familjen typ 17.00-20.00,  en tur ut i verkstan för att packa in saker och städa.  Inget mer efter 21.00.

 • Har du några framtidsdrömmar?
 • Framtidsdrömmen just nu är att kunna försörja mig som keramiker och att detta ska vara en pusselbit i ett harmoniskt liv, där jag finns hemma när barnen kommer från skolan (inte pendla 10 mil om dan som nu) kunna springa en tur varje dag istället för att sitta i bilen...

  Tack då mycket för att vi fick lära känna dej lite närmare, Pyromanen!  Vi önskar dej lycka till under ditt "prova på år"!

  Av: lotta2

   

  Datum för publicering

  • 2007-08-08
  Anmäl
  2007-08-21 10:36 #1 av: LeWE

  Ibland önskar jag att jag haft verkstaden hemma, det verkar så skönt att lätt gå ut o jobba när man känner för det. Det kanske är nackdelar o fördelar med det? Tycker bara att det verkar så mysigt.

  Fina saker du gör, vacker glasyr (salt?). Lycka till /Lena

  Anmäl
  2007-08-21 19:00 #2 av: kinnekulle

  Vilken fin artikel, kom just hem från jobbet, idag har det varit lite tungt, så jag tänkte lägga mig en stund skulle bara kika lite snabbt på ifokus och så hittade jag det här, så nu är jag laddad igen att gå ut i verkstaden! Verkligen fina saker, bara så harmoniska. Ett stort lycka till under dina 10 månader, jag förstår att du funderar på att satsa på keramiken att sitta i bilen i 10 mil /dag är förödande för själen, tycker jag, hittar du bara bra försäljnings kanaler skall det inte vara några problem!/ ha de gott marika

  Anmäl
  2007-08-21 21:33 #3 av: Bruzapetra

  Ja, lycka till!! Verkligen bra ide att göra olika reportage. Kul att läsa lite mer om alla som man tycker man känner lite nu:)))

  Anmäl
  2007-08-22 00:14 #4 av: Vavrakeramik

  Kul att du vågar satsa på din keramik, du gör finfina saker. Att ha verkstaden hemma har mest fördelar tycker jag. Jag har 20 m att gå till jobbet- det är lagom långt. Jag byter i alla fall hus...

  Anmäl
  2007-08-22 00:51 #5 av: susanne.k.wall

  Väldigt bra reportage. Hoppas verkligen det funkar för dig med keramiken på heltid, men det tror jag säkert, så fina saker som du gör. Stort lycka till med allt! Susanne

  Anmäl
  2007-08-22 23:22 #6 av: troll

  Lycka till - det är som du skrev i min "gästbok" för några månades sen- så mycket lika så det är nästan läskigt.  Det måste gå att försörja sig på keramiken - speciellt när man gör så fina saker som du. Man får helt enkelt bestämma sig för att det ska gå!

  /Marie

  Anmäl
  2007-08-22 23:47 #7 av: Vanja-K

  Kul att läsa om dig.Tack!  Så snyggt med saltglaserat! Vackra saker att se på. Styrketräna mera! Du får gärna kånka mina lerpaket också.Orkar inte ens lyfta dem från hinken.

  Ett stort lycka till för dig! Våga för att vinna.

  Anmäl
  2007-08-23 00:54 #8 av: Bregotta

  Jättekul att läsa! Roligt att få reda på lite mer om personerna bakom inläggen! Vilken härlig verkstad och vilka fina saker du gör, Pyromanen!

  Anmäl
  2007-08-26 14:21 #9 av: pyromanen

  Tack såjättemycket för "lycka till" önskningarna. Behövs just nu :)  Har varit tjänstledig en vecka nu, och efter den första storglädje över att "äntligen nu är det dags!! yessss!!!" så kom paniken "hjälp, vad är det jag gjort, hur ska detta gå..?, mina små barn kommer att svälta"..

  Är det inte nån som kan berätta att de försörjar sig på keramiken (utan att deras man eller fru drar in 3 ggr så myckt pengar på ett vanligt jobb för att få det att gå ihop).  Min sambo är inte  karriärman med heltidsjobb utan uppfinnarjocke med halvtaskigt halvtidsjobb, så jag måste upp i att tjäna ungefär som ett halvtidsjob för att det ska funka...

  Anmäl
  2007-08-26 14:37 #10 av: Bruzapetra

  Visserligen har min man ett heltidsjobb, men är behandlingsassistent och därmed inte överbetald på nåt vis, tvärtom isåfall. Själv har nu ut 4 000 i månaden på föräldrapenning och vi klara oss så bra så:)))) Men gott mod och fixeri i händer o hjärna klarar man det mesta!!! Vidhåller fortfarande att barna mår bra av att se verkligheten i vitögat. Det finns så många saker att spara in pengar på. Våra grannar shoppade i vinter slalomutrustning för över 8000 spänn till sina barn!!! Själv pröjsade vi 100 för Klaras utrustning. Våra snodde vi av mor o far från 70 talet, hur coola ser inte vi ut i backen:)))) Ett exempel bara. Heja dig!!!! Detta klara du galant!!!! O visst fladdrar hjärtat av lycka nu!? Det är livskvalitet det.

  Mvh Petra

  Anmäl
  2007-08-26 17:59 #11 av: susanne.k.wall

  Det är klart det kommer att funka för dig. Man anpassar nog sig ganska så bra till en annan ekonomi, men vad är det som säger att du inte kommer att kunna leva förhållandevis bra på keramiken? Och du har ju tjänstledigt så om det mot förmodan inte funkar om ett år kan du väl gå tillbaka till ditt ord. jobb? Men det är klart du kommer om ett år att fortsätta som keramiker! Nu finns det ju bara en väg och den leder framåt! Mot drejskivan! och ugnen! Lycka till! Susanne

  Anmäl
  2007-08-26 18:58 #12 av: Tazen

  Kul att få läsa om dej pyromanen Glad  Lycka till,det kanske blir tufft ekonomiskt nu i början men allt brukar lösa sej på nåt sätt, jag tror att du kommer att klara det här kanon.

  Anmäl
  2007-08-26 20:28 #13 av: avalon

  Vi lever på nästan ingenting oxå, när jag inte är mammaledig som nu så jobbar jag bara lite extra när det verkligen behövs, annars försöker jag att bara hålla på med keramikern. Och mannen är en vanlig byggnadsarbetare och har fem barn sen tidigare som vi betalar underhåll till + att dom ska ju oxå ha grejer när dom är hos oss, så det blir inte mycket kvar... Men som sagt var, är man händig och kan göra mycket själv, och inte har så höga krav på att allt ska va nytt och bästa kvalitet så klarar man sig fint. Semester kan man spara till och dyrare grejer till ungarna kan man gå ihop med hela släkten och köpa i present. Vi hade nog iallafall inte varit lyckligare med mera pengar ! Så kör på du !

   

  Anmäl
  2007-08-26 21:12 #14 av: JennyKrita

  Jag hejar på dig Pyromanen! Vill man så kan man!!

  Jag är säker på att ni kommer att klara det fint, bara ni inte har så höga krav på lyx, om man nu anser att lyx innebär att kunna shoppa allt man vill. Flört 

  Anmäl
  2007-08-26 22:16 #15 av: lotta2

  Nej, Lyx är inte att handla allt man ser, lyx för mej är att göra det man vill i livet. Jag kör hellre en skruttig bil och har ingen platt tv utan en gammal vanlig en, och lägger hellre pengar på det som spelar någon roll för mej; att bo som man trivs, att ha ett lugnare liv utan större stress, att ha tid för mina barn. Men visstär det jobbigt ibland när alla kompisar i skolan åker utomlands 1-2 ggr per år, och vi just nu prioriterar renovering av huset isf resor. Jag har gått på skola och umgåtts med dom riktigt rika och har för länge sedan insett att pengar gör en inte lyckligare som människa, så jag har gjort helt andra val i livet. Och Pyromanen, för att lugna dej: jag har sett dina saker, domär snygga, det kommer att gå bra för dej. Bli inte orolig om det tar ett tag innan du känner att det flyter på. Så många keramiker som gör asfula saker och ändå lever gott på det, så det borde ju stå klart att du fixar detta, utan att barnen behöver svälta...;

  Anmäl
  2007-08-26 22:19 #16 av: Ulla

  Ojdå, vad hände med ditt inlägg Lotta? Det ser ut som om html-koden kom med. Kanske det blir likadant med det jag skriver nu?

  Sajtvärd för Keramik ifokus


  Anmäl
  2007-08-26 22:22 #17 av: Ulla

  Nej, det blev som det skulle. Jag försöker att redigera ditt inlägg så kanske det blir rätt.

  Sajtvärd för Keramik ifokus


  Anmäl
  2007-08-26 22:26 #18 av: lotta2

  Blahha, konstigt Ulla. Inte  nog med att man måste skicka om varje inlägg nu upp till 5 ggr pga deadlock felet  så måste man redigera om allt igen..Skrikandes AAAHHHH, morr...

  Anmäl
  2007-08-26 22:29 #19 av: Ulla

  Och grrr! Men nu ser det nästan rätt ut, eller hur? Undrar vad som hände.

  Sajtvärd för Keramik ifokus


  Anmäl
  2007-08-26 22:32 #20 av: JennyKrita

  # 15 Jag håller helt med dig, till fullo!

  Anmäl
  2007-08-27 09:53 #21 av: Hubert

  Jättekul att få läsa lite om var och en. Glad över att Ni vill dela med Er av eran historia.

  Anmäl
  2007-09-02 17:50 #22 av: Rozzy
  Hej
  Vilken trevlig intervjv.
  Hoppas det kommer gå bra för dig lycka till.
  Det är inte så många som jobbar med saltglasyr så det är kul att se att du tar det ett steg vidare och vågar satsa på detta. 
  jag har par fågor till  det är väldigt frätande vad krävs av en ungnför att köra med salt, behöver man reparera ofta?
  Hur kom det sig att du började med saltglasyr?
  Hur länge har du varit verksam hur länge har du haft egen verkstad?
   
   
  Lycka till du gör fina prylar
   
  Rozzy 
   
  Anmäl
  2007-09-02 18:14 #23 av: pyromanen

  tack alla snälla uppmuntrare!! Det känns redan bättre! 

  #22, För att klara av saltet bra behöver ugnens insida vara av stenar med hög aluminiumhalt.  Om ugnen är gjort av lämpligt material ska den inte behöva repareras ofta. Jag började med salt för att det vackraste kermik jag sett har varit salt- eller sodaglaserad och jag har vetat länge att "mina" grejer är salt/soda eller vedbrända.  Det händer så mycket häftigt och oförutsägbart också, med aska o.s.v.  som blir olika i varenda bränning.   Jag har haft egen verkstad i två år.  Om du med "verksam"menar haft företag så är det helt nytt, har skickat in ansökan om F-skatt denna veckan.  Om du menar hur länge jag hållit påmed keramik i någon form då är svaret istället: till och från sedan jag var 14, vilket är 25 år. Saltbränning provade jag första gången våren 2005,min egen ugn blev klar för ett drygt år sedan.  Gjorde min ottonde bränning igår!  Ugnen är på 500 liter, och även om det är litet för att vara en saltugn, så tar det sin tid att fylla den.. och desto mer pirrigt är det att gå och vänta på att kunna öppna... 48 timmar... har dock inte kunnat låta bli lysa in med en ficklampa genom gluggarna för att smygkika lite...  verkar ok.....

  Anmäl
  2007-09-10 12:57 #24 av: Rozzy
  Vad kul du har, du har leran i blodet. Tack för svaret det är så bra att det finns människor som satsar fullt ut.
   
  Och grattis till företaget nu då!
  Jag deklarerade hobbyverksamhet innan företaget så alla kvitton fanns sen en bra tid tillbaka. Har du en bra revisor så du kan få hjälp med tips nu i början? Du kan tala med honnom om saker här i starten  tex hela verksamhetens år innan kan du ta med i dina räkenskaper om du köpt in mycket, samt sälja in de saker som du köpt i åren dessförinnan från dig till firman, jag fick tillbaka väldigt mycket på skatten på det sättet! Samt att jag ansökte om förskutet räkenskapsår förenklade det hela ,men allt sånt hjälper rivisorn dig med.
   
  Lyckospark
  Rozzy 
  Anmäl
  2008-07-15 04:52 #25 av: Yvette

  Vad jag avundas människor som vågar satsa. Även om man har en man som är uppfinnarjocke och alltså ingen trygghet från det hållet helller och det var ju inte ditt första tema du gått in för heller. Visserligen, har man lyckats med ett projekt får man ju genast mer kött på benen. Jag har hunnir bli 46 år och jag blir bara fegare för varje år. Har haft en längre formsvacka och har hamnat i en sits där jag inte äns satsar för jag har blivit för rädd för att misslyckas. Har varit sådan i många år nu men känner väll att det börja släppa sakta men säkert. så vid 50-års ålder hoppas jag att jag är igång igen. Det är så kul och läsa om andra som satsar på att göra något dom mår bra av. Ger en annan lite gnista också. Skriv gärna och berätta mer hur det går. Lycka till. Yvette

  Anmäl
  2008-07-15 12:57 #26 av: giad

  Vad spännande, det kommer att gå jätte bra för dig.Du har ju så fina saker att sälja. Saltglaserat gods blir så vackert skulle själv födjupa mig i ämnet så småning om 

  Lycka till

  Anmäl
  2008-07-15 21:09 #27 av: pyromanen

  #25 och #26: tack!

  Och hur det går: Joo,det tuffar på, får mycken positiv respons och säljer en del - fast inte alls så att jag kan leva på det. Min tjänstledighet är slut och jag jobbar nu halvtid på gamla jobbet ved sidan om mitt företag. Har inset att de där första tusenlappar som man måste ha in varje månad är väldigt mycket lättare att tjäna som anställd med en hyffsad lön än genom att dreja muggar :-)  Genom att jobba halvtid så får jag in de pengar jag behöver och är fri till att göra den keramik jag vil på den andra halva tiden - utan att känna mig pressad till att jag måste producera massor av sånt som säljer.

  #25: så himla modigt satsande var det inte frågan om. Jag hade sparat ihop innan så jag skulle klara mig ett år utan lön och jag hade en tillsvidareanställning att återvända till.. (livräm och selar) inga lån eller sånt.  Men det är väldans bra att göra nåt man mår bra av! kan rekommenderas!

  Anmäl
  2008-07-17 03:25 #28 av: cresta

  #27

  Tycker i alla fall att det är himla vackra saker du gör och det är inte många som får sitt företag att gå runt på första året. Som du skriver så är det viktigaste att man hittar ett sätt som fungerar och man mår bra av! Pressen kan man vara utan./C

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.