Bränning av keramik

Naber N50 -80tal

2015-03-02 23:08 #0 av: olersholmen

Hej alla hjälpsamma keramiker.Jag har skaffat en egen ugn och jag undrar nu om den endast går att bränna lergods i. Eller går det att hotta upp den lite på något sätt. Det står Max 1200 på den .Jag har en automatik som heter SE 600 från Cebex.

Blir det lite högre temperatur om man täpper till ventilationshålet på sidan??

Tacksam för svar.

Stefan

Anmäl
2015-03-03 09:16 #1 av: Bosse Cebex Gbg

N50 är en "stengodsugn med viss tvekan".  Modellen med 3,2 kW  "går" visserligen  att bränna stengods med, men den låga effekten gör ugnen tämligen trög som stengodsugn.  Man får minska topptemperaturen till lämplig nivå (kolla med käglor) och låta värmearbetet (tidsfaktorn) göra jobbet.  Inte så stabilt, m.a.o.  

Men....det finns en lösning:  Pga ovanstående finns en 5,5 kW elementsats att beställa till N50, och det förändrar allt.  Rekommenderas.

En annan sak:  Tidigare modeller hade ett innertak av keramisk fiber, som inte håller "för evigt".  Om ugnen har ett fiberboardtak som är sprucket/krympt/deformerat, bör det bytas ut.  Man kan skära till boardtaket själv, men det finns en komplett reparationssats att beställa.   De senaste modellerna av N50 fick dessbättre ett riktigt tegeltak.  Kolla.

Ventilationshålet upptill på sidan bör vara öppet, för att t.ex. undvika blanka fält på matta glasyrer, och andra oönskade glasyrförändringar.  Vill man ändå "snåla" på energin är det ok att hålla öppningen "halvöppen", t.ex. genom stoppa in en liten tuss fiber eller en lerplutt som blockerar en del av öppningen. 

Anmäl
2017-08-22 08:28 #4 av: MiEkberg

Wow, imponerande.#1 Bosse har du umgåtts mycket med den ugnen?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.