Bränning av keramik

Hjälp med att tyda fel ugn/automatik

2017-01-31 16:07 #0 av: kladden

Har en automatik cerama G9000
och toppmatad cerama 200.
Någon som vet vad som är felet?
Enligt bruksanvisning:
"DIFF. Fel. Max differens mellan beräknad och verklig temperatur är överskriden. Ugnen kan inte följa med i den temperaturhöjning som automatiken beordrar. Eventuellt kan en säkring vara trasig."
Har kollat alla säkringar o de är hela.. 😳😳

Anmäl
2017-01-31 20:21 #1 av: rolnor

Kan vara element som är gammalt eller skadat. Du kan linda på lite papper på alla element och sen köra till 200grader och se om det blir bränt, då ser du om du har brott på element. För att se om det är slitet får du mäta med tång-amperemätare
på varje fas för sej när ugnen är igång och se om det stämmer med beräknad effekt. Du får ta hem en elektriker till detta. Om det har öppnat bageri eller nån annan elslukare på orten så kan det vara för dålig kräm på elnätet, detta kan elektriker också kolla.

Anmäl
2017-02-01 08:55 #2 av: kladden

Tack!
Ska bara avvakta att godset svalnat.. rätt snyggt ändå just nu.. tjuvkikade vid 160 grader..oerhört matt o babyblått!🙈 Blir ett mas att få plats med allt nu när det inte går att stapla. 😄 Jaja.. tur jag sålde bra på julmarknaden i år.. kanske hobbyn går plus minus noll.. 😬

Anmäl
2017-02-04 11:53 #3 av: kladden

Håhåjaja.. nu har elektriker kollat allt och det ser fint ut överallt... kan element vara uttjänta?? Men borde jag isåfall inte märkt det allteftersom? Kan de gå från att funka klockrent vid förra glasyrbränningen (1240 grader) och nu inte orka ge mer än 1000 grader??

Anmäl
2017-02-04 13:57 #4 av: rolnor

Om du har ett element som brunnit av kan det bli så. Kan också vara glappkontakt där elementen kopplas till elen. Vag kollade elektrikern?

Anmäl
2017-02-04 14:11 #5 av: Bosse Cebex Gbg

En sak som lätt missas, även av elektriker, är dörrkontakten (eller lockkontakten, om ugnen är toppmatad). Det händer att kontakten är sliten eller förskjutits på något sätt, så att den "klickar av" uppvärmningen vid något tillfälle under bränningen, då ugnens utsida börjar bli varm.  Det ger de symptom som du beskriver. 

Och, när ugnen sedan kallnat, har kontakten återgått till "normalläge", och elektrikern hittar förstås inget fel, och hävdar att "allt är ok"..... 

Många frustrerande "evighetsfelsökningar" har visat sig bero på just det här.... 

Ett enkelt sätt att konstatera detta, är att tillfälligt förbikoppla kontakten och köra en bränning.  Om bränningen då går felfritt är saken klar....och man får justera kontaktens läge, eller ev. byta den om den är trasig.  Vanligast är att den bara behöver justeras. 

Om elektrikern verkligen "kollat allt", testa detta....! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.