Övrigt

Medeltida keramik

2014-01-19 12:27 #0 av: Tomteslakt

Jag har tänk att göra medeltida kokkärl i keramik (har redan produktion på ett medeltida schack och en del senmedeltida keramik på gång).
Nu är ja rätt nyfiken, vilken av stengods eller lergodslera skulle klara en öppen eld (läs lägereld/eldstad utomhus) bäst utan att spricka?

En öppen eld utomhus borde ju inte generera hetta över 1300grader, eller?
Och visst borde väl glasyren klara det också?

Tacksam för svar.

//Staffan

Anmäl
2014-01-19 13:43 #1 av: [davidskeramik]

Men brände man stengods med glasyr på medeltiden?

Anmäl
2014-01-19 13:59 #2 av: Tomteslakt

Nej, stengodsglasyren kommer på 1700talet.
Men jag tänkte mer på att få utseendet rätt om det är så att stengodset klarar elden bättre än lergodset.
Det ska ju helst vara i rödgodslera

Anmäl
2014-01-19 14:43 #3 av: pyromanen

Man brände stengods i saltugn på 1400-talet, det är ju medeltiden. Men om du tänker bränna i grop eller öppen eld och få nåt som liknar medeltid så mycket som möjligt kanske det är bäst med lergodslera. Jeg testade det i somras på en vikinge- och medeltidsmarknad. Gick ganska bra, hade gjort små skålar av 1200-tals modell, ganska små och jämtjocka. Ganska många åkte dock flisar av pga snabb temperaturstigning.

Anmäl
2014-01-19 17:16 #4 av: Tomteslakt

Menar att laga mat i dom, hur klarar de en lägereld?
Med vanlig sten-/lergodslera som man t ex köper från cebex.
Och dagens sten- och lergodsglasyrer. Kan man t ex laga mat i ett kärl med glasyr i?

Anmäl
2014-01-19 17:38 #5 av: Istid

Klarade dom av att ha lergodsgrytor på en lägereld på medeltiden borde det väl gå nu också, eller?

Hade dom inte mycket blyglasyrer då?

Anmäl
2014-01-19 17:43 #6 av: pyromanen

Osintrat gods tål bättre temperatur-chock. Jag skulle välja en lera med mycket chamotte och bränna den så den inte var sintrat.

Glasyr tror jag inte man hade inuti kokkärl på medeltiden. Och om man hade var det blyglasyr..

Anmäl
2014-01-19 17:55 #7 av: Tomteslakt

Jo blyglasyr vet jag, men det kan man inte ha vad som helst i då det fäller bly och inte tål sura saker.
Men då borde våran "moderna" lera klara det rätt bra. Sammansättningen borde ju vara densamma som då.

Anmäl
2014-01-19 18:10 #8 av: kajsa_h

Tror att den vanligaste "glaseringen" var att låta fettet i maten täta (ler)godset efter en tids användning!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.