Glasyrer

Engobevariation

2006-01-05 20:12 #0 av: LenaR

Hur man blir lycklig tillsammans med sin elugn Kapitel 2: engobe+glasyr (eller tvärtom!)

I det här kapitlet tänkte jag skippa avdelningen 'Hur man dekorerar med engobe', för i vilken keramikbok som helst kan man läsa sig till olika sätt att måla, doppa, hälla, göra relief med bollspruta, använda sgraffitotekniker, lägga på engobe och kavla in, ringla upp engobe på gipsskiva och använda som dekor, und so weiter, und so weiter. Det jag tänker ägna mig åt är engobers påverkan på glasyrer.

 

Det enklaste sättet att variera sina glasyrers utseende är att arbeta med en färgad lera (gul-, röd- eller svartbrännande spelar ingen roll), + vit engobe, + vilken glasyr som helst.

På bilderna bredvid och nedanför ser man hur en rosa och en blågrön glasyr ser ut på porslin och på porslinsengoberad mörk skärv. De engoberade ytorna blir betydligt mer skiftande. Tydligast syns det när man jämför skålen med de engoberade muggarna. (Man får liknande resultat när man arbetar med infärgade engober, dvs man får fler skiftningar förutom att glasyrens färg påverkas.)

 

 

 

 

 

 

Tips 2: reaktiv engobe. En reaktiv engobe kan man enklast beskriva som en glasyr med så högt lerinnehåll så att man kan glasera läderhårda krukor. (Gränsen mellan keramik & glas är som ni säkert vet flytande. Ett bra exempel är väl lergodslera som vid en bränntemperatur blir till keramik och vid en annan till glas - vilket gör den till en bra reaktiv engobe i stengodstemperatur!)

Efter skröj ser den reaktiva engoben fortfarande ut som en engobe och beter sig som en - dvs man kan lägga en glasyr över precis som vanligt. När krukan högbränns smälter både engobe & glasyr ut och reagerar med varann på olika sätt, därav namnet reaktiv.

Samma gula glasyr på alla flaskor, men på 5 av dem dessutom en reaktiv engobe

Bifogar recept på reaktiv engobe här och här. Man kan göra fler genom att blanda lera i någon glasyr och se vad som händer!

 

 

Och nu till det roligaste: engobe på glasyr... Som ni ser på bilderna kan man få vildsinta effekter genom att lägga en engobe på en glasyr. Det är inte alla engober som samarbetar om så naturvidriga påhitt, man får prova sig fram. Men man kan göra på två sätt: antingen lägger man på glasyr och engobe samtidigt på en skröjad kruka, eller så lägger man engoben på en kruka som redan är glaserad och bränd. Man får mindre konstiga effekter med den första metoden, så är t ex den gula  "vattkoppsflaskan" gjord. De gröna flaskorna nedanför, där det blåsat iväg ordentligt, är ombrända med engobe. Som ni ser kan blåsorna spricka och flaga av, så man får tänka på hur godset ska användas.

Gröna flaskor

 

flaska

Det var allt för denna gången! Har ni gjort fler roliga engobeexperiment? Berätta genast vad ni gjorde och hur!

Anmäl
2006-02-25 18:59 #1 av: EvaRittsel

EN HÄRLIG BESKRIVNING AV HUR MAN KAN ARBETA OKONVENTIONELLT.

Jag gillar den här typen av handfasta råd och erfarenheter som man delar med sig till oss andra. Vi tackar och bugar . Och jag ska så fort jag kan testa och pröva.

Eva Rittsel

Anmäl
2006-03-05 23:19 #2 av: LenaR

Skrattande

Tala gärna om hur det går sen Eva, jag är lika nyfiken på att se vad andra gör!

mvh /Lena

Anmäl
2006-10-02 13:23 #3 av: monica.k

Jag har hört att man kan använda porslinsengobe till stengodsföremål, detta för att få fram en klarare färg. Är det någon som testst detta?

Anmäl
2006-12-03 22:43 #4 av: Ansan

Tack! vilken otroligt rolig insädare jag vill bara rusa iväg och prova..

Anmäl
2007-02-04 19:19 #5 av: lerskapare

#3 Ja, det går! ´Funkar bäst på vit stengodslera om det är porslinslystern man är ute efter, för man måste lägga engoben väldigt tjockt om inte skärvens färg ska lysa igenom.

#4 Kul!

//Lena

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.