Utrustning och verkstad

Hängande element

2014-05-22 21:38 #0 av: RudeGirlPottery

Jag har ett element som hänger lite väl mycket på ett ställe. Ja, jag vet att jag borde ha varit framme med märlorna lite tidigare men det är lätt att vara efterklok. Nåväl, nu hänger det så pass att det inte bara nuddar, utan även har bränts ihop med slingan på våningen under. Hur troligt är det att det är just det som är orsaken till att säkringarna går vid ca 250 grader? Elementen är ganska nya, bytte i november och jag har bränt 58 gånger med dem. (Att det hänger redan på ett ställe var att jag inte riktigt fick till det perfekt i en övergång mellan två varv. Nästa gång ska jag märla ordentligt från början.)

Anmäl
2014-05-23 18:23 #1 av: rolnor

Jo, när det blir en slinga som går ihop med en annan så tar strömmen kortaste vägen och motståndet minskar, vilket leder till att strömstyrkan och antalet watt i ugnen ökar, därav att säkringen går. Det här måste du åtgärda, försök med en tång och en gasolbrännare (tvåmans/kvinnas jobb) att bända tillbaka slingan i sitt spår, annars så måste du byta en del av elementet, har du bara bränt 58 ggr så borde du inte vara tvungen att byta alltihop men det blir en del meck att få ihop gamla element och nya. Lycka till!

Anmäl
2014-05-23 19:49 #2 av: RudeGirlPottery

#1 Stort tack för utförligt och uppmuntrande svar! Idag värmde jag slingan, bände upp den, dock ej ändå upp i sitt gamla spår, och märlade fast den på behörigt avstånd från övriga slingor. Allt höll så vitt jag vet och nu ska jag packa den och köra. Håll tummarna!

Anmäl
2014-05-23 20:33 #3 av: rolnor

Går säkert bra!

Anmäl
2014-05-26 03:02 #4 av: Ride84XL

Det var inte dåligt vad det hängde, haha. Men det var tur säkringen löste, för annars skulle tråden nog brunnit av när ugnen kommer upp i temp. Förutom (som "rolnor" skriver) att ugnens effekt ökar p g a strömmens kortare väg, så ökar även ytbelastningen på tråden - och den ökar t o m kvadratiskt med strömmen genom tråden. Så det räcker med att en rätt liten del av tråden blir "förbikopplad" innan ytbelastningen blir så hög att tråden smälter när ugnen kommit upp i 1200+.

Att du ändå "hinner" till 250°C innan säkringen löser ut beror på att den klarar lite överbelastning - men bara under en begränsad tid. 

Anmäl
2014-07-16 12:04 #5 av: Kissinger

Nu har jag också en elementslinga som har pluppat ut ur spåret och hänger ned. Har tvingat tillbaka den så gott som nästan helt och hållet. Är det viktigt att man får tillbaka precis allt? Dessa märlor ni pratar om, tillverkar ni dom själva? Av  kanthaltråd? Vilken dimension ska det vara på tråden, det måste väl vara av samma dimension som slingan?  Var exakt sätter man märlan? Ska den in i själva spåret? Hamrar man in den?

Typiskt att sånt här ska ske när vartenda leverantör och reparatör har semester!

Tacksam för svar. Hälsningar en ivrig amatör.

Anmäl
2014-07-16 21:02 #6 av: LenaR

Märlan måste inte ha samma diameter som slingorna, men den måste vara gjord av kanthal. Hamra in där den hjälper slingan mest!

Anmäl
2014-07-16 21:36 #7 av: Kissinger

Tack så mycket för svar.

Anmäl
2015-10-26 21:12 #8 av: manys

Hej! Vi köpte en begagnad ugn för ett tag sedan och där finns några slingor som hoppat ur sitt spår och hänger något. Vi har inte vågat bränna något i ugnen ännu. Bör detta åtgärdas eller kan vi bränna på? Vad anser ni som har erfarenhet av detta?  Tacksam för svar!

Anmäl
2015-10-26 23:31 #9 av: Record

Det finns en bra teckning och anvisning här på saiten gjord av Bosse Cebex, hinner inte söka då ljuset i rummet slocknar snart. Skrattar

Anmäl
2015-10-29 22:34 #10 av: rolnor

Det blir värre om ni väntar med åtgärd, redan nu kan det vara bökigt komma åt och värma med gasol och peta in elementen. Hoppas den här typen av ugnar helt försvinner och ersätts med såna där elementen är upphängda på steatitrör, det är mycket bättre. Hoppas ni får till det, alternativt så måste ni byta elementen, går att linda själv om man är händig så sparar man pengar.

Anmäl
2015-10-30 09:27 #11 av: IndieAnna

Kolla i mina tidigare inlägg om elementen. Där har som sagt Bosse från Cebex ritat en bra bild och det finns även beskrivningar hur man gör med gasolbrännare och tång för att få tillbaka elementen.
Jag lyckades tack vare alla kloka råd här, som nybörjare på ugnar, att fixa massa element som rasat ner pga misstag av mej när jag brände ugnen första gången o råkade sätta upp den på maxtemp flera gånger om....

Anmäl
2015-11-28 16:25 #12 av: Kissinger

Och nu vill jag bara varna för att märlor att fästa elementen måste vara av en särskild kanthaltråd. Det räcker inte med att gå till elmaterielaffären och fråga efter kanthaltråd. Det gjorde jag. Fick fel som jag använde och vips så blev både ugnssten och element uppbrända. Så vi fick skicka efter ugnsreparatören och vips så hade vi en räkning på 4.000 kronor. Det är så viktigt när man ger råd att informera rätt och fullständigt. Det blev dyra lärpengar.

Anmäl
2015-11-28 16:38 #13 av: Ulla

Vilken otur! Det låter som ett misstag man skulle kunna göra. Tack för varningen.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.