Bränning av keramik

Flytta ugn

2016-05-07 14:57 #0 av: nyburgaren

Håller på och flytta en nyckelfärdig  vedugn idag men nu gäller det ett sexpack öl eller få in ugnen en sådan här solig dag som det är

Anmäl
2016-05-07 18:15 #1 av: nyburgaren

Nu e skiten inne äntligen!

Anmäl
2016-05-08 06:32 #2 av: lena7

Vilken lycka!! var har du köpt den? 

Anmäl
2016-05-08 15:02 #3 av: nyburgaren

Av Björn Nyström (Uterm)

Anmäl
2016-05-11 12:32 #4 av: rolnor

Grattis! Är den specialbyggd, dom har väl inte vedugnar i sin katalog? Hur stor är ugnen?

Anmäl
2016-05-11 12:47 #5 av: nyburgaren

Specialbyggd På Ca 500L

Anmäl
2016-05-12 11:33 #6 av: rolnor

Det är väl inte porosil längst in mot härden, utan hårt tegel och i så fall blir inte ugnen blytung? Vore kul veta vad du fick ge för den.

Anmäl
2016-05-12 12:43 #7 av: nyburgaren

15000 kr det va ett bra pris

Anmäl
2016-05-12 14:54 #8 av: rolnor

Det var riktigt billigt, beror väl på att man inte har el/elektronik som fördyrar?

Anmäl
2016-05-12 23:12 #9 av: stefanandersson

Billigt!
Hoppas ugnen funkar finfint :)

Anmäl
2016-05-14 14:05 #10 av: pyromanen

Billigt! Måste vara enbart isolersten till det priset eller?

Anmäl
2016-05-24 11:28 #11 av: nyburgaren

Ugnen skorsten på plats det är porosiltegel men för mig är det dyrare än hårda sten.. kan inte salta i den men det va billigt pris

Anmäl
2016-05-24 13:03 #12 av: rolnor

Men hur blir det med askan, kommer den inte att smälta porosilen på sikt, den är ju flussande?

Anmäl
2016-05-24 13:18 #13 av: Bosse Cebex Gbg

Jag delar #12:s fundering.  Poröst tegel har ju "traditionellt" undvikits till vedugnar just pga att askan har en tendens att byggas upp, och tära på den porösa tegelytan....  Hårt tegel har alltid varit standard för vedugnar, om man blickar tillbaks...och inte utan anledning... (det har m.a.o. inte bara med saltning att göra, utan handlar om träaskan i sig )

Men, kanske skall man vara litet ödmjuk tills vidare.....måhända finns idag "bättre" och "sämre" poröst tegel, i detta avseende....en del har ju hänt på det här området. (...men en gnutta konservativ som jag är, funderar jag dock fortfarande....)

Till syvende och sist är detta en livslängdsfråga.....och, hur länge är "länge"...?

Anmäl
2016-05-24 14:23 #14 av: j-aan

Askan kommer att "äta upp" issolerstenen på sikt men det finns ett lätt sätt att skydda stenen. Ta en gjutmassa som är hög i aluminium exempelvis calde cast F55 C/G (finns hos Holger Eldfast) sikta bort allt grovt i massan. Blanda återstoden med vatten till en mycket löst flytande vätska och stryk på insidan av väggarna ett par gånger. Upprepa efter någon bränning. Det skyddar effektivt mot askan och till och med mot salt.

Anmäl
2016-05-24 17:34 #15 av: nyburgaren

Tack j-aan Jag penslar ugnen försäkerhetsskull. skit jag har satt på skorsten nu men får försöka spruta upp slamman den lilla bit det är pososiltegel i skorstenshålet

Anmäl
2016-05-24 18:01 #16 av: j-aan

Tänk på att göra slamman så tunn att den sugs in i stenen och inte bara lägger sig på ytan.

Anmäl
2016-05-24 18:03 #17 av: nyburgaren

Antar att det ska vara som mjölk

Anmäl
2016-05-24 20:35 #18 av: pyromanen

Jag använder porosilsten som dörr i min saltugn. Har doppat dom i tunn plattsmet (ca 90% aluminiumoxid 5 kaolin, 5ballclay) Då och då (inte inför varje bränning men kanske var femte) De har hittills överlevt 60 bränningar, fast kag har nu börjat vända på dom så den fräscha sidan är inåt eftersom de börja bli så spröda som knäckebröd och bitar lossnar. Se bilden. Obs att jag saltar. Sen har jag konstaterat en enorm skillnad på två olika porosilstenar jag provat. Den på bilden hör heter jm26 och är tuff. På nästa bild är en jm23 som varit inne i ignen i en enda bränning och redan är typ skräp.

Anmäl
2016-05-24 20:36 #19 av: pyromanen

Jm23 efter en enda ved/salt bränning.

Anmäl
2016-05-24 21:51 #20 av: j-aan

Att dra plattengobe på ugnsväggar är ju ett beprövat sätt att skydda mot aska och salt. Jag ville bara tipsa om något som jag anser vara bättre

Anmäl
2016-05-24 21:51 #21 av: j-aan

Anmäl
2016-05-25 09:14 #22 av: nyburgaren

tror på gjutmassan den förenar sig bättre med porosilen och blir ett hårdare skydd

Anmäl
2016-05-27 14:02 #23 av: stefanandersson

#11: Det är som jag förstår bilden en gammal elugn med en botten som Olsen fast fire tillbyggd -intressant.

Jag har blött stenen innan jag lagt på cement som skydd, för att hjälpa vidhäftningen som jan-Åke pratar om :)

Anmäl
2016-05-27 17:30 #24 av: Ride84XL

Intressant! Det var ju ett jag sen jag hängde här - håller på bygger om min egen ugn lite nu. Men dom stenarna såg inget roliga ut (inlägg #18 och #19). Det är nog kombinationen av salt och reducerande vedbränning som är allra värst. Saltet sönderdelas till natrium och klor - samtidigt sönderdelas veden främst till väte och kol. Kolet ser man ju som svart rök - men vätet stannar ju till stor del kvar i ugnen eftersom allt syre är förbrukat där inne (det brinner ju först när det kommer ut - vilket man ju ser på elden som kommer ut genom diverse öppningar i ugnen)

Men en del av vätet reagerar ju med kloret från saltet blir till HCl (väteklorid) - det är extremt surt och därmed frätande (saltsyra är vattelösning med HCl). Det "äter" förmodligen rätt bra på stenarna:

https://www.youtube.com/watch?v=qrptSHTv6k8

Aska är ju istället väldigt basiskt om det inte bildas nån HCl - det kan också "äta på" stenarna. T ex natriumhydroxid, är ett av dom får ämnen som fräter på glas. Gissningsvis är det nog olika för stenar också. Stenar som tål saltning bra kanske tål aska sämre och tvärtom. Salt utan reduktion är nog förmodligen "snällare" mot stenarna. Men det kanske inte ger önskat resultat på glasyrerna - vad jag förstår brukar man ju bränna reducerande vid saltbränning. 

Anmäl
2016-06-12 12:51 #25 av: nyburgaren

Nu är ugnen skyddsmålad med blackit En eldfast cement som ska bita stenhårt. Tips rån Fagersta eldfast som bästa alternativ. Kapade plattor med Biltemas diamant skiva höll endast sex skär i plattorna sedan va den helt slutkörd.. Tycker skorstenhålet  lite stort ut men man får väl provelda.. Undrar om man  kan torr elda den samma dag man penslat på bruket? Nu e man ivrig

Anmäl
2016-06-12 13:04 #26 av: nyburgaren

saltbränna vågar man nog inte göra i en porosil ugn det får man göra i den stora ugnen istället.. Askan e nog inga problem med med en skyddsmålad ugn  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.