Forma och dekorera

Om att tumma

2006-04-29 21:41 #0 av: LenaR

Tumning måste vara den äldsta tekniken för att forma lera, tätt följt av ringling. Det är väldigt fascinerande att titta på urgamla föremål och se att vi är precis likadana nu som då - en del krukor är slarvigt gjorda och fyller sin funktion, inte mer, andra är omsorgsfullt arbetade. En del är dekorerade, andra låter formen tala för sig själv. En del är uttrycksfulla, andra strikta.

 

På ett museum en gång såg jag en kruka från en arkeologisk utgrävning. Tittade man noga såg man fingeravtrycken från en människa som levt för flera tusen år sedan.

 

Nåväl, det här är ett sätt att tumma en skål: Börja från en rund lerklump. Vrid runt den i handen medan du tummar ner till botten, fortsätt att vrida medan du vidgar botten till den diameter och den form du vill ha.

 

 

 

Sedan är det dags att tumma upp väggarna. Det viktigaste i början är att hålla koll på formen och tjockleken - ytan tar man senare, när leran torkat så pass att den håller formen bättre. Se också upp med att väggarna oftast vill ut av sig själva. (Det problemet har man också i ringling och drejning.)

 

 

Öppnar sig formen för mycket får man välja mellan att göra något helt annat än man tänkt sig (och försöka igen med ny lera), eller att skära kilar ur väggen och arbeta ihop så den blir smalare igen, eller, om den inte öppnat sig så mycket, vänta tills krukan är läderhård för att sedan klappa in väggen med lämpligt träverktyg.

 

 

Man har sällan problem med att man inte får ut en öppen form, men det kan man få om man tunnar ut väggarna för mycket. Då får man helt enkelt sätta i kilar istället. Tummar man vidare på för tunna väggar spricker leran förr eller senare. (Om man inte har väldig fingertoppskänsla!)

 

När leran är nästan läderhård är det är dags att jämna till ytan. Då arbetar man lämpligast med antingen rivjärn eller sken. Hur man använder rivjärnet är förhoppingsvis självförklarande. Sken av olika slag kan man använda för att dra upp och jämna till leran. Var noga med kanten på krukan, så formen ser avslutad ut! Det lönar sig sällan att försöka få kanten jämhög och rak, det brukar inte stämma med formen i övrigt. (På samma sätt väljer man inte gärna en helt jämn glasyr till tummat/ringlat - ofta blir dessa krukor rökbrända, och vill man glasera "som vanligt" väljer man med fördel en glasyr med färgskiftningar eller andra effekter.) Sedan är det dags att bestämma om man ska dekorera sin kruka, glätta den, eller låta den vara färdig för bränning.

 

Bilden nedan:

Krukorna är tummade och därefter brända i lågsaltbränning. De är gjorda av Helle Danielsson.

 

 

Lycka till!!

Vid pennan Lena, bakom kameran Ulla


Anmäl
2014-01-10 09:50 #1 av: Ulla

De flesta tänker nog på drejning när man talar om keramik. Åtminstone gäller det brukskeramiken. Jag undrar hur många här som hellre använder sig av andra tekniker, t ex tumning som den här artikeln handlar om. Det skulle vara kul att se litet bilder.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2014-01-10 11:51 #2 av: Leramani

Jag tummar allting,  mest pga att när jag upptäckte lera,  var jag rörelsehindrad i höftlederna och kunde inte sitta vid en drejskiva. Så jag hittade en egen teknik med tumning och klappning. Men jag klappar direkt,  jag väntar inte till det blir lädertorrt. Nu kan jag sitta vid en drejskiva,  men behöver inte lära mig att dreja,  jag kan göra det jag vill ändå.


Anmäl
2014-01-10 12:25 #3 av: sommar10

En trevlig lek är att göra en " blindskål". Först fås en bindel för ögonen och sedan en lerklump i händerna. Sedan ger ledaren kontinuerligt en lektion i tummning. Det är förvånansvärt vad folk som aldrig har tagit i en lerklump kan åstadkomma utan att se.

Anmäl
2014-01-10 14:42 #4 av: spunkt

#3 en jättebra övning.

Borde testa med mina elever. Låter som en jättebra övning för att lära sig att känna efter vad man har i händerna. Nått som inte är en självklarhet bland barn och ungdomar idag.

Själv har jag aldrig lyckats lära mig att dreja, utan handbygger allt jag gör. Både tummar och använder alla möjliga andra tekniker.

Anmäl
2014-01-10 16:49 #5 av: lenaol

Hej Alla 

Här kommer ett äpple som jag tummat på min första Raku kurs.

Använder mig gärna av kavling för jag tycker det är kul att göra andra former än runda.

Sedan är jag inte så bra på drejning än.....


Anmäl
2014-01-11 20:18 #6 av: Ulla

Jag kollade om jag har foton på egna saker som är enbart tummade, men upptäckte att det mesta är ringlat eller både och. Den enda bild jag hittade var en rakublomma. Den kanske inte platsar här riktigt.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.