Efter en tids uppehåll är det äntligen dags att lära känna ytterligare en av våra medlemmar, nämligenTerrakotta. Tack Elisabeth Billander för att du ville ställa upp och svara på våra frågor.
Hur länge har du hållit på med keramik?
Första gången jag gick en keramikkurs var jag 16 år, men fastnade väl inte direkt för det där och då. När jag var 20 började jag arbeta i en inredningsbutik och då började jag drömma om att tillverka vackra saker som folk skulle vilja köpa. Så det blir i drygt 20 år. Varav de senaste 10 varit på heltid.
Vad var det som fick dig att börja?
Jag har alltid varit rätt rastlös och nyfiken på att lära mig nya saker. Att göra något med händerna var tidigt något som tillfredställde min längtan på något jag då inte kunde sätta ord på.
Några ord som beskriver dig själv?
Rastlös, målinriktad, positiv och glad.

Är keramiken en hobby eller ett jobb för dig?
Ett jobb.
Var håller du till? Egen verkstad eller annat?
Egen verkstad. Platsen har varierat med åren. Nu finns jag i Spinneriet i Lindome, utanför Göteborg.
Är du med i något kollektiv?
Jag är medlem i KKV Göteborg (konstnärernas kollektivverkstad) och på Konsthantverkarna i Stockholm.

Var får du din inspiration ifrån?
Mest genom att arbeta med händerna. Men också från skräp, avlagda eller bortkastade saker. Och genom reflektion. Det jag kallar mellanrummen.
Vilka är dina förebilder?
En gammal favorit är Anders Ruhwald, rent keramiskt. Jessica Stockholder, och starka kvinnor genom tiderna. Människor som går mot strömmen.

Vad är det roligaste med keramiken?
Att den går att forma till i stort sett vad som helst. Att den finns i så många olika saker i vår vardag och dess beståndsdelar finns i så många olika produkter som vi vanligtvis inte tänker på.
Något du ”brinner” för?
Kreativiteten och processen. Det gäller oavsett material. Människan skall tro på sin egen förmåga och att det inte finns rätt eller fel i konstnärligt/kreativt skapande.
Är det någon del av arbetet du inte gillar?
Att producera. Det ligger inte för mig.

Jobbar du med lergods, stengods eller porslinslera?
Jag arbetar med alla lertyper och alla olika konsistenser inom keramiken. Varje lera lämpar sig för olika typer av uttryck.
Vilka bränningsmetoder använder du?
Oxidationsbränningar. Mer sällan reduktion. Ibland ingen alls.
Vad intresserar dig mest i arbetet – form, glasyr, dekor…
Form i relation till rumslighet.

Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?
Att inte vara ängslig för att göra fel. Learning by doing. Det enda man skall vara noga med är att bränna den leran man har använt inom dess brännintervall. Fundera kring vilket uttryck man vill ha och välja teknik därefter. Starta med den tekniken.
Ett starkt minne
Efter kanske tre ansökningar till HDK utan att komma in förlikade jag mig tillslut med att knyta ihop säcken genom att utbilda mig till bildlärare. Också detta på HDK visade det sig. När jag första dagen klev in i byggnaden, tog jag tag i ledstången i den stora entrétrappan och vet att jag sa till mig själv ”Nu lämnar inte jag det här huset”. Två år senare kom jag in på keramik-konst och hoppade av mitt sista år på lärare utbildningen.

Hur kan en arbetsdag i verkstad se ut
Jag börjar alltid med att plasta av mina saker, känna på dem och sen sätta på kaffe. Dricker kaffe i tystnad, tittar på det jag har framför mig, kanske skriver av mig i min loggbok och sen börjar jag. Jobbar intensivt och väldigt intuitivt. Plastar in och går hem.
Jag städar nästan aldrig mitt i en arbetsprocess. Om jag måste sker det alltid på morgonen efter. Som en ställtid innan jag börjar.
Hur gör du för att utvecklas
Inspiration kommer nästan aldrig från att titta på keramik, men genom att se andra konstformer och genom att lyssna på konstnärssamtal eller resa och få intryck från annat får jag ideer som jag sen provar i ateljén . Jag går ibland kurser. Senast var en screentryckskurs. Men det kan också vara genom undervisning.

Vad har du för planer för framtiden
Just nu är jag i uppstarten av MUD market som jag startat med en kollega. Vi säljer keramik och skulpturmaterial till keramiker, skolor och studieförbund. Det ligger i fokus ett tag till. Efter sommaren ser jag framemot att gå in i ateljén under en mer sammanhängande period och jobba fram något nytt.
Framtidsdrömmar
Det ligger rätt högt på listan att ställa ut utanför Sverige. Helst USA.
Och att MUD market blir etablerat i branschen som både försäljning men också av inspiration och sprider keramik på ett något nytt och intressant sätt.
