Om Keramik iFokus

Vad betyder fritta?

2014-02-13 20:34 #0 av: vallbyhelen

Vad innebär detta begrepp?

Anmäl
2014-02-13 21:15 #1 av: [ton]

En fritta är en smälta, man blandar olika ämnen och smälter dom. Ofta så är det vattenlösliga ämnen som i smältan inte längre är vattenlösliga. Man kan säga att det är en glasyr, fattas bara lite lera för att den skall kunna funka bra som en glasyr, men så gör man skillnad på huvudfritta och hjälpfritta/styrfritta, en hjälpfritta fungerar sällan bra ensam som glasyr utan är mera beräknad till att styra t.ex en annan fritta så man får mindre värmeutvidgning eller Annan önskad effekt. Det faktum att det är smält samman gör att det andra gången i glasyrbränningen smälter fortare än det skulle ha gjort om man bara blandade råmaterialen och brände dom som glasyr. Det betyder att man kan stoppa in mera aluminium och kvarts i glasyren och få en tekniskt sett bättre glasyr, men också lite dyrare bliver det ju.

Anmäl
2014-02-13 23:24 #2 av: Ride84XL

Ok, så det är det är så det är - har också undrat vad det betyder när jag sett det, men mest tyckt det var komiskt då man direkt tänker på vad det blir om man tar bort "r"

Anmäl
2014-02-14 10:36 #3 av: rolnor

#2 Det berättar kanske vad som normalt rör sej i ditt huvud om du associerar på det sättet.....!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.