Utställlningar/keramiker

Studiebesök i sköna Värmland del 2

2006-11-15 23:39 #0 av: LenaR

Nu är det bra länge sen vi var i Värmland, mina kära kollegor och jag, men här kommer iaf andra dagen på vår resa!

Och så vart det kväll och så vart det morgon, den andra dagen!

Den andra dagen började med en bilresa till Samstorp, där keramiker Steven Jones och textilare Hildegun Martinsen bor och arbetar. Eftersom vi nu är keramiker koncentrerar vi oss på maestro Jones.

Redan på håll ser man att det bor intressanta mänskor i huset för utanför står stora skulpturer. (De finns avbildade på Stevens hemsida.) Vi hade också sån tur att vi kom dan innan den årliga konstrundan, så allt var extra vackert iordningsställt.

På bilden nedanför syns det vi kom för att se, Stevens hybrid mellan anagama- och saltugn. Till vänster på bilden ser man anagamadelen, mot utgången saltdelen.

Det roligaste med den ugnen var att Steven varnar för att bygga en sån här bastard, den funkar nämligen inte så bra som man kunde hoppas: När man eldar kommer saltugnen upp i temperatur alldeles för snabbt, så den långa utjämningstid som behövs för en anagamabränning förstör alldeles effekterna från saltbränningen.

 

Här ser man in i anagamaugnen, som till skillnad från en del andra byggen är så hög så man kan gå in i den istället för att ducka och krypa in. Sparar ryggen en del och ökar bekvämligheten!

 

Steven är enormt generös med att dela med sig av sina kunskaper. Han hör verkligen inte till den hemlighetsfulla skråskolan. På bilden nedanför beskriver han hur han gjorde konstverk med Shakespeare-citat genom att spegelvända handskrivna sonetter och fragment ur sonetter i datorn och göra kopiatortryck på porslinslera.

Till vänster på bordet står hans vackra och mycket praktiska sockerkaksformar.

Steven är (tycker jag) inne på samma estetik som japanerna, han letar skönheten i det imperfekta. Det syns tydligt på hans drejtekniker, där slumpen tas till hjälp på olika sätt. Krukan till vänster är drejad i porslinslera, inklädd med kavlade bitar och drejad igen. Vi var alla djupt imponerade av hans uppfinningsrikedom när det gällde att hitta på nya drejtekniker, särskilt hans sätt att kombinera kavlat och drejat.

 

Några av Stevens vackra fat.

Och några stora krukor. Visst är skålen vackert facetterad?

Under dagen med Steven återkom han ständigt till att tala om sitt arbete som forskning, vilket var väldigt talande för hans sätt att handskas med allt - från arbetet med leran, via glasyrer och dekortekniker till ugnar. Samma experimenterande genomlyste hela processen. 

Som en sant kreativ människa låter han sig inte heller hindras av begränsningar - har man tillgång till en soptunna att bränna i, då lär man sig hur man utnyttjar soptunnan till max!

Det tror jag vi alla känner igen oss i, att det är lätt att sitta och drömma om det man inte har tillgång till! Efter ett möte med Steven lovar jag att man är inspirerad till att göra mesta möjliga av det man råkar ha till hands.

Och på det slutar jag - lycka till med att utnyttja de resurser ni har till MAX!!

// Vid pennan Lena, bakom kameran Ulla

 

Relaterade länkar


Av: lr

Datum för publicering

  • 2006-11-15
Anmäl
2006-11-16 09:58 #1 av: Bruzapetra

Åh, vad inspirerande och roligt det lät! Jag vill också åka o titta, med alla keramik kolleger som jag inte har:) Tänk vad många fascinerande keramiker vi har bara i Sverige! O vilket schabrak till ugn. När jag gick på formakademin var min största dröm att åka till La Borne i Frankrike, en hel by med tokiga keramiker som älskar allt vad salt o ved innebär. Där skulle jag stanna i ett par år o bara insupa alla kunskaper. Nu blev det man o barn i stället, men om några år, när barna är större, då jäklar kommer jag!

Anmäl
2006-11-16 20:48 #2 av: kinnekulle

Tack snälla du för en jättebra reseberättelse, man blir ju bara hur sugen som hällst att åka dit!!! När va Ni där och vilket datum är konstrundan! Jag läste tidigare inlägg, där är det någon som skriver att denna sajten e beroende framkallande, och jag kan bara hålla med, här går jag på skolan(formakademin i Lidköping) börjar kl 8.10 är sällan hemma före 18-19 på kvällen och vad gör man efter någon timme?, jo på med datorn och in på Keramik i fokus, skall bara kolla lite....Stora Kramar till alla som skriver inlägg, det e sååå inspirerande

Marika

Anmäl
2006-11-16 20:53 #3 av: Ulla

Vi var där i våras. Jag har för mig att det var helgen före pingst.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.