Annons:
Etiketterartikelmedlemmar
Läst 19936 ggr
Ulla
9/12/15, 8:40 PM

Solhem i fokus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Så var det då dags att möta Solhem, vår senaste Medlem i Fokus. Tack Sara för att du ställer upp och låter oss få lära känna dig litet bättre. Det var jätteintressant att läsa om dig och ditt liv som keramiker.

1. Hur länge har du hållit på med keramik?
Jag har hållit på med keramik i nästan 35 år, först kvällskurser på studieförbund och sedan början av 2000-talet i min egen verkstad.

2. Vad var det som fick dig att börja?
Hela livet har jag hållit på med något ”handarbete”, sytt, stickat, virkat, byggt, målat, tecknat… men en gång såg jag en krukmakare som drejade och fastnade för det. DET ska jag kunna – ordentligt! Det såg så fantastiskt ut när föremålet bara ”kom upp”. Och så blev det, jobbar alltjämt med tekniken.

3. Några ord som beskriver dig själv.
Glad för det mesta, nyfiken, gör lite som jag vill, numera lantis från att varit ”söderbo”, lite otålig kanske.

4. Är keramiken hobby eller jobb för dig?
Numera är keramiken mitt jobb. Snart har det gått ett år sen jag slutade arbeta som systemförvaltare på Folkuniversitetet. Det är en känsla som är lite overklig, en dröm som flytten till landet gjort möjlig.

5. Var håller du till? Egen verkstad eller annat?
Jag bor i en gammal skola i Almunge-Söderby och har min verkstad i skolsalen. Så det är inte långt till jobbet.

6. Är du med i något kollektiv?
Jag är inte med i något kollektiv men det vore trevligt.

7. Var får du din inspiration ifrån?
Böcker, tidningar, nätet, naturen, resor och säkert andra källor också. Det är en riktig kick att gå en kurs eller vara med på iFokus keramiksymposium, t ex. Anja Notinis bok Krukmakare är en bra inspirationskälla.

8. Vilka är dina förebilder?
Vet inte om jag har några direkta förebilder. De är många keramiker som är fantastiska, jag gillar det som är rustikt, Herta Hillfon t ex. Sen finns ju andra förebilder som t ex Nelson Mandela och de som är mindre kända.

9. Vad är det roligaste med keramiken?
Det roligaste är nog när jag gjort något som jag inte gjort förut och det blir bra. Oavsett om det är vid drejskivan eller kavelbordet. Att dreja kannor är kul.
Jag går verkligen igång på oväntade effekter i det jag gör, som en skarv mellan glasyr och oglaserat, fläckar som är oväntade, en krackelering i en rakubränd sak kan vara helt fantastisk.

10. Något du "brinner" för?
Som ”gammal” folkbildare så tycker jag det är viktigt att kunskapen om hantverket lever vidare och utvecklas. Mitt bidrag till det är mina kurser.

11. Är det någon del av arbetet som du inte gillar?
Städning.

12. Jobbar du med lergods, stengods eller Porslinslera?
Det blir mest stengods men har blivit mer o mer lergods. Det lever på ett annat sätt. Jag arbetar gärna med porslin också, men inte så ofta.

13. Vilka bränningsmetoder använder du.
I verkstaden har jag en elugn och i trädgården en enkel rakutunna. Planer finns på en byggd rakuugn.

14. Vad intresserar dig mest i arbetet?
En bra form är viktig. Men dekor kommer mer o mer och med det även glasyrer. Tidigare var jag väldigt försiktig med dekor men nu har jag exploderat. Känns bra.

15. Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?
Ge dig hän! Prova, testa och känn, så kan ”finteknik” komma senare, för det behövs också.

16. Ett starkt minne
När det gäller keramik så är det nog när min dotter o jag lyfte ur min första ugn ur bakluckan på bilen och installerade och satte igång den. Då kändes bra och stort.

17. Hur kan en arbetsdag i verkstaden se ut?
Eftersom jag inte har någon som väntar på mig så startar dagen ganska sent och slutar ganska sent också ibland. Jag försöker göra olika saker och brukar börja på ”kontoret”. Sen ser jag efter om något måste beskickas eller efterbearbetas på nåt sätt. Sen drejar jag ett tag – allt beror ju på vad jag håller på med. Om jag ska glasera, gör jag det under en dag så att jag kan städa undan efter det. Ibland kommer någon in i verkstan för att prata eller köpa något. Jag har en ”verkstadsbutik”. Radion står på, P1. Ibland blir det väldans allvarligt med P1 och då kan hända att Spotify går på – gärna hårdrock. Jag är ganska disciplinerad och arbetar varje dag, jag gillar att vara i verkstan även om jag inte ”producerar” – man måste ju tänka också.

18. Hur gör du för att utvecklas?
Kurser av olika slag är bra för utvecklingen, liksom att träffa andra hantverkare eller andra människor helt enkelt. Att ha ett speciellt mål kan vara bra, t ex en utställning eller en beställning som är lite klurig. Att diskutera en beställning med beställaren kan vara utvecklande, man tänker på olika sätt och får lov att tänka till hur man kan lösa en speciell sak.

19. Vad har du för planer för framtiden?
Ojoj. Planen är att sälja mer. Jag måste bli mycket bättre på det och det är jättesvårt.
Min verkstad behöver ses över, behöver vatten och bättre belysning. Och kanske lite mer synbar ordning.

20. Framtidsdrömmar?
Drömmen har gått i uppfyllelse! Men visst finns det drömmar kvar - kombinera verkstad med ett galleri, stora offentliga beställningar, bygga en vedeldad ugn, och en hel del annat. Och att ryggen håller.

http://solhemskrukmakeri.se

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

  • Redigerat 9/26/20, 6:43 PM av Ulla
Annons:
Ulla
9/13/15, 6:51 PM
#1

Du verkar vara både disciplinerad och målinriktad, och det känns som bra egenskaper om man vill komma någonvart. Jag var inne och tittade på din hemsida som är väl värd ett besök.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Solhem
9/14/15, 7:01 PM
#2

Tack Ulla! 

Hoppas att jag är så målinriktad o disciplinerad som det kanske verkar. Det är svårt att se när jag ser det från "insidan".

stefanandersson
9/14/15, 8:33 PM
#3

Roligt Solhem! Jag hoppas det blir ett strålande år för dig!👍🤑😃

MaudSkobyKrukmakeri
9/27/15, 3:24 PM
#4

Jättekul att se och läsa! Blir allt sugen att hälsa på dig, vi har ju inte så långt emellan oss. Lycka till i fortsättningen!

Maud Andersson
www.skobykrukmakeri.se

Solhem
9/28/15, 11:10 AM
#5

Tack så mycket för alla hejarop. Maud, gört!

Upp till toppen
Annons: