Bränning av keramik

Termoelement

2012-11-25 15:02 #0 av: sarah@slagstedt.se

Hej

Jag har köpt en gammal ugn mer eller mindre i bitar. Jag har gjort ett nytt element med tråd från Sarlin AB och nu håller jag på att renovera det gamla amerikanska reläet. Mycket intressant.

Men jag saknar någon form av styrning av ugnen. Var kan man hitta en enkel och billig termostat?

Jag hade tänkt att använda ugnen i första hand för att smälta metaller för att sedan sandgjuta detaljer.

Sarah

Anmäl
2012-11-25 15:10 #1 av: rolnor

Jag antar att du vill styra reläet med någon form av automatik, dom som finns till keramik är nog onödigt avancerade och dyra om du bara vill smälta metal, du vill kanske bara ha en tempmätare och då finns det lite att välja på, bl.a. Cebex har såna pyrometrar.Glad

Anmäl
2012-11-26 09:21 #2 av: [perlennart]1

Också helt överkurs med en elugn till att smälta metall, mycket enklare och bättre med gas, och temperaturmätning behövs absolut heller inte. Använd ögonen så ser du ju när metallen är flytande!

Anmäl
2012-11-28 22:53 #3 av: sarah@slagstedt.se

Nå, jag vill nog inte "bara" smälta metall. Jag vill kunna gjuta, härda och värmebehandla på ett kontrollerat sätt. Gjutning blir från tenn till brons och värmebehandlingen blir väl mest olika stål.

Sedan har jag upptäckt att många av mina bekanta börjar slå sina lovar runt nyinköpet. Det är många som vill försöka göra några muggar och bränna så jag får nog nog fundera lite mer på det här. Cebex ser ut att ha fina grejor men sen är priserna därefter också.

En variant är att köpa ett termoelement och koppla till en givare typ lödställe. Hade smått hoppats att någon hade tips att gå den vägen.

Tack för hjälpen Cebex är ett bra tips. Får sätta mig att grunnna lite.

Anmäl
2012-11-28 23:08 #4 av: [perlennart]1

Vari skulle kontrollen bestå? och hur har du tänkt hantera deglar i en vanlig elugn? och så tänker jag att du kanske skulle besöka en smed så du ser hur dom härdar!

Anmäl
2012-12-11 14:56 #5 av: sarah@slagstedt.se

Det tar tid och det drar en massa ström astt värma upp en ugn. Jag vill därför ha kontroll så att jag kan gå upp till en valbar temp och ligga kvar där utan att behöva vara närvarande hela tiden.

Då kan jag också chargera nya deglar vart efter jag behöver och kan ladda dem i en redan varm ugn. Det gäller att hålla i pluringarna.

Jag har använt grafitdeglar i flera år nu. Förstår inte vad det skulle vara för problem.

Härdar och värmebehandlar stål sjålv men det är knepigt när man bara har färgen att gå på när man bedömmer temperaturen.

Anmäl
2012-12-11 19:39 #6 av: stefanandersson

Vad du vill ha är en PID-temperaturkontroll som du kopplar till en SSR (solid state relä) för att slå av och på strömmen i kanthaltråden. Till PIDen kopplar du ett termoelement (ibland kallat för pyrometer). Typ K är prisvärt men de tål inte de riktigt höga temperaturerna.

Bäst är kanske att köpa dem via ebay (hongkong/amerika).

Berätta hur det går eller kom med följdfrågor om jag är otydlig :)

Anmäl
2013-01-16 23:36 #7 av: sarah@slagstedt.se

 

Stefan, tack..

Tack för tipset om PID etc. Det vart länge sedan jag haft så roligt. Fick läsa på lite vartefter för att uppdatera mig på elektroniken. Men det är ju fantastiska grejor. Köpte samtliga delar på ebay och byggde in dem i gammalt apparatskåp i metall  så att SSR't fick kylning.

Det hela gick på ca 500 kr och det funkar helt som det skall. Bara att ställa in gradtalet

och vänta tills ugnen är uppe i rätt temp. Ställer jag den på 1218 grader så blir det 1218 grader.

 

Skitkul och den här tekniken kan jag ju använda i en hel del andra applikationer

 

Sarah

 

Anmäl
2013-01-17 03:35 #8 av: stefanandersson

Roligt att det gick bra Sarah!

Jag handla från ebay häromdagen. Otroligt att småsaker skickas från hongkong utan fraktkostnad. Köpte en pyrometer för 25kr allt som allt (utan thermocouple).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.