Glasyrer/glasering

glasyrproblem

2016-05-27 20:06 #0 av: lotti3

Köpt en ny ugn och får inte glasyren att bli bra.Blir som en gul-vit torr hinna

i skålar -främst-inuti.Och kannor tyvärr mest utanpå.Provat olika temperaturer

allt från 1260-1275 gr..Verkar som det blir" torrare" ju högre jag bränner.

Provat olika tjocklekar på glasyren också.Det är en Cooper glasyr som

innehåller fältspat,cornish stone,krita,zinkoxid,kaolin,rutil.Kan någon?

Försöker mig på att skicka bild.Hoppas det funkar

Anmäl
2016-05-27 21:46 #1 av: Leramani

Hoppas Bosse ser din fråga.  Annars så är det ju stor möjlighet att din gamla ugn inställd på till exempel 1250 grader gav ett helt olika temperaturarbete än din nya ugn gör.
Vilket ju lätt ger helt olika resultat,  även på bara ett fåtal antal graders skillnad.

Anmäl
2016-05-28 03:04 #2 av: rolnor

Man kan undra om glasyren är ordentligt omrörd vid glasering, sen vilken temp den är avsedd för och om det ska bli en blank glasyr? Vill du helt säkert veta hur högt du bränner så kan du ju ställa in en kägla.

Anmäl
2016-05-28 12:51 #3 av: lotti3

Det är en matt glasyr men den blir lite rejält torr nu

Anmäl
2016-05-28 12:51 #4 av: lotti3

Det är en matt glasyr men den blir lite rejält torr nu

Anmäl
2016-05-28 15:56 #5 av: Ulla

Nästa fråga: Ligger den på samma lera som förut? Glasyrer kan se väldigt olika ut beroende på vilken lera den ligger på.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2016-05-28 16:42 #6 av: Bosse Cebex Gbg

Har samma glasyr (dvs från samma hink/blandningstillfälle) fungerat tidigare, i någon annan ugn...?...eller är den nyblandad...?

Fundering:  Eftersom Emmanuel Cooper sällan/aldrig anger VILKEN fältspat som avses, kanske just den fältspaten du använde, inte var riktigt passande, vid just den doseringen....det skulle kunna vara så enkelt...     

Om tidigare blandningar har fungerat, kanske du "under resans gång" bytt fältspat...?  

Men, om glasyren (ur samma hink) fungerat tidigare, får vi leta vidare efter orsaken.  

Anmäl
2016-05-28 22:55 #7 av: lotti3

Det är samma lera. Har använt detta recept många år och vet att den gulaktiga torra ytan tenderar att bli alltför framträdande men det har gått att justera med rätt bränning. Men nu har jag provat och provat och blivit lätt tokig. Och undrar nu vad är orsaken? Tänk om det kan vara fältspaten som du nämner? Har alltid använt NGP

Anmäl
2016-05-29 22:50 #8 av: lotti3

Om jag ska pröva en annan fältspat så tänker jag natronfältspat. Finns det månne fler sorter ?

Anmäl
2016-05-30 12:32 #9 av: rolnor

Vore intressant se receptet på glasyren, månne kan du minska mängden kaolin t.ex.?

Anmäl
2016-05-30 18:22 #10 av: lotti3

Själv är jag helt  "rudis" på glasyrer . Vilken ingrediens som gör vad ...

Här är receptet . Fältspat 38, cornish stone 18,krita 18,zink 6,kaolin 20

och rutil 3%

Anmäl
2016-05-31 14:15 #11 av: rolnor

Kaolin bidrar mycket till att göra glasyren trögflytande, du kunde göra fyra prover kanske med 18, 15 och12% kaolin för att se vad som händer. Glasyren blir kanske blank och det är kanske inte önskvärt men det är rätt kul se vad som händer. Ställ proverna i någon skål eller nåt om glasyrproverna skulle rinna.

Anmäl
2016-05-31 18:47 #12 av: lotti3

Ok!Ska försöka mig på detta.Tack för ditt svar

Anmäl
2016-05-31 18:53 #13 av: nyburgaren

Rolnor har rätt men jag tror du ska ända ner till 5% kaolin

Anmäl
2016-05-31 19:05 #14 av: nyburgaren

Och kvarts 7% Glad

Anmäl
2016-05-31 19:13 #15 av: nyburgaren

Fel att säga procent då! Prova..

Fältspat   41,3

Cornish stone   19,57

Krita   19,57

Kaolin   5,43

Kvarts   7,61

Rutil   3

Anmäl
2016-06-01 08:41 #16 av: SussieCre8

Hej Lotti3!
Jag vill bara säga att jag tycker det ser väldigt snyggt ut!!
Men förstår att den kanske inte är vad du tänkt dig och att den är för matt osv.
Men som sagt snyggt är det i alla fall :)
//Susanne

Anmäl
2016-06-01 09:05 #17 av: nyburgaren

Det är bra att inte ta det som bara kommer ur ugnen tycker man glasyren är för torr i ytan skadar det inte att sätta sig in i glasyrkemin om man vill lära sig något , men varje ändring ger en annan färgton  och yta i glasyren..

Anmäl
2016-06-01 15:27 #18 av: rolnor

Hållår med nyburgaren, ypperligt tillfälle lära sej något nytt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.