Annons:
Etikettermedlem-ifokusartikel
Läst 8413 ggr
avalon
2007-08-08 19:32

Vävra i fokus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den tredje personen vi har fått intervjua om arbetet som keramiker är Helen Kainert, Vävra.

Om Helen Kainert "vävra"

?  Hur länge har du hållit på med keramik?

Min första kontakt med leran var då jag i högstadiet hade keramik som "fritt valt ämne" under en termin. Allt sedan dess har jag drömt om att ha egen keramikverkstad. Efter gymnasiet började jag min första kvällskurs i keramik. Det blev sammanlagt tio terminer hos olika studieförbund parallellt med jobb/universitetsutbildning. Först när jag fyllt 30 och mest fick ångest av mitt "vanliga" jobb vågade jag satsa på en keramikutbildning - det var ju det jag velat hela tiden… Valet föll på Grebbestads folkhögskola där jag sedan gick 2,5 år på keramiklinjen. Underbart, lyxigt att få ägna sig åt det man gillar på heltid. Efter att ha dröjt kvar i Grebbestad ett par år flyttade jag 2003 tillbaka till Göteborg, min hemstad. I Göteborg delade jag verkstad med en annan keramiker innan jag och min sambo 2005 köpte stället vi nu bor på, en gård längs Marstrandsvägen, 3 mil norr om Göteborg.

?  Är keramiken hobby eller jobb för dig?

Efter avslutad utbildning började jag tillverka och sälja på hobbybasis på marknader o.dyl. Sedan förra året har jag eget företag. Det funkar, men visst måste man vara envis, målinriktad och inse att det tar tid innan man är etablerad. Jag hoppas kunna ta ut en 50% lön i år.

?  Var hämtar du din inspiration ifrån?

Att folk gillar vad jag gör och köper dem! Att tänka på att mina alster finns hemma hos folk runt om i stugorna.

?  Vad är det roligaste med keramiken?

Jag älskar själva hantverket. Att dreja, beskicka och dekorera. Ibland skulptera ett mjukt hjärta, bygga en vas. Jag glömmer lätt av tid, rum samt "bekymmer", en slags meditativt tillstånd infinner sig emellanåt.

?  Är det någon del av arbetet som du inte gillar?

Hänkla och glasera!!!

?  Jobbar du med lergods, stengods eller Porslinslera?

Jag jobbar enbart med stengodslera och blandar mestadels egna glasyrer. Utgår från en grundglasyr jag gillar och tillsätter olika färjande oxider. Gör mestadels drejade bruksföremål. Jag bränner även Raku.

?  Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?

Tro på dig själv och det du gör! Gå dit hjärtat leder dig…

?  Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?

En arbetsdag kan se väldigt olika ut. Tillverka, sälja, ha kurser…

?  Har du några framtidsdrömmar

Jag lever idag i en förverkligad dröm! Fantastiskt. Har en underbar man, en son på 16 månader, egen verkstad och keramikbutik… Sen har vi planer på allt från att inreda Ladugården till större butik o mer ändamålsenlig verkstad, via trädgårdskafé till Bed & Breakfast. Och så väntar jag på att första turistbussen skall komma så att vi får bygga ut parkeringen!!!

Av: avalon

Datum för publicering

  • 2007-09-11
Annons:
Ulla
2007-09-13 00:14
#1

Vad härligt det låter: Jag lever idag i en förverkligad dröm! Fantastiskt.

Så borde alla ha det. Lycka till i fortsättningen också.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

poja
2007-09-13 01:54
#2

Vävra lever verkligen i en dröm. Har ni vägarna förbi på väg till Marstrand (bara det en dröm, en västkustpärla), så stanna till i Vävra och besök Helens keramikbod. Ni kommer garanterat att  få ert lystmäte vad det gäller keramik. Och när man har fått nog av det kan man njuta  uti solen av en Vävra glass.

Jessika
2007-09-13 11:45
#3

Härligt! En som vågat ta steget och förverkliga sina drömmar!!

All lycka till dig Helen!!

cherie
2007-09-13 17:47
#4

Jag är en till lyckligt lottad Skrattandesom har fått möjligheten att leva efter mitt hjärta som jag delar med min sambo barn hund i en underbar miljö med egen verkstad…framtidstro om att senare även dela verkstad med min man och utvecklas i silverarbeta träsnideri måla skulptera och dreja..Generad

pyromanen
2007-09-13 17:55
#5

Oj vad trevligt!!! Lycka till framöver också!! Ska titta in om jag kommer däråt någongång!

Vanja-K
2007-09-13 18:49
#6

Trevlilgt att läsa om dig. Så härligt med människor som kunnat förverkliga sina drömmar. Blir lite avundsjuk när jag ser hur ni bor.Bland de härligaste jag vet är att få vara på landsbygden.Att få bo i ett hus med skog runt omkring, kanske. Det är livet.Tänk vad man kan elda. Inga grannar på långt håll, kanske.

Lycka till! Det tar ju ett tag att arbeta upp ett företag. Men sen om det går väl så kan det ju bli större förtjänst.Så man kan köpa mer leeeeeera!!!!!!!  Vanja-K

Annons:
Vavrakeramik
2007-09-14 23:09
#7

Tack för alla kommentarer. Som sagt, här finns plats för en keramiker till. Nu sätter vi igång att inreda Ladugården, det blir sammanlagt ca 120 kvm med verkstad/butik, pentry, wc. Då blir det lyxigt.

pluppan
2007-09-14 23:11
#8

ååh vad häftigt vävra! varmt lycka till!

Rozzy
2007-09-17 21:54
#9

Trevlgt att läsa din berättelse.

Lycka till framöver!

evaz
2007-10-07 21:29
#10

Du har förverkligat det jag drömmer om. Nästa sommar kanske min egna verkstad står klar. Inte går det att leva på men jobbar man med annat och sparar till lera så känns det lyxigt ändå.

Lycka till alla ni som följer era drömmar

Upp till toppen
Annons: