Material - leror mm

Fyleleran hotad pga byråkrati

2014-10-02 19:05 #0 av: kajsa_h

Det har visat sig finnas kvar en hög råmaterial i fyledalen, som skulle kunna få fyleleran att räcka ytterligare ca 15 år. 

Eva o Åke Nobling på Lokattakeramik som bereder fyleleran förvägras dock köpa den av oklar anledning.

Se artikel i Ystads Allehanda:

http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/article2254927/Fylelerans-epok-kan-snart-vara-over.html

Ni kan visa ert stöd för att sätta press på Finja Betong som äger fd Fyleverken genom att gå med i Facebookgruppen "Fyleleran Leve"

Anmäl
2014-10-04 11:40 #1 av: [davidskeramik]

Är nu medlem i Facebookgruppen.
Är som många andra mycket förtjust i den tjusiga leran! Katt

Anmäl
2014-11-18 10:30 #2 av: kajsa_h

Hurra! Finja betong har gett med sig och gett Lokatta keramik tillåtelse att köpa högen med kaolin så att fyleleran kan fortsätta produceras under många år framöver! Mycket tack vare alla som engagerat sig på facebook

Anmäl
2014-11-18 12:41 #3 av: SussieCre8

Grattis till alla er som älskar fyleleran (har personligen aldrig testat den).
Jättekul att det lönar sig att engagera sig!
//Susanne

Anmäl
2014-11-19 07:51 #4 av: Ride84XL

Hoppas det löser sig - inte för att jag drabbas själv av just det här, men sånt här byråkrati-svineri är bland det absolut värsta jag vet. 

Precis samma som t ex idiotlagarna att man inte får ta med sig vitvaror och hemelektronik från återvinningsstationerna - saker som i en del fall fungerar då folk slängt bara för att dom köpt nya som är bättre. Och även ickefungerande saker kan ju ha massa användbara delar som inte är trasiga. Man hävdar att det tillhör återvinningsföretaget - men dessa företag betalar ju inget för att ta emot dylika prylar (inte till privatpersoner iallafall) . Eftersom folk ofta inte har något vettigt alternativ annat än att lämna till dom är det ju jäkligt sniket att hävda att andra inte har rätt att ta över prylarna. Alternativet vore att folk dumpar grejerna längs vägarna istället, så andra kan hämta dom - men alla grejer tas ju inte tillvara så det skulle inte vara en speciellt miljövänlig och trevlig lösning. Grejerna skulle dessutom bli förstörda av regn mm .

Det är ju samma här - en stor hög med ett material som är "slängt". Varför kan inte dom som vill ha det få nytta av det då liksom. Fyleleran är visst Sveriges ända stengodslera - så den här högen är ju mycket värd för keramiker, medan den förmodligen inte är värd mer än en hög dumpade schaktmassor för dom företag som hävdar sig ha rätt till den.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.