Bränning av keramik

Glasyrer

2015-12-27 11:17 #0 av: nyburgaren

Tycker det är lite synd om att detta forum liksom e för dom som har problem med ugnar och inte får rätt på Cebex glasyrer etc. Hade varit roligt att få igång ett gemensamt glasyr testande och delande av erfarenheter. jag bränner en provugn dagligen och gör nya upptäckter varje dag men problemet för mig är att jag vill kunna dela med mig och få respons och kanske få ett gemensamt arbete med likasinnade. Detta är säkert fel forum för mig..

Anmäl
2015-12-27 11:20 #1 av: rolnor

Det är ju ett brett forum för keramiker på alla nivåer, det speglar väl
keramik-Sverige helt enkelt?

Anmäl
2015-12-27 11:28 #2 av: nyburgaren

Ja det speglar keramiknivån vi har här. Men är det inte dags att höja den nivån några steg uppåt

Anmäl
2015-12-27 11:34 #3 av: nyburgaren

Med ett gemensamt öppet arbete tror jag vi kan klättra upp rejält. finns mycket spetskunskap runt om här,och kan vi öppna upp för andra och visa en väg som kan berika vår keramik ännu mer och så ser jag mer fram emot det

Anmäl
2015-12-27 13:31 #4 av: rolnor

Jag tycker att alla ska ha en plats här, vill man samarbeta djupare så tror jag det får ske via mejl, pm eller telefon, irl etc. Just glasyrer och glasyrprover upplever jag är nåt man får nöta med själv?

Anmäl
2015-12-27 13:36 #5 av: nyburgaren

Låter som en bra ide Rolnor nöta själv lät som en bra ide! gott nytt år med det !

Anmäl
2015-12-27 20:06 #6 av: pyromanen

Du är mycket välkommen att starta glasyrnördartrådar här på Keramik Ifokus Nyburgaren! Är säker på att det finns en drös som skulle uppskatta det och haka på.

Anmäl
2015-12-27 23:54 #7 av: rolnor

Vi har haft flera djuplodande glasyrtrådar men det har inte blivit något egentligt sammarbete vad jag minns, mer att man visar bild på prover och i vissa fall delar recept. Jag vill gärna delta i din glasyrtråd nyburgaren men jag är nog lite "själv är bäste dräng" på gott och ont.

Anmäl
2015-12-28 16:33 #8 av: melkeramik

Hej, jag hänger gärna på och bidrar med resultat av mina framtida provbränningar och tester. Är just nu i läget att glasyren är min svagaste punkt, och jag har precis byggt färdigt en liten gas-provugn för att kunna bränna oftare. 

Sedan ett par månader har jag lagt in de recept för oxidation jag hittat och gillat på nätet i ett Google Sheets-dokument, bara det finns en bild och det inte behövs någon alltför sällsynt eller farlig ingrediens. Ni kan gå in och kolla här. Får förhoppningsvis tid att testa de flesta nån gång. 

Min egen "filosofi" vad beträffar delad kunskap och information är att ingen av oss kommit dit vi är nu utan att ha inspirerats och lärt av andra. Fastän vi kanske använder liknande recept och metoder, kommer våra verk alltid att ha vår personliga prägel. 

Att kunna vissa grundläggande kemiska "grepp" att ta till när något inte blir som det ska i glasyren är också något jag siktar på. Det finns en hjälpsam gubbe i Kanada, Tony Hansen, som har en massa material på nätet och också har ett glasyrprogram som verkar väldigt intressant. Än har jag inte gått med som betalande medlem men kommer att göra det när jag kommit igång på allvar. 

Anmäl
2015-12-28 18:30 #9 av: rolnor

Hej melkeramik, jobbar du bara med oxidation? Jag tänker om du har en liten gasugn kan du ju reducera? Har inte sett dej förut, kul om du och nyburgaren får igång ett sammarbete.

Anmäl
2015-12-28 19:16 #10 av: nyburgaren

Kör själv med Tony Hansens glasyr program och tror det e ett måste om vi ska ha en mer avancerad glasyrtråd här.. Har precis köpt ett USB mikroskåp och en helt ny värld öppnade sig för mig idag när jag kollade in mina test resultat. Vad grövre material i kristallglasyrer gjorde. En mikrovärld som inte liknade nåt annat spännande men väldigt Nördigt.. Hade varit kul med något sorts gemensamnt arbete här. Har själv jobbat mycket med Molybden kristaller som  e ganska nytt Pukall har gjort en avhandling 1908 som finns på nätet att hämta in.. Finns säkert mycket mer men kan man börja mjukt med lersorter vs kristallglasyrer kan  vara en början..

Anmäl
2015-12-28 19:53 #11 av: melkeramik

Rolnor, i min lilla ugn går det säkert att reducera (har inte provat än) men i den stora går det väääldigt trögt att få upp ångan i reduktion — så pass att det blir minst dubbel bränsleåtgång. Så här i början hade jag tänkt få någorlunda koll på en opak och en klar glasyr i oxidation med olika infärgningar. Först på stengods runt 1220º-1240º, t ex de här från min lilla sammanställning tror jag är en bra startpunkt. Jag beundrar t ex kajsa_h's vita glasyr mycket, men är lite orolig för den stora tennhalten...helst vill jag vara helt hundra på att glasyren är lämpad till matbordet. Sedan vill jag också pricka in ett par bra recept till lergods. 

Nyburgaren, kul att du tycker att Insight är bra, jag ska absolut köpa prenumerationen till systemet. Kristallglasyrer är spännande men om man har manuell ugn är det lite hit-and-miss! 

Anmäl
2015-12-28 20:06 #12 av: nyburgaren

Du måste ha en programerbar ugn i båda riktningarna både upp och nergång.. Här e ett nörd foto på glasyrytan på en zinkglasyr svårt att få bra bilder med mikroskåpet det blir ngt sämre när man sparar ner dom på datorn fnys..

Anmäl
2015-12-28 22:59 #13 av: rolnor

Hur är det med molybdenkristallglasyr, ska det vara bly i dom? Min erfarenhet av vanliga zinkbaserade är att dom blir bättre på porslin men inte alltid
Melkeramik, jag har aldrig hört att tenn skulle vara direkt giftigt men det finns väl en gräns då eller? Tennoxid är ju dyrt om inte annat, gillar du inte zirkon?

Anmäl
2015-12-30 10:31 #14 av: melkeramik

Den här tråden har redan varit nyttig för mig Gapskrattar Jag fick lära mig en gång att de vita, tennhaltiga opaka glasyrerna man använde på lergods fram till början av 1900-talet är olämpliga att använda till mat och dryck. Men nu kunde jag ta hjälp av internet och läsa att det beror på att när man utvann tenn förr i tiden hängde giftigt bly med, till den grad att man förväxlade de två metallerna: bly kallades plumbum nigrum ("svart bly"), och tenn kallades plumbum candidum ("ljust bly"). Eftersom bly också hjälper till att forma opaka kristaller tillsammans med tenn och ger klarare färger tillsammans med andra oxider, saltade man t o m på lite extra i glasyren med galena-pulver som är blysulfid-kristaller direkt från gruvan. Snacka om hälsovådligt...

Däremot är den 99% rena tennoxid man säljer idag för våra ändamål inte märkt som giftig i glasyrer. I industrin började man gå över till zirkon efter första världskriget bara för prisets skull. Tack Rolnor och Google!

Anmäl
2015-12-30 16:42 #15 av: rolnor

Jag lärde mej nytt också, tack själv.

Anmäl
2016-01-07 22:16 #16 av: melkeramik

Var idag och inhandlade lite råvaror och frågade efter tennoxid – 45€ (415:-) per kilo!!  Det är ju som kaviar jämfört med Zircosil 5 som går på runt 25:-/kg här. Är det försvarbart? Jag menar, blir resultatet med tennoxid verkligen så mycket bättre än med zirkoniumsilikat?

Anmäl
2016-01-08 11:50 #17 av: rolnor

Jag har läst här att det finns dom som inte gillar tenn utan föredrar zirkon så det är nog en smaksak. Jo tenn är fasligt dyrt sen går det ju åt en del om glasyren ska täcka bra.

Anmäl
2016-01-09 10:47 #18 av: nyburgaren

Molybden kristaller ska ha bly i sig om man ska ha riktigt stora kristaller men mindre mer smakfulla går att göra utan bly. Dom smittar eller hoppar över till andra glasyrer som står nära dom i ugnen. Hade en blåblank utan molybden i som blev full av små trekantiga Mollykristaller på. Tennoxid är dyrt känns inte bra att ösa i för ett par hundra spänn tenn när man blandar en spann vit glasyr billigare med zirkon.. Har en vit som jag tycker blir mjukbehaglig vit med titandioxid istället som nog är det billigaste alternativet..

Anmäl
2016-01-09 10:55 #19 av: rolnor

Problemet som jag försökte belysa blir ju tydligt här, när en av er vill ha en enkel vit täckande glasyr och den andre är intresserad av avancerade kristallglasyrer, det är precis den känslan jag har när det gäller sammarbete, att man nördar ned sej på sitt. Jag är ingen surgubbe utan säger bara utifrån egen erfarenhet.

Anmäl
2016-01-09 11:06 #20 av: nyburgaren

Manuell ugn går utmärkt att få fina kristaller i vad e snyggare än att få kristaller som en cm stora jämnt över hela föremålet. Och gärna lite gula små sekundera titankristaller som bakgrundsfärg.. Med ett strimmigt harpäls grundglas..

Anmäl
2016-01-09 11:13 #21 av: nyburgaren

Vad vill du Rolnor? vad ska vi diskutera i den här tråden?

Anmäl
2016-01-09 11:43 #22 av: nyburgaren

Tänk om vi hade kunnat samarbeta men det går ju inte tydligen om vi ska nöta själv.

Anmäl
2016-01-09 13:44 #23 av: rolnor

Jag diskuterar gärna både vanliga vita och kristallglasyrer men jag får intrycket att du inte är nöjd med det utan vill att andra ska göra en djupdykning i kristallglasyrer som du gör och diskutera dom i detalj och att vi andra också ska bränna prover paralellt med dej och så blir det nog aldrig är jag rädd. Är det det du vill eller har jag missuppfattat?

Anmäl
2016-01-09 14:00 #24 av: nyburgaren

Jag hade en ide om det innan ett gemensamt arbete kanske ett parallelt arbete men jag har släppt det nu och fattat att det inte finns något intresse i det. synd tycker jag och får arbeta själv det e inget problem men de e synd att jaja nog med det. jag stänger ned här..

Anmäl
2016-01-09 15:32 #25 av: rolnor

Trådar som den här har vi ju ibland men jag fick intrycket att du ville att det skulle bli mycket tajtare än så och det tror jag inte det kommer bli om du inte tar det vidare via pm eller irl som jag skrev tidigare, jag är nog bara realist här men jag kan ha fel. Är du beredd att börja bränna vita glasyrer med tenn eller annat, är du beredd att hjälpa melkeramik på det sättet?

Anmäl
2016-01-09 19:03 #26 av: MiEkberg

Har en del samarbeten inom andra områden ibland via en sluten grupp på FB, Skypemöten eller mastermind, det viktiga är att det finns ett mål och att alla är villiga att dela erfarenheter och att vi träffas med en förutbestämd regelbundenhet.
Offentliga forum som detta där få delar och fler fluktar är inte så produktiva för de som verkligen vill åstadkomma något.
Mitt tips bjud in 5-7 likasinnade personer gör en FB grupp, träffas regelbundet via Skype och prata och ge och dela av bara sjutton och du kommer att ta dina kristallglasyrer till nya oanande höjder. 
Synd att jag inte är kristallglasyrnörd, hade varit kul att testa ... 

Anmäl
2016-01-09 19:19 #27 av: nyburgaren

Jag hjälper gärna till med det jag kan. Det är det vi ska göra här på forumet. Har flera bra vita glasyrer. Just vit kan vara svår att få bra och heltäckande utan slöjor vid överlappningar när man doppar etc... Har man stor produktion så får man ha en idiotsäker glasyr.

Anmäl
2016-01-09 19:22 #28 av: nyburgaren

Tack Mi för tipset

Anmäl
2016-01-09 19:38 #29 av: melkeramik

Jag håller med Rolnor om att ett samarbete med provbränningar är ganska svårt att få till, eftersom vi alla har våra egna mål och specialintressen. Kanske är det bäst om vi har våra "egna" trådar med en beskrivande titel där vi visar upp vad vi håller på med och de andra kan tycka och bidra runt just det, och samtidigt respektera ämnet — t ex kristallglasyrer i  Nyburgarens tråd. Diskussioner via PM kan ingen annan se och haka på. 

Funderade innan på om jag skulle försöka få igång nåt liknande i en Facebook-grupp om keramik, men efter tidigare erfarenheter (i ett helt annat ämne) blir det lätt väldigt utspätt där, folk från hela världen bara kommer och går hela tiden och kan häva ur sig vad som helst. Alternativt skulle det också gå att göra nya inlägg med länk härifrån till våra hemsidor där vi lägger upp "nyheter", fast jag känner inte till iFokus' policy runt det? Nu går det förresten att skapa diskussionstrådar på en massa olika plattformar, t ex Tumblr, Pinterest, Ello etc etc...problemet är bara att ingen hittar en!

Anmäl
2016-01-09 19:39 #30 av: rolnor

#26 Det låter som en väg för nyburgare, hoppas att ni vill vara med här också även om det inte blir ett egentligt sammarbete.

Anmäl
2016-01-09 22:06 #31 av: MiEkberg

Det finns väl ingen svårighet i att samarbeta om man verkligen vill?  Jag hade inte varit en bråkdel av den jag är idag om det inte varit för olika samarbeten. Det gäller bara att välja forum och att "någon" samlar ihop deltagarna, vara tillräckligt många för att skapa en dynamik och fylla på med nya personer när och om det behövs.
Just kristallglasyrer är så specialiserat att de som sysslar med det verkar kunna ägna ett liv åt att jaga den rätta kristallerna?
Önskar ibland att jag kunde vara så hängiven och avundas verkligen er nördighet. 

Anmäl
2016-01-11 08:48 #32 av: nyburgaren

# 31 Men svårigheten sitter inom oss själva i vårat ego. Att vi inte kan öppna upp för nya möjligheter.. Bild på tennglasyr som e kraftigt flussad

Anmäl
2016-01-11 10:12 #33 av: nyburgaren

Denna är en Cebex transparant lergodsglasyr med 8% tenn bränd i 1270grader

Anmäl
2016-01-11 10:44 #34 av: nyburgaren

Nej nu blir det en privat facebook sida för glasyrnördar..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.