Utrustning och verkstad

analog styrning på naber kass

2016-01-17 16:12 #0 av: eriksund

hej.

Jag har en gammal naber från 79. 3,2kw
den har funkat felfritt förr men nu efter en flytt och en vinter i kallförråd så vill inte "automatiken" funka riktigt.

Automatiken fungerar som så att man väljer % som ugnen ska vara igång, från 10 till 100%. en timer? slår på ett relä låter det som, som startar och stoppar ugnen.
nu när jag ändrar % så blir det ingen skillnad, vad jag än sätter den på så går den på ca 40%, 4 sekunder på sen 6sekunder av o.s.v.
vad kan vara fel? är det utbytbart?

funderar lite på att byta till en elektroninsk styrning, går det ? svindyrt?. förövrigt är ugnen mycket fin, nya element som inte gått många bränningar. värt att laga?.....3fas.


 Erik

Anmäl
2016-01-17 17:41 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Det verkar som om effektregulatorn inte vill vara med längre.  Det är mycket svårt att hitta sådana komponenter idag, och gör man det, är de säkert inte billiga.

Det är mycket enkelt att byta styrutrustning på dessa gamla Naberugnar.  Givaren, av "typ S", finns redan, och i "plåtlådan" som sitter på ugnens ena sida, finns kontaktorn, redan på plats.  Vad du behöver är en ny styrning, samt en honkontakt (med färdigt kablage) att plugga den nya styrningen i.  Och du behöver också hjälp med att koppla in det hela rätt.....se dina meddelanden...Ler    

Anmäl
2016-01-19 11:47 #2 av: Kebnekaise

Är det en "Simmerstat" du har. Googla på bild!
Sådana har jag nya. Lätta att byta ut. 

Men visst är det bättre med en ny modern styrutrustning. Kräver dock lite jobb, kunskaper och pengar.

Anmäl
2016-01-21 21:34 #3 av: eriksund

visst är det en simmerstat. sprutade kontaktspray på den, sen lite kontaktskydsspray. det gillade den inte alls. nu ryker den o proppen går..

skickar en bild.

om din skulle passa, vill du sälja en till mig?

Anmäl
2016-01-22 11:14 #4 av: Kebnekaise

Jovisst.  Inte riktigt likadan som mina, men troligen helt samma funktion. Skicka mig ett mail med din adress. Borde kunna gå att sända i ett vadderat kuvert. Min e-mail: lasse@stoneware.net

Anmäl
2016-02-07 20:08 #5 av: eriksund

Hej igen. Tack så mycket för svar. 

Fick hem simmerstat som avtalat och kopplade in den, men tror att problemet kvarstod. den ökade liksom inte tiden den var på förrän alldeles i slutet av varvet.

hittade dock ett läge mot slutet som var på ca 60%, körde det en liten stund sen small det till lite och proppen gick. nu, efter att ha bytt proppen händer ingenting alls. tror det kan vara kontaktorn som spökar? eller finns det annat som kan vara trasigt?

hur får man tag i en lämplig kontaktor? 

mvh Erik

Anmäl
2016-02-08 10:46 #6 av: Kebnekaise

Då måste det vara något annat fel. Kontaktorer finns på elaffärer.  Det är ju inga stora strömmar det är fråga om, men kolla spänningen för kontaktorns spole så det blir rätt. Jag har gjort många hundra bränningar med Simmerstat tidigare, och aldrig haft problem med dem.  De ska ge ökad tid ju mer du vrider på.  Kolla att allt är rätt kopplat innan du bränner sönder en till! Kanske skulle du låta en elektriker kolla upp allt om du inte är säker på hur det fungerar.

Anmäl
2016-02-23 22:04 #7 av: eriksund

skam den som ger sig.

bytte kontaktor och det fungerade en liten stund igen, sedan brann den upp (alltså kontaktorn, simmerstaten har inte brunnit).

det som är kvar att testa är en sorts brytare som sitter i dörren. har aldrig sett något liknande och förstår inte hur den fungerar eller hur den kan ha med problemet att göra.

bifogar bild.

vet någon vad det är och vart man kan få tag i en ny?

mvh Erik

Anmäl
2016-02-23 22:06 #8 av: eriksund

en till

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.