Material - leror mm

Lera som möglat

2015-07-27 17:05 #0 av: IndieAnna

Hej! En lite udda fråga:
Har många oöppnade lekpaket som stått i källaren i tre år ca. Såg nu att flera har mögel på leran. Är det bara att skära bort det yttersta som har mögtelpricka?
Frågar då jag är lite rädd för mögel, då jag blev mkt sjuk av en fuktskada på mitt fd jobb med kemikalier från plastgolvet samt troligen även svartmögel. Och troligen blir jag nu sjuk/får symtom av mögel väldigt lätt.
Är det "farligt" mögel på leran tror ni? Det finns ju massa olika slags mögel....
Jag ställde ut dom i trädgården så länge...
Hälsningar
Anna

Anmäl
2015-07-27 19:33 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Det är inte mögel, utan alger.   Vi skickade vid flera tillfällen in prover för analys, och fick varje gång svaret att detta är något slags blågrönalg, och som är fullständigt harmlös.  Det gröna är levande alger, och det gula/bruna/svarta är samma alger som dött, och håller på att omvandlas till humus.  Inplastad lera som exponeras för solljus får ofta litet algtillväxt på ytan.

Ingen anledning till oro m.a.o.  Om man vill, kan man skrapa bort ytskiktet, men det brukar gå lika bra att knåda in algskiktet i leran.  Det rör ju sig sällan om några större mängder.  

Anmäl
2015-07-28 10:52 #2 av: IndieAnna

Tusen tack för den informationen!
Då känner jag mej lugn!! Vad bra att ni tagit prover! 💐 :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.