Bränning av keramik

Skröj och glasyrbränning samtidigt?

2015-12-04 13:40 #0 av: manys

Hej,

Här kommer en fråga från en nyfiken och ivrig nybörjare. Gjorde min första skröjbränning av mitt lergods förra helgen och kommer göra en till denna. Vill gärna testa mina glasyrer och undrar därför om jag kan göra en glasyrbränning samtidigt som jag skröjbränner?

Anmäl
2015-12-04 13:48 #1 av: Ulla

De flesta brukar bränna skröj i lägre temperatur än glasyrbränningen, men jag vet ett ställe som bränner allt i samma ugn. Vilken lera -glasyr -  temperatur de väljer har jag ingen aning om. Kanske någon annan här som gör likadant?

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2015-12-04 15:59 #2 av: MiEkberg

Traditionellt så brände man bara en gång, det  kallas råbräning och det sparar ju en hel del energi.  
Ställde ut på Elfstrands i Sjöbo i somras, där fanns de gamla vedugnarna kvar, de råbrände och råglaserade allt sitt gods fram till 70-talet.  Tror att även att Raus och Wallåkra råbränner? Det har man i alla fall gjort tidigare lite enklare med glaseringen för dem som saltbränner.  Mina saltkompisar skröjar men det spara en hel del tid och gods, så det skulle jag också göra? 
Tror vi skulle kunna göra mycket fler råbränningar i elugn men att vi av slentrian gör två bränningar? 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.