Glasyrer/glasering

Blanda egen glasy

2016-01-30 09:58 #0 av: TrineDesign

Jag är så ny på detta men full av energi och tycker keramik är så roligt. Eftersom jag är i startfasen så köper jag färdiga glasyrpulverblandningar men kikat lite på olika recept. Även om det ligger framåt i tiden frågar jag er nu ändå.
Om man ska blanda med råmaterial själv, är det något råmaterial man ska undvika om man ska ha godset till bruksföremål, dvs koppar, frukostskålar eller ha mat i.

Anmäl
2016-01-30 16:58 #1 av: rolnor

Bly och kadmium använder man inte och det som kanske är mer aktuellt är barium, man kan ha lite bariumkarbonat om man absolut vill men den går ofta att ersätta med strontiumkarbonat som inte anses giftigt. Sen får du tänka på att det dammar när man blandar egen glasyr och det krävs skyddsmask, det som är mest farligt andas in är kvartsdamm, det kan ge lungförändringar. Jag nämner det för att det finns i nästan alla glasyrrecept. Detta är den tråkiga säkerhetssidan, det är rena Julafton öppna en ugn med glasyrprover, absolut värt besväret.

Anmäl
2016-01-30 19:07 #2 av: TrineDesign

Tack, blir så glad när ni proffs är så snabba att svara en novis :) Jag håller med, rena julafton att öppna ugnen. Jag brände min första ugn förra helgen, snacka om vad nyfiken jag var, hann inte svalna under söndagen utan rusade ut i uthuset när jag kom hem från jobbet i måndags, allt blev bra utom den vita glasren som jag lagt upp bilder på. Nu är dessa råmaterial noterade, ska inte använda dessa till bruksföremål.

Anmäl
2016-01-31 14:27 #3 av: Leramani

Det bästa är att bestämma sig för att inte använda dem alls,  om man inte kan ha riktigt rent i lokalen, skölja golvet regelbundet, använda andningsmask (inte en liten vit grej av papper utan en stor gummimask med andningsfilter) och ha väldigt bra koll på sina råvaror, förvara dem i slutna burkar osv.  Annars riskerar man att komma in på akuten med förgiftning, som en lärare jag hade för många år sen, på 80-talet slut,  som fick kadmiumförgiftning och blödde i alla slemhinnor.

Anmäl
2016-01-31 14:28 #4 av: Leramani

GRundläggande kunskap i kemi rekommenderas för alla som ska använda glasyrer.

Anmäl
2016-01-31 17:02 #5 av: TrineDesign

Usch!!! det låter inte kul alls. De man köper färdigblandade, räcker det då med ett vitt skydd för näsan när man blandar pulvret med vattnet? det är det jag använt. Eller är det helmask som gäller då oxå? man blir lite rädd nu.......

Anmäl
2016-01-31 17:55 #6 av: Leramani

Det är bra att du hajar till.  Egentligen räcker det nog inte.  Att blanda i glasyrpulver kan man med fördel göra utomhus, så att man slipper att lite glasyr dammar upp och hamnar på golvet där man ska gå omkring sen.  Häll i pulvret försiktigt och försök få så lite dammvirvlar som möjligt och andas inte in det.  Alla glasyrer och leran i torr form,  är farliga för lungor och många glasyrer är farliga att andas in.
Tvätta av golvet och ytorna i verkstan ofta.

Anmäl
2016-01-31 20:36 #7 av: TrineDesign

Tusen tack för denna varning! tar den till mig, nästa gång blir det mask, blanda ute för förgiftad vill jag inte bli!!!! förhoppningsvis kan nog inte så mycket hänt nu, har blandat 5 olika glasyrer hittills med vitt munskydd. Fr o m nu blir det mask här. När jag köpte glasyren skulle det räcka med det vita enligt dem men det är bättre att ta det säkra före det osäkra och köra mask. När man sen glaserar räcker det väl med handskar eller det är mask då oxå? många frågor, jag vill ju göra rätt och inte bli sjuk av min hobby :)

Anmäl
2016-01-31 20:53 #8 av: TrineDesign

Har hitta denna glasyrhär på denna sidan. Kan denna användas till koppar och skålar, användas till att äta och dricka ur?

Steinunns röda

Kalifältspat 45
Litiumkarbonat 3
Talk 10
Benaska 14
Ball clay 14
Kvarts 14
Järnoxid, röd 10

Anmäl
2016-01-31 22:29 #9 av: Leramani

Att doppa och pensla är ok med handskar,  men om du ska spruta på glasyren är det mask och skåp med utsug som gäller.  Att lägga på glasyr med spruta som man styr med munnen,  är inte att rekommendera.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.