Annons:
Etiketterglasyrerglasering
Läst 2236 ggr
lotti3
2016-05-27 20:06

glasyrproblem

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Köpt en ny ugn och får inte glasyren att bli bra.Blir som en gul-vit torr hinna

i skålar -främst-inuti.Och kannor tyvärr mest utanpå.Provat olika temperaturer

allt från 1260-1275 gr..Verkar som det blir" torrare" ju högre jag bränner.

Provat olika tjocklekar på glasyren också.Det är en Cooper glasyr som

innehåller fältspat,cornish stone,krita,zinkoxid,kaolin,rutil.Kan någon?

Försöker mig på att skicka bild.Hoppas det funkar

Annons:
Leramani
2016-05-27 21:46
#1

Hoppas Bosse ser din fråga.  Annars så är det ju stor möjlighet att din gamla ugn inställd på till exempel 1250 grader gav ett helt olika temperaturarbete än din nya ugn gör.
Vilket ju lätt ger helt olika resultat,  även på bara ett fåtal antal graders skillnad.

De Lapsus Resurgam

[rolnor]
2016-05-28 03:04
#2

Man kan undra om glasyren är ordentligt omrörd vid glasering, sen vilken temp den är avsedd för och om det ska bli en blank glasyr? Vill du helt säkert veta hur högt du bränner så kan du ju ställa in en kägla.

lotti3
2016-05-28 12:51
#3

Det är en matt glasyr men den blir lite rejält torr nu

lotti3
2016-05-28 12:51
#4

Det är en matt glasyr men den blir lite rejält torr nu

Ulla
2016-05-28 15:56
#5

Nästa fråga: Ligger den på samma lera som förut? Glasyrer kan se väldigt olika ut beroende på vilken lera den ligger på.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Bo§e
2016-05-28 16:42
#6

Har samma glasyr (dvs från samma hink/blandningstillfälle) fungerat tidigare, i någon annan ugn…?…eller är den nyblandad…?

Fundering:  Eftersom Emmanuel Cooper sällan/aldrig anger VILKEN fältspat som avses, kanske just den fältspaten du använde, inte var riktigt passande, vid just den doseringen….det skulle kunna vara så enkelt…     

Om tidigare blandningar har fungerat, kanske du "under resans gång" bytt fältspat…?  

Men, om glasyren (ur samma hink) fungerat tidigare, får vi leta vidare efter orsaken.

Annons:
lotti3
2016-05-28 22:55
#7

Det är samma lera. Har använt detta recept många år och vet att den gulaktiga torra ytan tenderar att bli alltför framträdande men det har gått att justera med rätt bränning. Men nu har jag provat och provat och blivit lätt tokig. Och undrar nu vad är orsaken? Tänk om det kan vara fältspaten som du nämner? Har alltid använt NGP

lotti3
2016-05-29 22:50
#8

Om jag ska pröva en annan fältspat så tänker jag natronfältspat. Finns det månne fler sorter ?

[rolnor]
2016-05-30 12:32
#9

Vore intressant se receptet på glasyren, månne kan du minska mängden kaolin t.ex.?

lotti3
2016-05-30 18:22
#10

Själv är jag helt  "rudis" på glasyrer . Vilken ingrediens som gör vad …

Här är receptet . Fältspat 38, cornish stone 18,krita 18,zink 6,kaolin 20

och rutil 3%

[rolnor]
2016-05-31 14:15
#11

Kaolin bidrar mycket till att göra glasyren trögflytande, du kunde göra fyra prover kanske med 18, 15 och12% kaolin för att se vad som händer. Glasyren blir kanske blank och det är kanske inte önskvärt men det är rätt kul se vad som händer. Ställ proverna i någon skål eller nåt om glasyrproverna skulle rinna.

lotti3
2016-05-31 18:47
#12

Ok!Ska försöka mig på detta.Tack för ditt svar

nyburgaren
2016-05-31 18:53
#13

Rolnor har rätt men jag tror du ska ända ner till 5% kaolin

Annons:
nyburgaren
2016-05-31 19:05
#14

Och kvarts 7% 🙂

nyburgaren
2016-05-31 19:13
#15

Fel att säga procent då! Prova..

Fältspat   41,3

Cornish stone   19,57

Krita   19,57

Kaolin   5,43

Kvarts   7,61

Rutil   3

Susanne Sundström
2016-06-01 08:41
#16

Hej Lotti3!
Jag vill bara säga att jag tycker det ser väldigt snyggt ut!!
Men förstår att den kanske inte är vad du tänkt dig och att den är för matt osv.
Men som sagt snyggt är det i alla fall :)
//Susanne

//Susanne Sundström

nyburgaren
2016-06-01 09:05
#17

Det är bra att inte ta det som bara kommer ur ugnen tycker man glasyren är för torr i ytan skadar det inte att sätta sig in i glasyrkemin om man vill lära sig något , men varje ändring ger en annan färgton  och yta i glasyren..

[rolnor]
2016-06-01 15:27
#18

Hållår med nyburgaren, ypperligt tillfälle lära sej något nytt.

lotti3
2016-06-01 17:06
#19

Tack alla ni som hjälper mig på traven!Och Susanne ,egentligen så estetiskt

är det ganska snyggt men helt värdelöst som bruksgods dock.

                              Lotti

Upp till toppen
Annons: