Annons:
Etiketterformadekoreraartikel
Läst 15775 ggr
Ulla
11/14/05, 12:49 AM

I stället för glasyr

Den finns andra sätt att dekorera keramik än genom glasering. Att först glätta föremålet och sedan rökbränna det är ett.

Det har hänt mig många gånger att jag lagt ner en massa arbete på ett föremål som sedan blivit helt misslyckat i glasyrbränningen. Det känns verkligen inte kul, men man måste inte glasera allting, det finns andra sätt.

Man kan t ex polera den läderhårda leran så att den blir nästan spegelblank. Det gör man med hjälp av ett lent föremål som baksidan av en sked eller en slipad sten. När jag glättar ett föremål brukar jag gå över det två gånger och den andra gången gnida vinkelrätt mot första varvet.

Jag har också prövat att polera helt torr lera med lyckat resultat. Då gjorde jag så att jag först smorde in föremålet med litet olja. Därefter fuktade jag en bit i taget med hjälp av en trasa och polerade sedan. Det var litet bökigare, men tvunget eftersom krukan hade hunnit torka när jag skulle ta mig an den.

Om man bränner leran högre än ca 930 grader så försvinner en del av det blanka, men ytan kommer fortfarande  att vara len.

Man kan se skillnaden mellan föremål som är brända i olika temperaturer när man jämför dessa två krukor som jag gjorde samtidigt i samma lera men skröjbrände vid olika tillfällen. Krukorna är sedan rökbrända i ett oljefat.

För att förstärka den blanka ytan kan man polera den med t ex bivax eller något annat polermedel.

De repor som man ser på den blankare krukan kommer sig av att leran innehåller fin chamotte. Om man lägger på ett lager av engobe kan man undvika sådana repor. Jag lade upp bilderna för att de så bra visar vilken betydelse skröjtemperaturen har.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
Maja-LenaH
11/25/05, 5:28 PM
#1

KUL! Vilken skillnad

Maja

LenaR
12/14/05, 12:12 PM
#2

Glättad & rökbränd keramik är bland det vackraste jag vet… Men själv har jag problem för att jag får "randig" glättning: stenen/skeden sätter spår som jag inte blir av med när jag tar i så det blir glättat. Och lättar jag på trycket blir det överhuvudtaget ingen glättning. Tips, Ulla? Någon?

Tack annars för en fin artikel, Ulla!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

LenaR
3/11/06, 2:55 PM
#3

Nu svarar jag på min egen fråga:

Jo, Lena, det finns faktiskt en genväg, och den heter Terra sigillata. Terra sigillata är en engobe som görs på lerans allra finaste partiklar, och om man engoberar med den kan man i bästa fall få till en glättad yta. Annars tar man bara en trasa och putsar upp glansen lite. Hur smidigt som helst!

Lycka till!!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

LeWE
4/24/06, 12:57 AM
#4

Tunna plastpåsar, såna som man brukar köpa frukt i, de är bra att glätta med men man får börja med skeden.

Ulla
4/25/06, 2:45 AM
#5

Det var nytt. för mig. Det måste jag pröva nästa gång jag glättar.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

[avly]
5/30/11, 10:45 PM
#6

Oj så vackra! Vad betyder det att krukorna är rökbrända? Hur har du gjort för att få fram den vackra sidenmatta färgen på vänstra krukan?

Annons:
Ulla
5/30/11, 11:09 PM
#7

Jag har glättat (polerat) krukorna med baksidan av en sked, det är det som tagit fram den blanka ytan. Om du läser texten så finns där en kort beskrivning på hur man gör.

Den flammiga ytan kommer av att krukorna sedan bränts i en tunna tillsammans med ved och annat brännbart.

Det här var för flera år sedan, och egentligen ett resultat av en misslyckad svartbränning. Hur den gick till kan du läsa om här.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Wabisabi
5/30/11, 11:18 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

#6 Om du söker på rökbränt med salt och koppar så finns där en jättebra artikel som LenaR har skrivit.

Gjorde själv min första bränning på det här sättet för några veckor sedan och det är absolut inte den sista! Även om det blir en hel del som man inte är nöjd med så finns där förhoppningsvis någon som väger upp det helaGlad

Godsagare
6/1/11, 12:01 PM
#9

Jag vill minnas att när jag glättade mina urnor så använde jag mig en chuck och skumgummi som jag klädde med tyg som passade så pass att det inte veckades.

Sen använde jag mig av såna där prydnatsstenar man kan köpa i blomsteraffärer. De har lite olika form som man kan utnyttja samt att de är otroligt lena.

Jag använde sked första gången men den gav ifrån sig nåt ämne som gjorde fula mörka streck efter varje drag. Ville jag inte ha.

Terra har jag aldrig testat även om jag faktiskt köpte nåt ämne på Seemann för att få till eget. Men, det ligger väl i nån låda nånstans i verkstan…

Som så många andra idéer.

Ulla
6/1/11, 12:05 PM
#10

Jag gjorde Terra sigillata enligt ett recept som finns här på iFokus. De senaste gångerna jag glättat keramik har jag haft på terran och därefter polerat med en plastpåse. Det ligger några skröjade ägg ute i min lilla verkstad. De är inte klara men ser härliga ut redan nu eftersom de är så lena. Ska se om jag kan ta en bild nästa gång jag går dit.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Upp till toppen
Annons: