Glasyrer

Att blanda sina egna glasyrer

2007-01-14 20:37 #0 av: zzaga

Här får du en nybörjarintroduktion till hur du lätt kommer igång med att blanda dina egna glasyrer.

Hur blandar man sina egna glasyrer?

För många är glasyrvärlden svår, snårig, dammig och farlig.

Och visst kan den vara jättekomplicerad att förstå sig på, men å andra sidan kan det också vara lika lätt som att blanda en pannkakssmet.

Varför blanda sina egna glasyrer när man kan köpa färdiga små påsar och slippa allt böket?

Det finns många anledningar till att det absolut är bättre att blanda själv.Du vet exakt vad som finns i glasyren och hur mycket. Om du köper så kan helt plötsligt tillverkaren gå i konkurs och då är goda råd dyra. Du har också koll på de farliga ämnena i glasyren. (Jo, även köpeglasyrer kan vara farliga att använda!)

Vad behöver man?

Du behöver bunkar att blanda i, plast med lock. 2 kg och uppåt allt beroende på hur mycket du vill blanda.

Du behöver en våg. En bra våg , det vill säga en våg som kan mäta små mängder.

Man behöver inte spendera en förmögenhet genom att köpa en trippel beam våg utan kan göra så att man köper en hushållsvåg för att mäta stora mängder med och en liten digital våg för att mäta små mängder med. Jag köpte min digitala våg på blocket för en 250:-

Du behöver en sikt, de kostar också runt en 150-200 kronor. De finns både i plast och i trä.

Jag rekommenderar starkt en i plast. Så fort du använt järnoxid och får det i träsikten går den i princip aldrig att få helt ren igen.

Du behöver recept. Hur får man tag i recept då? De brukar finnas över allt. I glasyrböcker, från keramikkompisar och på nätet. Jag tycker att "The potter's book of glaze recipes" av Emmanuel Cooper (isbn 07136-6115-1) är himla bra att ha som startbok. Från början upplevde jag det nästan som om glasyrrecept var sällsynta guldklimpar. Nu har jag så många att jag aldrig i livet kommer att hinna testa alla.

Du behöver råvaror. Så vilka ska man börja med? Det är bra att börja med att hitta ett recept på en transparent och en matt (täckande) glasyr. Tänk noga på att titta på vilken temperatur (på många sidor står det kägla istället för temp angivet) receptet är anpassat för.

Du behöver andningsskydd av något slag. Det yr och dammar som attan när man blandar.

Se till att skydda dig!!! Använd gärna handskar också. En del ämnen går igenom huden direkt. (Ja, även de som du köper i påse färdigblandade.)

Du behöver provbitar att glasera.

Man kan säga att en glasyr består av en bas och utöver det så "kryddar" man den med färg.

Färgen kan vara färgkroppar eller oxider.

När du väl har hittat en basglasyr som passar till leran du använder kan du prova att "krydda" din basblandning med olika mängder oxider eller färgkroppar. Olika färgkorppar och oxider färgar ("smakar") olika mycket. Vissa ämnen, som kolbolt, behöver väldigt liten mängd för att ge en stark blå färg.

I nästan alla recept på nätet och i böcker står redan andelen oxider som du ska tillsätta.

Dags att blanda. Mät upp alla råvaror som står i receptet. Lägg i en hink. (Ett litet varnings finger höjs här för ämnet bentonit. Bentonit är en superplastisk lera som blir som snor om det kommer vatten på en större mängd. Det är därför viktigt att röra ut bentoniten med andra torra varor innan du tillsätter vatten annars får du bruna snorklumpar i glasyren som inte gör någon nytta alls.)

Det är nu dags att tillsätta vatten. Här kan du tänka lite som att blanda gips ungefär. Häll på vatten tills det täcker.När vattnet sjunkit undan lite kan du hälla på lite till. Tillsätt inte för mycket vatten i början. Det är inte bra att hälla av vatten om du kommit i för mycket. Vissa glasyrer innehåller ämnen som löses i vattnet som man i så fall häller ut.

Låt glasyren stå till sig i nån timme eller två, gärna längre.

Det är nu dags att sikta glasyren. Varför gör man nu det? Jo, ämnen i glasyrer har olika storlekar och man vill att alla partiklar ska blanda sig väl, och så vill man vara säker på att orenheter försvinner.

Jag brukar göra så att jag siktar ner i en hink med hjälp av en styv målarpensel och sen siktar jag tillbaka ner i första hinken en gång till. Nu får du möjlighet att kolla tjockleken på glasyren. Tillsätt ev mer vatten.

Dags att provglasera. Om du bara gjort ett litet test är det bra om glasyren är lite tjockare än normalt vilket gör att det kan vara lättare att se resultatet.

Mina prover brukar vara runt en 100-200g. Om jag sedan blir nöjd med provet blandar jag ett kg.

Glaserar igen och blir jag sedan nöjd så blandar jag 4 kg eller mer.

Varför inte blanda 4 kg när man är nöjd med provet kanske du undrar. Jo... ett litet prov är ändå bara ett litet prov. Det kan lätt se bättre ut än vad det egentligen är och det är lätt att mäta fel när det är så små mängder. Sen är det ju väldigt tråkigt att behöva slänga 4 kg råvaror för att det inte blev snyggt.

Du behöver också koner eller käglor som de också kallas. Käglorna används på följande sätt: ta en klutt lera gör en boll. Tryck ner käglan i leran. Gör små hål i leran. Se till att käglan lutar lite, lite åt hållet som den ska smälta åt. Käglor, smälter vid en given temp och gör att du vet exakt vilken temperatur det är i ugnen.

Temperaturen som står på temperaturgivare och mätinstrument till ugnen stämmer nästan aldrig med den riktiga temperaturen i ugnen. Kolla med din återförsäljare så att du får rätt sort som passar för den temperatur som du tänkt bränna i.

 

Anmäl
2009-02-27 16:07 #1 av: Ulla

Jag puttar upp den här utmärkta artikeln som Sagakeramik skrev för längesedan under sitt gamla alias. Den är ständigt aktuell.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2009-02-27 20:48 #2 av: cupcake

jag fick lära mig av A.Fredholm att först hälla  vatten i hinken och sedan hälla på allt pulver. Sedan låter man det stå ett par timmar eller över natten innan man rör ihop allt. då går det mycket lättare att sikta glasyren. Fungerar jättebra.Givetvis tar man lite mindre mängd vatten än beräknat men det korrigerar man när man rör upp den.

Anmäl
2009-02-28 13:31 #3 av: lerkompis

Underbart med en sådan här artikelGlad Tänk va mkt det kan göra för en nybörjare.När jag startade för 22 år sen fanns ingenting liknande.Glasyrrecept var nästan oåtkomliga då.Minns att jag fick 8 st handskrivna recept av en go keramiker,jag blev rörd till tårar.Såå stort tyckte jag det var.Så härligt att detta hysch-hysch kring glasyrrecept nu är på väg bort.Vi vinner mest på att hjälpa varandra,eller hur?

Anmäl
2009-03-01 18:41 #4 av: poja

En gammal diskborste är suveränt när man skall sikta glasyren.

Anmäl
2009-03-01 22:39 #5 av: cupcake

Behöver knappt använda diskborsten när jag gör på det här sättet :)

Anmäl
2009-03-08 19:29 #6 av: rolnor

Handmixer är supersmidigt och eliminerar siktningCool

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2009-08-03 16:17 #7 av: Grodan77

Vad är bäst?? 60 el 80 mesh sikt till glasyren??????? till engoben???

Anmäl
2009-08-03 16:45 #8 av: rolnor

Spelar det nån större roll??

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2009-08-03 16:51 #9 av: LenaR

#7 Engober siktar jag inte. Blandar, låter stå över natten, och kör mixerstav om det ser ut att behövas.

Jag tror vi har 80 mesh till glasyrer, men man kan ju få andra spännande resultat med glesare sikt. Det kan ge ett supersnyggt grovt resultat att inte sikta alls! I rätt glasyr... Flört

Anmäl
2009-08-03 17:03 #10 av: Grodan77

Lena: ja, visst det kan bli häftigt utan siktning, men tänkte på vad  vanligast är efterssom jag ska köpa en ny sikt nu...det blir nog en 80,

Engoben måste jag sikta då jag gör den på "gammal" lera" o undviker gärna de hårstrån, tuggummi, stenar, svamprester mm mm... som hittas efter siktning.

Anmäl
2009-08-03 17:06 #11 av: LenaR

Ja, annars får du en riktigt äcklig engobe! Tyst

Flört

Anmäl
2009-08-03 18:12 #12 av: rolnor

Jag sprutar glasyrerna och då är det såklart viktigt att det inte finns några större partiklar, det brukar räcka med att köra med mixerstav i några minuter, betydligt mindre kladd och disk än med siktar...

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2011-01-22 17:37 #13 av: Ulla

Fortfarande lika aktuell som när den skrevs. Ger svar på många frågor som rör sig i huvudet på den som ger sig på att blanda egna glasyrer.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2011-09-13 20:51 #14 av: [perlennart]1

Satsa på en bättre våg zzaga om du gör 100-200 g prov och inte är säker på att det stämmer och heller inte vid 1 kg så är det något galet med vågen din, jag använder mig av 5-10 g prov normalt ibland lite större prov och som sedan blir till 1 ton eller mer.

Anmäl
2011-12-04 19:37 #15 av: monca

Jättebra att få läsa så kanske man vågar att börja att göra glasyr själv!

Anmäl
2011-12-30 20:53 #16 av: bozzie

TAck för denna underbara minikurs!

Detta gjorde att jag vågar

=)MonicaKyss

Anmäl
2012-03-22 01:57 #17 av: Marianne Kallipoliti Arvidsson

Jättebra ! Så jobbar jag också .När jag jobbade i en Grekisk verkstad under 80-talet och 90-talet så skrattade dom åt mej och mina restriktioner när det gäller dessa kemikalier som vi jobbar med.Jag har gått ut Konstindustriskolan (keramiklinjen)så vi hadde ju för den tiden full INFO.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.