Material - leror mm

Torkad lera

2006-03-08 12:24 #0 av: Ulla

Förra sommaren köpte jag några paket lera som blivit liggande oöppnade sedan dess. När jag nu tog fram ett av dem så var leran väldigt torr. (Inte helt) Jag upptäckte att plasten runt leran var av dålig kvlitet och hade flera småhål som blivit i hanteringen.

Vilket är bästa sättet att få leran användbar igen? Lägga hela klumpen i vatten ett tag, linda in den i fuktiga handdukar eller låta den torka helt först och sedan blöta upp den?

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2006-03-08 13:24 #1 av: zzaga

Jag brukar sticka hål långt ner i leran med en kniv el. liknande och sedan lägga leran i en lufttät påse tilsammans med några matskedar vatten.

Anmäl
2006-03-08 14:25 #2 av: avalon

Skär den i tunna(ca 2-3 cm) skivor med skärtråd, rispa lite i varje skiva och spreja vatten på, lägg sedan alla skivor i en stapel och plasta, ev. även med blöt handduk runt. Brukar funka om leran ej är för torr ! Ibland brukar jag bara skära några hål i plasten och ställa hela paketet i en hink vatten.

Anmäl
2006-03-29 23:44 #3 av: charlottaaberg

lite om standigt men funkar bra, du far en perfekt lera...

lat leran torka ut helt och hallet, nar den ar snustorr lagg den i en(elelr2) tjock plast pase och leta reda pa nagot tungt typ - ett metal handtag, spade etc och dunka/sla sonder leran tills den ar ett fint pulver.(valdigt bra satt att fa ut lite aggressioner dessutom) hall ler pulvret i en hink och hall pa kokande vatten, sa att leran ar precis tackt. lat sta en dag eller 2, och kor sen med en mixer, jag brukar satta pa en malarfargsmixer pa en borr maskin och kora med det, tills du har en fin och slat lergegga. hall ut pa gips plattor och lat torka ett par dagar tills leran har ratt konsistens for att knadas! PERFEKT OCH SOM NYINKOPT LERA!

MVH CHARLOTTA

www.charlotteaberg.com

Anmäl
2006-04-03 16:23 #4 av: Maja-LenaH

MMMM, jag önskar att det fanns genvägar. jag har 3 st mycket torra förpackningar om 10 kg / styck men jag saknar målarfärgsmixer och inte är jag särskilt armstark heller. Jag har fått ett annat tips som går ut på att göra "borrhål" (med borrmaskin?) i leran och fylla på med vatten, låta stå och sedan bearbeta för hand - eller fötter. Nå, jag avvaktar än så länge / Maja 

Anmäl
2006-04-04 01:14 #5 av: Ulla

Jag har fått ett annat tips som du kanske gillar. Det kan du läsa om i inlägget om frostfri förvaring.

Själv tror jag att jag ska börja göra som charlottaaberg. Det låter härligt att få avreagera sig på leran med en slägga tex.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2006-04-04 11:59 #6 av: Maja-LenaH

 Yes! där har vi det ... kanske. Än så länge har vi mycket kalla nätter men när värmen kommer kanske ett "dopp i snödrivan" någon vecka är vad leran behöver för att mjukna till "lagom" nivå. jag har ju tre så det går att testa med en...  Tack för tipsen!/ Maja

 

Anmäl
2019-03-26 09:36 #7 av: avesta

Torra oöppnade lerpaket sticker jag hål i plasten på och sänker i en hink med vatten. Får ligga någon månad. Bearbeta. Brukar funka.

Anmäl
2019-03-31 10:16 #8 av: ramjam

Jag kör en variant på #3 -när lergeggan är färdigt lägger jag det i en stor skröjad skål täckt med duk (gammal lakan). Torkningstiden är längre (ca. en vecka) som passar mig bättre eftersom jag inte är i verkstaden varje dag. Blev trött på att starta om eftersom leran hade torkat ut på gipsen

Anmäl
2019-03-31 12:30 #9 av: Bosse Cebex Gbg

Ett annat sätt att "avvattna" slammad lera är att  hälla slamman i "påsar" eller "knyten" av lämpligt tyg, lakanstyg eller något annat.....och hänga upp dem i taket så att luften kommer åt runt om.   Sedan är det bara att vänta till leran är "klar".   

I början droppar det en del, så lägg något skyddande på golvet.     (Hoppas att den kluddiga snabbskissen blev begriplig)

Ler

Anmäl
2019-04-06 07:27 #10 av: ramjambam

ref #9 Lämpliga påsar kan vara gamla jeans ihopsydda vid fotändan. 2 påsar och ett starkt fäste för upphängning!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.