Annons:
Etikettövrigt
Läst 4091 ggr
missan9
2/10/14, 7:31 PM

Miljön

Tänk på miljön kära vänner det är allt vi egentligen har?

Annons:
[rolnor]
2/10/14, 8:20 PM
#1

I så fall ska man ta cykeln, skaffa bergvärmepump (om man bor i villa) absolut inte bränna keramik med el om man inte har miljömärkt el (som jag). Vedugn är att föredra. Jag misstänker att du tror att vi skitar ned med glasyringredienser och att naturen tar stryk av detta, det är enligt min mening helt fel, det här är min åsikt och alla har rätt att bilda sej en egen uppfattning. Jag är kemist med ca 29 års erfarenhet.

pyromanen
2/11/14, 8:26 AM
#2

Är inte så säker på att ved är bäst. Det går åt så mycet energi till vedbränningar där det mesta flyger ut till kråkorna, så jag tror att el från vind eller sol är bäst. ( ur mijösynpunkt, sen bränner jag med ved ändå för att uppnå önskat resultat) Sen tänker jag att man kan välja att se en rad positiva saker. T.ex jobba med och propagera för att använda få och hantversmässigt tillverkade föremål istället för slit- och slängstuket där man köper sig nya tekoppar för en billig peng i säsongens trendfärg och slänger fjolårets som ändå fått naggar i kanten redan eftersom kvaliten inte var så god. (tror inte att ikeamuggarna från kina är glserade med snällare kemikalier).

[rolnor]
2/11/14, 9:47 AM
#3

Jag tänker på utsläpp av koldioxid, träden tar ju upp koldioxid när dom växer så ved är helt neutralt ur CO2-synpunkt.

[ton]
2/11/14, 10:36 AM
#4

Men det kräver ju en totalt kontrollerad förbränning, och vedeldning skapar ju också annat än bara koldioxid, här i danmark pratas det om att förbjuda vedkaminer på grund av att dom förorenar så mycket.

abbis
2/11/14, 11:14 AM
#5

Kol och ved är väl det som förstör ozonlagret..vind och vattenkraft är väl något bättre..

Är mycket små saker man kan göra för miljön..köpa närproducerat bl.a

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

[rolnor]
2/11/14, 3:52 PM
#6

Nu förstår jag ingenting, ozonlagret förstörs väl av freon? Fossilt kol bidrar till växthuseffekten men ved gör inte det. Visst släpper man ut en del skit när man eldar med ved men på det hela stora så blir det lite tillskott på CO2-sidan.

Annons:
pyromanen
2/11/14, 5:21 PM
#7

Jo, rolnor har ju rätt både när det gäller att ved är co2 neutralt och att det inte har nåt med ozonlagret att göra . Däremot gör man av med förbaskat mycket energi vid en vedbränning och att hushålla med energi är ju också en miljöaspekt.

[rolnor]
2/11/14, 5:36 PM
#8

Men energin som finns i ved kommer ju från solen?

L.A.E
2/11/14, 5:53 PM
#9

Det jag sågar ner i torpet får 10 nya plantor per nedsågad träd  med en viss väntan på 50-70 år till nästa gång,men då går E18 över skorstenen på torpet och dess mark.

missan9
2/11/14, 6:39 PM
#10

för mycket vedeldning i stadsbilden som har blivit populärt här tydligen kan ur hälsosynpunkt ge KOL bla. läste jag en liten notis om höromdagen. Det mesta idag känns som miljöovänligt plast, mediciner osv. OECD menar på att man äter för mycket antidppressiva i Sverige ur miljösynpunktså då kan man ju tänka sig allt annat avfall man spyr ut över hela Norden osv. Jag har försökt att få kontakt med min hyresvärd för att få igång en matavfallshämtning i bruna papperspåsar, som en del redan har i Sverige, här där jag bor men han ringde aldrig tillbaks om det. Men klart, en insatt sa att sådant kostar pengar att införa då blir hyran dyrare också säkert. Det skulle ge mer Biogasbränsle med matavfallen som man redan gör på vissa håll och kanske då enligt min mening bättre än olja. Det ska finnas ett auktionsbolag som säljer billigare biogasdrivna bilar som också kan använda sig av bensin om det tar slut på vägen med biogas och mindre användning av fossila bränslen. Mat avfall finns redan i Umeå sedan några år tillbaks, Uppsala sedan 10 år och visa andra Familjebostäder i Farsta i Stockholm tex vet jag och bostadsrätter i Solna. tycker verkligen alla och envar ska tänka med på vad man konsumerar och gör av sig med hela tiden men visst man måste få unna sig något då och då för att orka med sin tunga tillvaro i livet eller något. Lycka till med ert nya liv och verkstäder och allt. Men tänk på vad ni gör jag försöker göra det i det mesta.

[rolnor]
2/11/14, 11:27 PM
#11

"men visst man måste få unna sig något då och då för att orka med sin tunga tillvaro i livet eller något"

Kryptiskt!

Att göra om hushållssopor till biogas är ingen höjdare, hur mycket energi finns det i kotlettben och kaffesump etc. inte många kilowattimmar per månad. Hushållspappersavfall som man kan bränna upp tycker jag är bättre, reklam, tidningar o.s.v.

missan9
2/11/14, 11:39 PM
#12

Många bäckar små till en stor å. Äggskal, bröd, sallad och potatisskal osv. Med alla hushåll som tar hand om sina egna avfall som sopgubbarna sorterar i sopstationer eller avfallshantering med allt annat vi gör oss av med som är inköpt kan bli till bioavfall. En av sopgubbarna jag talade med sa att de har matavfallscisterner under marken som de tar hand om på de ovannämnda platserna jag tog upp, det är säkert ännu fler kommuner som är på G med det. Dessa sopgubbar jobbar på ackord men det är nog lite olika. I mitt område är det två olika namn som jobbar med det såvitt jag vet. Lööf heter ena företaget som tydligen då jobbar på ackord och den andra är min hyresvärd Stena fastigheter. Papper är bättre att återvinna än att bränna opp för att inte slösa på träden tänker jag. Jag är inte dock expert på de här områdena. Det här är det enda jag vet.

L.A.E
2/12/14, 9:13 AM
#13

Här i Karlskoga gör man biogas av mat av fallet och flera städer skickar hitt sitt av fall också. De har öppnat en ny mack på soptippen för några veckor sen.Den andra resten blir fjärrvärme och el i en annan anläggning.

Annons:
[rolnor]
2/12/14, 9:29 AM
#14

Bättre sänka inomhustemperaturen ett par grader nu på vintern tycker jag, då handlar det om kilowattimmar i veckan.

[rolnor]
2/12/14, 10:12 AM
#15

Hur skulle man kunna förvandla t.ex. äggskal till biogas? Äggskal består av krita och går inte att omvandla till metan, helt omöjligt. Det mesta man stoppar in i en sån här anläggning kommer ut oförändrat. Sallad består ju av nästan enbart vatten, samma sak där. Det här är ju kosmetiskt, man "´återvinner" och det är ju så himla fint, sanningen är att det förmodligen går åt lika mycket energi att samla in soporna och värma upp anläggningen som den energi man får ut, kejsarens nya kläder om ni frågar mej.

missan9
2/12/14, 1:41 PM
#16

Restauranger och större också sammanhang kan nog bidra också..

missan9
2/12/14, 1:41 PM
#17

Restauranger och större också sammanhang kan nog bidra också..

Istid
12/10/14, 10:45 PM
#18

Ser att det är en gammal tråd, men intressant.

Matavfall, är det inte bäst att kompostera? Så får man fin, näringsrik jord att odla mat i istället för att behöva massa konstgödsel?

#2: Jag har tänkt på det där, antagligen för mycket och antagligen är jag bara knäpp, men måste fråga:

Skulle det gå att ta vara på spillvärme från en vedbränning genom att bygga in ugnen i ett skjul, och täcka insidorna, både väggar och tak med vattenburna solfångare? Och så skicka det uppvärmda vattnet till en ackumulatortank? Solfångare borde väl kunna aborbera värme från en ugn lika bra som värme från solen?

För dyrt och krångligt för att få till i praksis?

Eller kan man skicka det som kommer ut ur skorstenen genom betongrör under huset, som en slags golvvärme? Eller för att värma upp en bastu?

Kan man använda den stigande luften på väg ut från skorstenen till att driva ett hjul som är kopplat till en generator som gör ström? Ett slags omvänt mini-vattenkraftverk?

Sätta massa (stängda) vattentunnor runt ugnen och så när jobbet är färdigt belöna sig med ett skönt bad i det uppvärmda vattnet som man hämtar från tunnorna?

Baka bröd på eftervärmen efter ugnen är tömd? Typ isländskt källbröd eller nåt. Den typen deg som stoppades i vattentät behållare och hölls nedsänkt i varm källa eller grävdes ner i vulkanvarm backe några dygn? (Sluten behållare måste det nog vara om man ska baka i keramikugn väl?)

Nä, jag är nog knäpp, men nått sätt borde det väl finnas att ta till vara värmen från ugnen?

pyromanen
12/11/14, 7:13 PM
#19

När man gör biogas av matavfall då är det en kompostein man gör. Det som är kvar efter man utvunnit gas är kompost man kan sprida på åkrar.

Sj'lvklart skulle det gå att ta vara på spillvärmen från en vedbränning. Min make (energi- och miljöingenjör) har roat sig med att räkna på det. Jag skulle behöva ca 20 kubikmeters vattentank för att ta rätt på värmen. En sån tank ska ju dessutom isoleras rätt väl för att kunna lagra värmen.  Och även om den är välisolerat så smiter ju värmen så småningom ut.  Med andra ord skulle det vara en stor investering att få till en sådan accumulatortank. Och vad busen skulle jag med 20 kubikmeter 90-gradigt vatten?   Vi värmet huset med en vedpanna med accumulatortank. Veden är gratis från grannens skog. Så det finns liksom ingen ekonomi för oss i att bygga nån jättetank och uppfinna värmeväxlare till saltugnen.  Om man bodde ett fjärrvärmeområde kanske man kunde göra av vattnet dit.  Eller så kunde man bygga ett litet spa som bara har öppet några dagar efter varje bränning (investering igen). Vi har också lekt med ideer om nergrävd/underjordisk jätte-accumulatortank med växthus ovanpå. Men vad då om det går för länge mellan bränningarna?

Makens nästa idé som kräver mindre investering är att göra ström av spillvärmen. Han har skaffat sig en gigantisk ångmaskin för detta. Problemet är bara att man troligen inte får köra elen ut på nätet och vart gör man då av den…

Jag brukar plockar ur ugnen när den är runt 90 grader, och efter jag plockat ur dörren (lösa stenar) så sjunkar tempen rätt snabbt, så inget brödbak funkar där inte.

Tycker inte du är knäpp alls. Har funderat i massor :-) men ännu inte kommit på nåt som är någorlunda enkelt.

[rolnor]
12/12/14, 12:24 AM
#20

Jag har också funderat på någon typ av värmeväxlare och ackumulatortank, men det faller nog på det att det blir så mycket vatten. Det blir ju onödigt varmt i verkstan när jag bränner och vid reduktion så går det ut en del rökgaser ur min el/gasugn. Kul tanke med uppvärmt växthus, odla nåt vintertid som kräver varmt klimat.

Annons:
Ride84XL
12/12/14, 7:15 AM
#21

Det där har jag också tänkt på - varför inte ta vara på spillvärmen så blir det ju billigare att bränna också (man kan lägga en del av pengarna man ändå lägger på uppvärmning av huset på bränningarna istället). Har man ugnen inne i huset är det ju lätt - lite krångligare om man har den utanför (men det är ju ingen tokdyr investering ändå)

Hade jag en ugn som drog över 50 kWh för bara en bränning (vilket verkar va rätt normalt för en lite större keramikugn) och bodde i villa så skulle jag nog försöka fixa så tappvarmvattnet värms den vägen också (så kan man ju utnyttja en del av spillvärmen även sommartid). Man skulle ju t ex kunna ha kopparplåtar mot utsidan på ugnen som leder värmen till rör där man pumpar runt vatten från varmvattenberedaren. Uterm-ugnarna har väl en luftspalt innanför plåten har jag för mig - där kan man ju lägga rör som vatten får passera genom och ta upp värmen som läcker ut. Dock täcker väl inte garantin sona ombyggander, haha. Ett lite dyrare alternativ (investeringsmässigt) skulle ju va en värmepump som kyler verkstan och pumpar ut värmen på annat ställe där man vill ha den (då kan man ju ta tillvara energin utan att bygga om ugnen).

Otroligt slöseri egentligen att bara ösa ut såna mängder spillvärme från ugnen och sen måste man ändå använda lika mycket energi (och betala för det) för att värma upp huset och få varmvatten som man skulle gjort utan ugn. Ett växthus kan man ju såklart också använda det till för det måste ju också ha uppvärmning om man vill kunna odla vintertid.

pyromanen
12/12/14, 5:37 PM
#22

Ett problem till är att vedugnar i många fall inte bränns så ofta. Jag bränner i genomsnitt en gång varannan månad. Ska man då göra alla investeringar, tankar osv för det? De långa och ibland oregelbundet långa pauser mellan bränningarna gör även växthusiden svår. Vad om det kommer en svinkall period och värmen i den underjordiska tanken tar slut… Då måste man bränna? Men kanske håller man på o bygger om ugnen, ligger sjuk eller har helt enkelt inte grejer att fylla ugnen med förrän några veckor senare … Och då fryser växterna …

[rolnor]
12/12/14, 7:02 PM
#23

Bränner man ofta så funkar det men annars blir det ingen ide. Kanske mer för industriella förhållanden..

Ride84XL
12/13/14, 1:31 PM
#24

Ok - bränner man så sällan blir det ju svårt att utvinna nån energi om man inte vill göra orimligt stora investeringar. Ett sätt skulle kunna va att ha en pool man kan värma upp och vinterbada i när man bränner (och med bra isolering som inte blir allt för dyr kanske man kan hålla vattnet varmt upp till en vecka efter att man bränt). 

Måste ju va otroligt tråkigt att bara få elda varannan månad tycker jag. Ok, om det är såna där enorma ugnar som behöver 20-30 m³ ved för en bränning kan man ju förstå det - men mindre ugnar tänkte jag används betydligt oftare. Men jag har väl haft lite svårt också att ta till mig att det är i huvudsak jobba med keramiken i kallt tillstånd folk tycker är kul här, inte bränningarna😃

Min dröm (om man bodde i eget hus) skulle ju annars vara att t ex bygga om en vedpanna till ugn, men att man låter värmeutvinningen för rökgaserna vara kvar. Sen kombinera den så man har elelement också och kan värma med både el och ved - på sommaren t ex så används den ju enbart som ugn och till att värma tappvarmvattnet och då kan man värma mest med el (då behöver man ju inte samma luftgenomströmning och det blir mindre värme utanför ugnen) - sen på vintern värmer man mest med ved. Sen vore det så perfekt när man ska tända också (man slipper all rök och lukt i början) - man värmer till ca 600°C med el och sen är det bara lägga in veden, så brinner det rent och fint på en gång (ingen risk att man stör grannarna och man släpper ut mindre miljöfarliga ämnen).

pyromanen
12/13/14, 2:20 PM
#25

Störst risk för störning av grannarna är det ( i mina bränningar) från 1000- 1100 grader där jag bränner reducera de och producerar tämligen ful rök under någon timmes tid. Men eftersom skorstenen är 5,5 meter hög så brukar det inte störa grannarna ändå.

Ride84XL
12/13/14, 2:59 PM
#26

Jo reducerar man, så blir det ju en jäkla massa svart rök, haha. Men den röken är nästan bara rent koldamm - fast det ser illa ut och det sotar ju ner. Jag har fått samma typ av rök kortvarigt då jag eldat upp saker i min elugn och inte haft tillräcklig luftgenomströmning. 

Det var rätt kul i söndags när jag var vid Stockholms central så luktade det precis likadant i gångtunneln mot pendeltågen - sen när jag kom upp på plattformen så drog ett ånglok iväg. Nynäshamns järnvägsmuseum har ett sånt som dom kör med ibland - men det har dock stått avställt ett par år för underhåll, så det var ett tag sen jag kände den lukten och det var innan jag byggt några ugnar (har dock åkt med det tidigare). Tror inte temperaturerna är så höga där, men det man förbränner är ju ofta koks som i princip är rent kol redan från början .

Den rök som blir vid lägre temperaturer och dom flesta andra material (värst i området ca 300-450°C) luktar betydligt mer och starkare då det blir massa pyrolysprodukter (som ofta inte heller är så snälla mot miljön och nyttiga att inandas) - vid högre temp sönderdelas dessa till brännbara gaser och kol (det är därför det slår ut lågor genom öppningar på ugnen och skorstenen - gaserna brinner upp när dom möter luftens syre utanför ugnen). 

Men och andra sidan med bra designad ugn får man ju upp tempen  väldigt snabbt och lätt så det blir ju verkligen inte som en kall panna eller kamin vid uppstart.

pyromanen
12/13/14, 8:03 PM
#27

"Rent koldamm" 😆😬 Dåligt förbränte kolföreningar runt 6-800 grader kan forma väldigt olika molekylstrukturer varav en del är måttligt trevliga. Med tillgång till lite Cl kan det även bli dioxiner…

Annons:
Ride84XL
12/15/14, 12:25 AM
#28

Jo så är det ju - men du skrev ju 1000-1100°C först. Det brukar ju vara strax över 800 också som all lukt försvinner - förutom den där karaktäristiska "kollukten" om man har reducerande förbränning med sotrök då. 

Och visst - menade inte att alla otrevligheter oskadliggörs vid hög temp. Finns det svavel, klor, tungmetaller etc. i det man eldar så är det ju inga härliga rökgaser som kommer ens vid "stengodstemperaturer". Det är ju därför man har rökgasrening på sopförbränningsanläggningar. Men vid lägre temp skapas det också en hel del kolväteföreningar från dom flesta material varav många inte är så nyttiga (det är ju dom som "luktar bränt").

Upp till toppen
Annons: