Hembränt

En rakuhelg på landet

2005-10-29 15:58 #0 av: Ulla

Mina keramikvänner och jag har träffats en helg i slutet av april för att bränna rakukeramik ute hos mig på landet. Ibland kommer jag ihåg att ta några fotografier, och med hjälp av dem har jag gjort en liten sammanfattning av bränningen.

1. Vi plockar fram alla våra saker. Dessa har vi redan  skröjbränt i en vanlig keramikugn. De är gjorda i en lera som innehåller chamotte för att klara den omilda behandling som de snart ska utsättas för.

Det här är Susann som sätter maskeringstape på en vas innan hon glaserar den.

 

2. Den hembyggda ugnen är satt för den första bränningen. Det enda som återstår är att lägga på locket och tända gasolen. Första ugnen brukar ta längst tid (ca 60 min) eftersom allt i ugnen måste värmas upp från utomhus-temperatur.

 

3. Temperaturen i ugnen har nu gått upp till ungefär 1000 grader. En titt ner i ugnen visar att glasyren har smält ut att och det är dags att lyfta upp sakerna. De är rödglödgande heta och man måste använda tång för att ta dem.

 

4. Anna har förberett tunnan som de heta föremålen ska läggas ner i. I handen håller hon en skål fylld med sågspån som hon häller över innan locket läggs på.

Sågspånet börjar brinna  av hettan. Den oglaserade leran och krackeleringarna i glasyren färgas svarta, och eftersom vi har strypt syretillförseln kommer syret inte att räcka till utan tas från glasyren. Man får en reduktion och det är den som ger de speciella effekter som förknippas med modern raku.

5. Efter ett tag plockar vi upp föremålen ur tunnan och lägger dem i en balja med vatten. Vi skrubbar dem rena med stålull för att få bort sotet, och så är det bara att beundra resultatet.

6. Medan rakubrännigen pågår förbereder Helle lunchen i min finska utomhuswok. Det blir wokade grönsaker i pitabröd och grillspett med fläskfilé. Det ska ju vara både gott, enkelt att laga och lätt att äta här ute vid ugnen.

Under en paus har vi tid att äta.

 

Mums, det här smakar verkligen gott! Dessutom tittar solen fram just när vi ska börja äta. Det kan bara inte bli bättre än så här.

Det har varit en spännande helg. Vi bokar redan nu nästa "rakufest" till hösten.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2005-11-10 07:48 #1 av: Anne

Oj, vad spännande det låter! :)

Anmäl
2006-01-31 19:59 #2 av: frykis

Raku är livet!!!!

Anmäl
2006-03-11 14:49 #3 av: LenaR

Jo det är tur för oss med pyromantendenser att man kan grilla keramik över öppen eld ibland!

Anmäl
2006-11-27 00:21 #4 av: Tale

Det ser så gøy ut! med ild,varme,røyk,natur,mat -og spànnende keramikprojekt. Har en stue på landet selv,og drømmer om å ta med mine keramikvenner dit och brenne raku. Det var en sterkt medvirkende årsak til at vi kjøpte den.Skal senere spørre på forumet hvordan jeg skal gjøre det med ovn,kommer tilbake til det... Gleder meg til resten av mitt keramikerliv.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.