Glasyrer/glasering

Att dela glasyr-recept

2015-12-03 22:44 #0 av: Istid

Nu är jag lite konfunderad.

Har gjort en glasyr och tänkte skriva ner receptet tillsammans med proverna med olika infärgningar och lägga i verkstan, så den som vill kan använda dem. Men keramikläraren tyckte absolut inte att jag skulle ge receptet till någon. Jag borde hellre blanda och sälja färdig glasyr och få nåt tillbaka för allt arbete som jag har lagt ner, inte låta folk åka snålskjuts mina resultat.

Jag förstår hennes tankegång, jag HAR lagt ner mycket arbete, och det vore schyst att kunna få tillbaka lite genom att sälja glasyrer till dom andra. Men samtidigt får jag en unken instängd känsla. Just PÅ GRUND AV allt arbete, så känns det mycket mer meningsfullt om det kommer till nytta så mycket som möjligt, än att det stannar vid anteckningar och beräkningar i min dator. Och den största nyttan jag kan föreställa mig är om andra jobbar vidare på glasyren, kanska provar andra infärgningar, förbättrar den, osv. och fortsätter dela resultaten med dom andra. Jag gillar ju trots allt open source...

Så nu vet jag inte hur jag ska göra.

Hur tänker ni? Delar ni med er av egna glasyrrecept, eller håller ni dem för er själva? Och varför?

Anmäl
2015-12-04 15:34 #1 av: MiEkberg

Du anar inte hur vanligt det är att keramiker håller på "sina hemligheter" och hur ovanligt det är att dela med sig till kolleger, förutom på denna sajt där några verkligen delar med sig mycket frikostig.  
Stor tack till dig som delar, det är du som utvecklas för när du ger så kommer du också att få!
Det är när flödet stoppas som det blir instängt och unket. 
Det gäller mycket mer än glasyrrecept, det är tack vare att vi kan dela kunskap som vi utvecklas som människor. 
Så dela dina erfarenheter för som du skriver, ditt arbete kan vara till mycket större nytta än i en dator. 
Det är ändå resultatet, timmarna med lera, alla bränningar och misstag och misslyckanden som ger erfarenhet och det som är ditt uttryck som keramiker. 
Glasyrer och glasyrrecept finns det gott om och det finns mer för dig i den källan där du hämtar din kunskap och tänk vad du har lärt dig!

Anmäl
2015-12-04 16:34 #2 av: nyburgaren

En glasyr kan vara flera år av arbete och provbränningar och varje glasyr blir annorlunda i olika ugnar beroende av uppkörning och avsvalnings tider och lertyper... ska vi dela med oss i denna tråden har jag en jag har jobbat länge med..

en internt reducerad oxblod där tjocklek och lera kontra bränntemperatur är viktig.

Kör med ämnen som  är lätt tillgängliga för tillfälligt. detta  skall brännas i 1200 grader man kan justeras med mer kvarts och brännas högre

Rakufritt 169   25,92

FFF fältspat   36,33

Krita   8,35

Kvarts   29,4

0,5   Kopparoxid

0,5    Kiselkarbid

1,0   Järnoxid

1,3   Tennoxid

Tacksam om ni som provar detta recept kontrar ned att lägga upp bilder.. då kan jag dela med mig fler intressanta recept.

Anmäl
2015-12-04 16:51 #3 av: nyburgaren

En viktig... jäkla ord egentligen att stava till är.. inregidens.. är att man vet det man delar med sig kommer till nytta...

Anmäl
2015-12-04 17:25 #4 av: pyromanen

Generositet är mycket roligare! Man får ju ännu mer tillbaka själv dessutom!
Våra symposier är väl superbra exempler på att keramiker delar med sig av knep, tekniker, glasering o.s.v. De som tycker det är kul att göra rena plagiat/kopior är sällsynta! Iställer tar man det nya med sig i ditt sätt att arbeta och utveckling uppstår!
Lyckligtvis tycker jag jag träffar på enormt generösa keramiker när der gäller att dela med sig av kunskaper! 😎😊

Anmäl
2015-12-04 21:32 #5 av: [SkansensKrukmakeri]

Tycker nog din lärare verkar ha fått en del om bakfoten.  Jobbar man som lärare ingår det väl i uppdraget att just dela  med sig . Vi blir alla klokare och rikare på kunskaper om vi hjälps åt. Branschen är så snäv att det inte ens går att konkurrera, bättre att verka tillsammans. Som nyburgaren mycket riktigt  säger är förutsättningarna annorlunda i varje verkstad och ingen av oss är väl egentligen intresserad av att kopiera rakt av. Vi väl sälja våra egna saker...

Anmäl
2015-12-05 17:25 #6 av: rolnor

Spännande med internreducerad oxblod, har gjort en del tester själv men aldrig fått till det, tack för receptet. Svårt dömma någon som vill hålla recept hemliga, jag brukar dela med mej men jag är ju idiot..!

Anmäl
2015-12-05 21:14 #7 av: KeramikeniSkredsvik

Jag tror helt klart på att dela med sig. Tillsammans kommer vi längre än om man stångas alldeles ensam.

Anmäl
2015-12-06 07:45 #8 av: FruJanssonsKeramik

Jag tänker: Ger man så får man!

Anmäl
2015-12-06 13:21 #9 av: nyburgaren

Det finns flera privata glasyrforum här på nätet som likasinnade delar med sig av sina erfarenheter och dom har kommit mycket längre när det gäller egna  glasyrer.   

Dom som vill hålla på sitt eget kan sitta i sin egen sandlåda och leka för sig själva..

Anmäl
2015-12-06 14:52 #10 av: rolnor

Jag vill nog mena att det är lätt att säga att man ska dela med sej men är man riktigt nöjd med något man jobbat med en lång tid är det svårare, det är dyrt bränna glasyrprover om man inte har liten provugn, speciellt om man bränner reducerande och det går åt dyr gasol. Dessutom lägger man ned mycket tankemöda och energi. Jag har delat med mej min bästa oxblod, min bästa kristallglasyr och en favorit som heter redbrown , den har jag dock inte utvecklat själv. Ni som skriver här om att vara generös, har ni delat era bästa recept till detta forum och då sådana ni lagt ned månader av arbete på?

Anmäl
2015-12-06 18:49 #11 av: pyromanen

Lasse Östman berättade vid symposiet flr två år sedan om hur han och ett gäng glasyrnördar modell vlrstingar boendes runt omkring på jordklotet hjälps åt i utvecklingen/experimentetandet. Genom att t.ex. 5 personer hjälps åt når man såklart längre och har formidlugen också roligare när man har några att bolla med och utbyta med.
Jag har alldrig djupdykt i glasyrrecept, men har nog mitsvarande samlat erfarenheter av tex. Kombination engobe/sättning/bränning i saltugn, jag håller inget hemligt. Brände nyligen tillsammans med 4andra keramiker. Väldigt kul, trevligt och lärorikt för mig (och dom sndra oxå vågar jag gissa). Fler hjärnor kan mer än en. Andra ideer kläcks.

Anmäl
2015-12-06 19:11 #12 av: rolnor

Väldig skillnad att i en liten grupp sammarbeta än att lägga ut värdefulla recept till allmän kännedom. Just L. Östman är supergenerös och har på sin sida en massa kristallglasyrrecept bl.a. som vem som helst kan kopiera, stor eloge till honom.

Anmäl
2015-12-06 20:34 #13 av: pyromanen

Tänker att även om man lägger ut recept fritt åt alla så får andra ändå inte samma resultat utan att labba vidare. Din lera, din tjocklek på glasyr, din ugn, din brännkurva, din form på föremålet är ju ändå anorlunda...

Jag tror inte att Lasse Och hans glasyrnördsgäng håller recepten hemliga. Och har han anser du flrlorat något på att vara generös?

Anmäl
2015-12-06 21:57 #14 av: rolnor

Jag brukar berätta hur brännkurvan ska vara också, men visst kan det bli annorlunda. Jag tycker bara att ni dömmer dom som vill hålla recept hemliga och det gör inte jag, på dom flesta andra områden så har man patentskydd eller copywright skydd när man uppfunnit saker eller skapat, ett glasyrrecept med brännkurva är en uppfinning.

Anmäl
2015-12-07 02:32 #15 av: pyromanen

Jag kan förstå att de som lever på att sälja glasyrer inte vill dela dom gratis. Jag vill inte heller döma de som inte vill dela sina recept, men jag tror i dom allra flesta fall att man vinner på att vara generös, får mer tillbaka i långa loppet.

Hur ofta är det så att man kommit på nåt alldeles speciellt i glasyrväg som är så åtråvärd så att andra skulle vilja kopiera och producera och liksom ha "snott" ens grej?

Anmäl
2015-12-07 08:55 #16 av: Mia Sjösten

Ja, jag kan bara hålla med alla ovanstående. Har nyligen hittat en glasyrbank med bra sökfunktion. Håll tillgodo...
http://glazy.org/search?category=36

Anmäl
2015-12-07 15:49 #17 av: rolnor

Vill ni inte förstå dom som är rädda om sina recept så respekterar jag det och tackar i förskott för alla fina saker ni delar med er av till mej och andra.

Anmäl
2015-12-07 17:15 #18 av: nyburgaren

Jobbade ett par månader ihop med en duktig keramiker.. det var både kul och lärorikt tror det var så för oss båda... tror att vissa får jobba riktigt länge innan han eller hon förstår vikten av samverkan.. Har själv lagt 30 år och har några tusen recept liggandes provbitar papper mm. Ska man bara låta ens arbete bara vara förgäves. Istället kan man lika gärna ge till andra för att underlätta och låta utvecklingen gå framåt..

Anmäl
2015-12-07 18:27 #19 av: rolnor

Finns ju många som skriver böcker med recept i, då tjänar man ju en slant och sprider kunskapen dessutom, det skulle jag vilja göra men jag har inte nog med material, långtifrån.

Anmäl
2015-12-07 21:25 #20 av: pyromanen

Hmm... Kan det vara så att om andra drivkrafter är 100 ggr starkare än den för att tjäna pengar då delar man görna med sig? Tänker at det är precis som en del uppfinnare som hittar på det ena efter det andra och alldrig orkar ta ideerna hela vägen förbi patent till produktion och inkomster dörför att när uppgiften ör löst är det ett nytt (eller många) problem som ska lösas. För en del glasyrnördare är det säkert så också.

Anmäl
2015-12-07 21:34 #21 av: rolnor

Jag brukar jaga en ny glasyr febrilt och när jag väl är nöjd går luften ur det hela, jag har nästan inte ens lust att använda den på nya alster även om jag tycker den är fin och då lägger jag ibland ut receptet här, kanske mest för att få lite bekräftelse, denna drog.

Anmäl
2015-12-08 18:02 #22 av: usd

Var och en får göra som hen vill. Ingen behöver dömma eller bedömma. Faktiskt mer spännande att vi tänker helt olika. Annars skulle inte den här tråden rulla på, hehe.

När åsikter möts och stöts så uppkommer något nytt..

Hurra för mångfald!

Anmäl
2015-12-08 20:12 #23 av: AnnaCecilia65

Ja, det är mycket hemlighetsmakerier bland en del keramiker och en stor rädsla över att bli "kopierad" eller få idéer snodda. Jag var på glasyrkurs i somras med Anders Fredholm och blev så glad över hans uppmaning att dela med sig av sina recept och erfarenheter. Det är ju roligt att dela med sig, hjälpas åt och utbyta erfarenheter! Och det är ju inte mycket som är nytt under solen... Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.