Etikettermaterialråvarorleror
Läst 1721 ggr
izork
2019-08-30, 17:32

Nybörjarfrågor - blomsterlera?

Hej!

Är ny på keramik (har precis påbörjat en kvällskurs) och är sugen på att testa lite hemma mellan kurstillfällen.  Har därför impulsköpt 2kg lera på panduro. Leran marknadsförs som "Blomsterlera" alternativt "dekorationslera", och på innehållsförteckningen står det ren blålera, 25% vatten. Det är en dansk tillverkare. Någon som vet vad det är för typ av lera? Kan den brännas i ugn sedan? 

Kommer inte att dreja med den, men hoppas väl få till någon liten vas/kruka eller något, och då vore det ju trist om det aldrig går att bränna den/få den vattenfast.

Bonusfråga: Om någon har tips på hur man går tillväga eller var man kan vända sig för att hitta ställen där man kan hysa in sig för att t.ex. få tillgång till verkstad, glasyrer, ugn osv som gör det möjligt för en keramikintresserad som bor i liten lägenhet att utveckla sitt keramikintresse skulle dessa tas tacksamt emot!

Bosse Cebex Gbg
2019-08-30, 18:06
#1

Om det står "ren blålera" på paketet är det säkert just det…..   Och då kan den brännas upp till max ca 1030-1040°C,  och jag gissar att den då blir gulaktig till färgen.   Men leran är troligen inte rensad från främmande partiklar,  så om det dyker upp någon större sten eller annat "skräp",  får du plocka bort det…..

izork
2019-08-30, 22:21
#2

Tusen tack för svaret! Det verkar vara en dansk (eller norsk) producent, och det står "rent naturmaterial" på paketet, men på ingredienslistan står bara blålera och vatten så antar att det är så. Återigen - tack för svaret, ska bli spännande att testa sig fram :)

rolnor
2019-08-30, 22:37
#3

Finns enkla metoder bränna som kan vara kul prova om du inte har ugn; https://www.google.se/search?hl=sv&&q=Svartbränning%20site:keramik.ifokus.se

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.
Ulla
2019-08-30, 22:53
#4

Om du startar en ny diskussion här på  iFokus och där ställer din bonusfråga, så kanske någon kan tipsa dig om vart du kan vända dig. Men då är det en bra idé att tala om i vilden del av Sverige du håller till.

Lycka till med ditt keramikande! Du har verkligen många trevliga stunder framför dig.

Sajtvärd för Keramik ifokus _ _
Upp till toppen